Dodeljene nagrade na 52. FEST-u: Ove filmove gledamo u okviru PostFESTum-a
Dodeljene nagrade na 52. FEST-u: Ove filmove gledamo u okviru PostFESTum-a

Dodeljene nagrade na 52. FEST-u: Ove filmove
gledamo u okviru PostFESTum-a

Svečanom dodelom nagrada, završen je 52. FEST, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u zemlji i regionu. Najbolji film po oceni žirija Glavnog takmičarskog programa 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST je Gospodar, iza koga stoji reditelj Yuriy Bykov. Najuspešnije ostvarenje ovogodišnjeg izdanja festivala je Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića kome su pripala čak tri priznanja. Na zatvaranju FEST-a prikazan je film Ruski konzul reditelja Miroslava Lekića. Ljubitelji filma tokom trajanja festivala imali su prilike da pogledaju čak 108 ostvarenja, a tradicionalno, nakon završenog festvala u okviru PostFESTum-a koji traje od 4. do 7. marta 2024. u dve bioskopske sale u Beogradu, publika će moći da pogčeda najtraženije filmove sa ovogodišnjeg 52. FEST-a.

Trijumf  filma Radnička klasa ide u pakao

Film Mladena Đorđevića, najuspešnije je ostvarenje ovogodišnjeg izdanja festivala. Nagradu FEDEORA za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu propala je upravo njemu, kao i Nebojša Đukelić za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala. Film Radnička klasa ide u pakao osvojio je i nagradu za najbolju režiju.

U filmu igraju: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić…

Radnička klasa ide u Pakao
Radnička klasa ide u Pakao
Radnička klasa ide u Pakao

Koji filmovi su poneli ostala priznanja?

Beogradski pobednik za najbolji film osvojio je film Gospodar u režiji Yuriya Bykova.

Najbolji scenario: Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić za film Sveta porodica

Najbolja ženska uloga: Ivana Vuković za ulogu u filmu Za danas toliko

Najbolja muška uloga: Saleh Bakri za film Nastavnik

Najbolji debi: Katalin Moldovai za režiju filma Bez vazduha

Politikina nagrada Milutin Čolić na 52. FEST-u 2024. godine, za reditelja najboljeg srpskog filma u Festovim programima dodeljena je Marku Đorđeviću za film Za danas toliko.

Nagradu publike za najbolji evropski film, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, osvojio je film rediteljke Vlatke Vorkapić Sveta porodica.

Za danas toliko

Njegovo veličanstvo – film

FEST je zvanično zatvorio Jugoslav Pantelić, umetnčki direktor festivala:

Ovaj festival nastavlja da radi ono što mu je dužnost, a to je da pokreće mlađe generacije ka njegovom veličanstvu filmu. Divno je što Beograd ima FEST, divno je što ima te mlade ljude koji prepoznaju privileguju da na jednom mestu možete za 10 dana da se prošetate kroz sve ono što je obeležilo filmsku sezonu za nama i što dolazi iz svih krajeva sveta, zaključio je Pantelić.

PostFESTum

FEST i ove godine pruža priliku onima koji nisu stigli, da pogledaju filmove koje su želeli tokom trajanja 52. FEST-a u programu PostFESTum. PostFESTum se ove godine održava od 4. do 7. marta 2024. u dve bioskopske sale u BeograduDvorani kulturnog centra Beograda i Cineplexx Ušće Shopping center.

Tokom 4 dana trajanja PostFESTum-a biće prikazani traženi filmovi sa ovogodišnjeg 52. FEST-a među kojima su: Kraljičina igra, Crni čaj, Zona interesa, Američki zec, Čudovište, Opalo lišće, Prisila, Zelena granica

Ulaznice za PostFESTum prodaju se na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda i Cineplexx -a Ušće, kao i putem onlajn prodaje Cineplexx-a.

Kompletan program PostFESTum-a dostupan je na oficijelnom sajtu festivala. 

Foto: Instagram @fest_belgrade – CEBEF/Dušan Milenković/@cebef011/@harakarameho/MCF promo/ Sense Production/ Banda/ CEBEF/ FEST promo/

Učitati još
Zatvori