Alternativni kulturni centri u Beogradu i Novom Sadu za koje treba da znate
Alternativni kulturni centri u Beogradu i Novom Sadu za koje treba da znate

Alternativni kulturni centri u Beogradu i
Novom Sadu za koje treba da znate

U Beogradu i Novom Sadu, kao u mnogim urbanim središtima, alternativni kulturni centri predstavljaju uporište gradske kreativne scene. Ovi prostori ne samo da pružaju platformu za umetnike i aktiviste da izraze svoje ideje i stvaralaštvo, već služe kao mesto okupljanja za ljubitelje alternativne kulture, otvoreni prostori za dijalog i razmenu ideja. Kroz svoju autentičnost i nekonvencionalnost, ovi centri doprinose bogatstvu i raznolikosti kulturne ponude Beograda i Novog Sada, čineći ga živopisnim i dinamičnim.

KC Živa

Kulturni centar Živa na Novom Beogradu odgovara upravo tom opisu – nekonvencionalno. Smešten je u nekadašnjem bunkeru, pa ga možda isprva nećete ni primetiti. Unutra, prostorije koje su ranije služile vojne svrhe, sada su postale prostor za postavku izložbi, projekciju filmova i organizovanje žurki. Prenamena starih zgrada i zdanja, bili oni i bunkeri, kako bi se iskoristio njihov potencijal, umesto da zapušteni ostanu na milost i nemilost vremenu, jedan je od načina da se očuva moderna infrastrukture i arhitektura grada nastala tokom prošlog veka – ovo je jedan takav od takvih, i to blistavih, primera.

KC Magacin

Spuštajući se od Zelenog venca, nailazimo na Kulturni centar Magacin. Kako se samodefinišu, ovo je „samoorganizovani prostor namenjen umetnosti, kulturi i društvenosti“. Princip po kojem ovaj kulturni centar funkcioniše omogućava svakome da prostor besplatno koristi, dokle god je to sa namerom da promoviše upravo gorepomenute vrednosti. Ono što ga takođe izdvaja jeste da magacin nema nijednog zaposlenog, već održavanje prostora predstavlja kolektivni rad i trud zajednice koja ga koristi.

 

KC Lab

Multimedijalni prostor KC Lab, koji se nalazi u Novom Sadu, predstavlja nešto drugačiji model u odnosu na gorepomenute, ali i dalje nudi raznovrsne mogućnosti za širenje umetničke scene grada. Osim što najčešće služi kao prostor u kojem se mogu čuti najraznovrsniji muzički pravci i beatovi, KC Lab predstavlja prostor na kojem ideje razmenjuju i stvaraju kreativni pojednici i grupe, posebno oni koji deluju deluju na polju kreativnih ekonomija, socijalnog preduzetništva i kulture. Često organizuju događaje za „upoznavanje umetnika i onih koji to nisu“, pa je zato ovo odlično mesto za pronalaženje srodnomišljenika i novih poznanstava.

Foto: Marko Pejović (@kcmagacin), @kc_ziva

Učitati još
Zatvori