David Hockney izbliza: U Londonu otvorena imerzivna izložba britanskog umetnika
David Hockney izbliza: U Londonu otvorena imerzivna izložba britanskog umetnika

David Hockney izbliza: U Londonu otvorena
imerzivna izložba britanskog umetnika

Takozvane imerzivne izložbe postale su sve češći događaji u muzejskim i galerijskim prostorima u poslednjih nekoliko godina. Epitet imerzivna kada se radi o umetničkim postavkama najčešće označava jedinstven način prikazivanja uglavnom slikarskih dela. Umesto tradicionalnog izlaganja radova ili reprodukcija u verodostojnom obliku i medijumu, umetnine se projektuju na ogromne zidove galerijskih prostorija. Upravo jedna takva izložba otvorena je nedavno u Londonu, a posvećena je jednom od najpoznatijih britanskih stvaralaca savremene umetničke scene. Pod nezgrapnim nazivom David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away), izložba na jednom mestu prikazuje brojne šarenolike slike ovog autora.

David Hockney poznat je po svom razigranom, raznobojnom – čak, naivističkom – stilu slikanja. Radovi koji neretko podsećaju na isečke kojekakve scenografije neke slikovnice zavredili su Hockneyju status jednog od najpriznatijih savremenih umetnika. S obzirom na prirodu njegovih radova, kao i na najčešće motive koji se na njima pojavljuju, ovakva imerzivna vrsta izlaganja na neki način i ima smisla. Slike najednom postaju stvarne, razlivaju se u prostoru i tako kreiraju portal u jednu fantastičnu, nadrealnu stvarnost.

Umetnik je i sam bio uključen u proces kreiranja ove izložbe, pa je tako nasnimio i naraciju koja se može slušati dok šetate kroz londonsku galeriju Lightroom. Uz pratnju muzike i drugih kanala umetnikovog stvaranja, izložba postaje audio-vizuelni događaj. S obzirom da savremena umetnost ne poznaje granice inovativnih načina izražavanja, pa samim tim ni prikazivanja umetnina, ovakav vid izlaganja na neki način postaje performans za sebe. Njihova je umetnička i doživljajna vrednost, ipak, diskutabilna.

Ovo je inauguralna izložba galerije Lightroom, smeštena na jedinstvenom londonskom lokalitetu, King’s Cross, i biće otvorena do 4. juna.

Foto: King’s Cross

Učitati još
Zatvori