Obeležava se 160 godina od rođenja Branislava Nušića – a evo šta čitamo, koje izložbe i predstave gledamo
Obeležava se 160 godina od rođenja Branislava Nušića – a evo šta čitamo, koje izložbe i predstave gledamo

Obeležava se 160 godina od rođenja Branislava Nušića – a evo šta čitamo, koje izložbe i predstave gledamo

Alkibijad Nuša, poznatiji kao Branislav Nušić, bio je srpski književnik, dramaturg, novinar i diplomata. Njegova dela, pretočena u pozorišne komade i dan-danas su među najgledanijim i najvoljenijim. Iako je neka od svojih najčuvenijih dela napisao pre gotovo 140 godina, ona su i dalje relevantna i u skladu sa izazovima današnjice.

Branislav Nušić najčuveniji je, svakako, po komedijama. Delo Narodni poslanik njegova je prva komedija – koju je napisao sa svega 19 godina. Poznat je i po komedijama Sumnjivo lice (1887) i Pokojnik (1937). Ipak, njegovo najčuvenije delo jeste Gospođa ministarka iz 1929. Ovo delo je mnogo puta interpretirano na pozorišnoj sceni – i uvek je među najgledanijim na repertoaru. Ove godine, obeležava se 160 godina od rođenja Nušića – kao i 100 godina od objavljivanja njegove Autobiografije. Otkrivamo šta se sve dešava u Beogradu, a da se tiče ovog bitnog jubileja.

Branislav Nušić – 160 godina od rođenja

Povodom 160 godina od rođenja Branislava Nušića i sto godina od objavljivanja njegove Autobiografije, od 21. do 31. oktobra, u Foajeu treće galerije Narodnog pozorišta u Beogradu, biće postavljena izložba Branislav Nušić: slučaj jedne sobe.

Reč je o postavci iz Legata Branislava Nušića koja se od 1958. godine, kao poklon njegove ćerke Gite Predić – Nušić, čuva u Muzeju grada Beograda. Postavka sadrži 490 eksponata koji su bili zatečeni u Nušićevoj radnoj sobi prilikom primopredaje. Izložba, koju zajednički organizuju Narodno pozorište u Beogradu i Muzej grada Beograda, moći će da se pogleda svakog dana od 11 do 17 časova.

Narodno pozorište u Beogradu

Legat, u kojem se nalaze predmeti primenjene i likovne umetnosti, fotografije, rukopisi, dokumenta, prepiska, ordenje i lični predmeti pisca, pruža jedinstven uvid u intimni prostor u kome je Nušić boravio i stvarao, a na osnovu sačuvanih fotografija radne sobe moguće je rekonstruisati i njen izgled.

Izložba predstavlja sastavni deo manifestacije Slavimo Nušića koju Narodno pozorište u Beogradu organizuje tokom oktobra u slavu velikog srpskog komediografa. U više nego bogatoj biografiji Branislava Nušića, upisano je, između ostalog, i da je od 14. jula 1900. do 19. januara 1902. godine bio na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu, Kući u kojoj su praizvedeni skoro svi njegovi najpoznatiji pozorišni komadi. Nušić je dao ogroman doprinos srpskoj kulturi, posebno teatarskoj umetnosti o čemu svedoči činjenica da su njegova dela i danas ostala sinonim za pozorišni i književni kvalitet.

Branislav Nušić i pozorišne predstave u Beogradu

U beogradskim pozorištima, trenutno se na repertoaru nalazi nekoliko Nušićevih dela. U Pozorištu Boško Buha gledamo Gospođu ministarku sa Goranom Jevtićem u titularnoj ulozi. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gledamo dramu Pučina sa Nenadom Jezdićem i Slobodom Mićalović u glavnim ulogama. U Narodnom pozorištu u Beogradu izvodi se čak tri predstave nastale po delima Branislava Nušića. Prva je Ožalošćena porodica, u kojoj igraju Saša Torlaković, Radmila Živković, Danica Maksimović, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus i drugi. Drama Sumnjivo lice takođe je na repertoaru. Na kraju, tu je i komedija Mister dolar, najnovija predstava kada su Nušićeva dela u pitanju.

Sajam knjiga

Ovogodišnji, 67. po redu Sajam knjiga održava se od 19. do 27. oktobra. Isti je idealna prilika da, ukoliko niste, konačno kupite i pročitate dela Branislava Nušića. Kada je reč o Vulkanovom sajmu knjiga, petom po redu, pronašli smo brojna dela po nižim cenama. Tako je sada idealna prilika da pročitate Autobiografiju, Narodnog poslanika – ili kolekciju Nušićevih komedija. Ukoliko ste zainteresovani za to da saznate više o samom piscu, preporučujemo knjigu Branislav Nušić: Život i delo Raška Jovanovića. Ova monografija govori o životu i obimnom stvaralačkom delu jednog od najplodnijih i najpopularnijih srpskih pisaca uopšte, a posebno na razmeđi 19. i 20. veka.

Foto: Vulkan / Narodno pozorište u Beogradu / Instagram (@narodno_pozoriste_u_beogradu / @pozoristeboskobuha)

Učitati još
Zatvori