58. Bitef: Od antičkih drama do distopijske budućnosti – izdvojili smo predstave koje ne bi trebalo propustiti
58. Bitef: Od antičkih drama do distopijske budućnosti – izdvojili smo predstave koje ne bi trebalo propustiti

58. Bitef: Od antičkih drama do distopijske budućnosti – izdvojili smo predstave koje ne bi trebalo propustiti

/ 58. Bitef : Lepota (ne)će spasi svet /

Bitef, jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u ovom delu Evrope, od 25. septemba do 4. oktobra postaće mesto okupljanja ljubitelja i profesionalaca u oblasti pozorišne umetnosti. 58. Bitef će kroz rad eminentnih umetnika i stvaraoca ukazati na izazove i postaviti pitanja čoveku današnjice, osvrćući se na kulturno nasleđe, mitove i univerzalne teme koje čine sponu prošlog i sadašnjeg, ali i budućeg. Ove godine, umetnički tim festivala rešio je da slogan bude inspirisan čuvenom rečenicom Dostojevskog iz romana Idiot. Lepota (ne)će spasi svet je okosnica i pitanje koje se postavlja, uzimajući u obzir antrolopološko-kulturološko-sociološko-političke odrednice sveta u kome živimo. Sa Nikitom Milivojevićem, umetničkim direktorom Bitefa, razgovarali smo o ovogodišnjem izdanju festvala. Sada, izdvajamo one predstave iz Glavnog programa koje nikako ne bi trebalo propustiti.

/ Povratak antičkoj drami /

Antička drama predstavlja osnovu dramske književnosti, a univerzalnost tema i pitanja koja pokreću ostaju nepobitno aktuelna i u savremenom svetu. Pomenuta univerzalnost, simbolika i kolektivno nesvesno tako (p)ostaju inspiracija i polazna tačka rada savremenih umetnika. Kroz akutelizaciju, ova pitanja povezuju se sa sadašnjim trenutkom, a sudbine likova reinterpretiraju kroz prizmu, kontekstualizaciju savremenog načina življenja. Izazovi današnjeg čoveka, pronalaze sponu sa sudbinama junaka čije dobropoznate priče odzvanjaju u prošlosti, istovremeno postaju naša refleksija, dopuštajući nam da se poistovetimo i zapitamo nad sopstvenim vremenom, izborima i sudbinama. Zbog svega pomenutog, akcenat postavljamo na dve predstave i dva sjajna autora koja dolaze na 58. Bitef.

Hekuba, ne Hekuba


26. i 27. sep | 20:00h | Narodno pozorište u Beogradu

Prvi dolazak čuvenog Comédie-Française na Bitef obeležiće predstava Hekuba, ne Hekuba po scenariju i u režiji Tiaga Rodriguesa. Pomenuti umetnik je kao polaznu tačku tematike ove predstave uzeo mit o trojanskoj kraljici Hekubi, Prijamovoj ženi, te velikim gubicima sa kojim se suočila nakon Trojanskog rata. Rodrigues je, referišući se na Euripidove drame Trojanke i Hekuba, poveznicu sa sadašnjim trenutkom pronašao u sudbini majke koja se bori za pravdu u želji da zaštiti dete sa autizmom kojoj određena specijalizovana ustanova nije pružila potrebnu negu. Istrajajući u bavljenju ovim problemom i čekanju presude, glavna junakinja Nadia istovremeno je fokusirana i na rad na predstavi upravo Euripidove Hekube.

Hekuba, ne Hekuba
58. Bitef
Hekuba, ne Hekuba
58. Bitef
Hekuba, ne Hekuba

Antigona u Amazonu


2. i 3. okt | 20:00h | Atelje 212

Ponovni dolazak proslavljenog reditelja Mila Raua pred bitefovsku publiku donosi tretiranje nove teme koja polazište ima u antičkoj drami. Nakon što je publika na 53. Bitefu imala priliku da pogleda njegovu adaptaciju Eshilovih Orestija čija je radnja bila smeštena u grad Mosul u Iraku, Rau nas novom predstavom vodi Sofoklu i  Antigoni. Držeći se prepoznatljive rediteljske estetike, pristupa i promišljanja, Rau ovog puta, radnju drame izmešta u Brazil i 1996. godinu. Predstave Mila Raua nude posebno teatarsko iskustvo, jer promišljenim narativom i scenskim elementima tretiraju akutelne društvene teme. Njegov ponovni dolazak na Bitef sa predstavom Antigona u Amazonu je izvođenje koje ne želimo da propustimo.

58. Bitef
Antigona u Amazonu
58. Bitef
Antigona u Amazonu

/ Feminizam u posleratnoj Jugoslaviji /

Seksualno vaspitanje II: Borba


27. i 28. sep | 20:00 | Bitef teatar

Slovenačka rediteljka Tjaša Črnigoj na Bitefu će predstaviti predavanje -performans Seksualno vaspitanje II: Borba u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča, Maske Ljubljana i Mesta Žensk. Rediteljka kao polazište uzima rad i zaostavštinu Vide Tomšič, slovenačke feministkinje i borkinje za ženska prava, akcentujući temu borbe za reproduktivna prava u posleratnoj Jugoslaviji.

Seksualno vaspitanje II: Borba
Seksualno vaspitanje II: Borba
Seksualno vaspitanje II: Borba

/ Distopijska vizija sveta /

Budućnost


30. sep | 20:00 | Beogradsko dramsko pozorište

Pored Tiaga Rodriguesa, Mila Raua i Tjaše Črnigoj, među predstavama koje 58. Bitef donosi, dodajemo i srpsko-slovenačku koprodukciju (Beogradsko dramsko pozorište i Mestno gledališče ljubljansko). Reč je o predstavi Budućnost,  čiju režiju potpisuje Žiga Divjak, koji je sa Gregorom Zorcom i koautor teksta. Kako je sugerisano, predstavu odlikuje neverbalnost i upečatljiva estetika, te predstavlja autorovu distopijsku viziju sveta, ispričanu kroz susret ptica sa otpadom koji ljudi ostavljaju za sobom.

58. Bitef
Budućnost
58. Bitef
Budućnost
58. Bitef
Budućnost

Kako do ulaznica?

Ovogodišnji Bitef trajaće od 25. septembra do 4. oktobra.

Online prodaja ulaznica sa promotivnim popustom od 20% trajala je do 2. septembra u 11 časova. Nakon toga, ulaznice ovim putem mogu da se kupe sa popustom od 10%. Na taj način Bitef dodatno želi da popularizuje online prodaju ulaznica kao praksu koja umanjuje štampanje i pravljenje nepotrebnog otpada, čime doprinosi očuvanju životne sredine.

Po redovnim cenama ulaznice od 2. septembra mogu da se kupe i na blagajni Bitefa. Ona će i ove godine biti otvorena u festivalskom press centru, na prvom spratu MTS dvorane, na Trgu Nikole Pašića. Radno vreme blagajne od 2. do 24. septembra biće od 11 do 15 časova (svim danima, osim nedeljom). Od 25. septembra do 4. oktobra blagajna će raditi u istom terminu, radnim danima i vikendom.

Celokupan program festivala dostupan je na oficijelnom sajtu.

Foto: Bitef promo: Hekuba, ne Hekuba Christophe Raynaud de Lage / Antigona u Amazonu Kurt Van Der Elst / Seksualno vaspitanje II: Borba Nada Žgank / Budućnost Dragana Udovičić

Učitati još
Zatvori