Film „Abigail“ jedan je od najgledanijih u  bioskopima – znamo i zašto
Film „Abigail“ jedan je od najgledanijih u  bioskopima – znamo i zašto

Film „Abigail“ jedan je od najgledanijih u bioskopima – znamo i zašto

Nakon što je pokorio američke i kanadske bioskopske blagajne, zaradivši preko trideset miliona dolara, film Abigail postao je najgledaniji i u domaćim bioskopima. Samim tim, zapitali smo se, da li sveopšta popularnost ovog ostvarenja najavljuje veliki povratak kvalitetnih horor filmova kakve smo gledali tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih?

O čemu se radi?

Nakon baletske predstave grupa kriminalaca odlučuje da kidnapuje dvanaestogodišnju balerinu Abigail, ćerku moćnog biznismena. Iako se činilo da će traženih 50 miliona dolara dobiti istog momenta – ispostavlja se da osamljena vila u kojoj su nastanjeni krije zlokobnu prošlost. Savršen plan o lakoj zaradi dodatno polazi po zlu, onog momenta, kad shvate da Abigail nije tek obična devojčica. Natprirodni događaji se nižu. Otmičari nestaju jedan za drugim. Dok preživelima preostaje da se izbore sa iskonskim zlom. Ko je zapravo Abigail?

Zbog čega je ovaj film doživeo veliku popularnost?

Film Abigail potpisuju Matt Bettinelli‐Olpin i Tyler Gillet – dvojac koji je prethodno bio zadužen za filmove Ready or Not, Scream 5, Scream 6. Upravo se ovde krije jedan ključ uspeha. Naime, ovi reditelji su prethodnim filmovima osvojili ljubitelje horor žanra. Zbog toga je njihov novi projekat od samog starta dobio veliki publicitet.

Ako se prisetimo devedesetih i početka dvehiljaditih godina, možemo zaključiti da je u tadašnjoj kinematografiji  bio zastupljen horor žanr koji je u fokus stavljao natprirodna bića, tačnije, vampire. Počevši od 1994. godine, kada je snimljen čuveni Interview with the Vampire, preko 1996. godine koja je donela From Dusk Till Down, sve Carpenterovog ostvarenja Ghosts of Mars – tadašnji bioskopi repertoari bili su ispunjeni tematski sličnim filmovima. Nakon toga su vampiri i slična natprirodna bića gotova iščezla. A onda je dvadesetak godina kasnije stiglo ostvarenje Abigail – čija je naslovna junakinja potomak vampira.

Osim svih navedenih činjenica, treba neizostavno naznačiti i treći adut – a to je sjajna glumačka ekipa. Pored holivudske glumice Melisse Barrere, u glavnim ulogama možete videti još i Kathryn Newton, Dana Stivensa i Angusa Clouda.

Ukoliko ste ljubitelji jezivih filmova koji drže u neizvesnosti do poslednjeg kadra – preporučujemo da odete u najbliži bioskop i pogledate Abigail.

Journal ocena: 7.9

Učitati još
Zatvori