Praznični trio fantastico – animirana ostvarenja za sve generacije
Praznični trio fantastico – animirana ostvarenja za sve generacije

Praznični trio fantastico – animirana
ostvarenja za sve generacije

Cilj je biti čovek, a sreća ostati dete.

Sa mudrostima velikih ljudi koji nas inspirišu i pozivaju na promenu uvek je lako složiti se. Ono gde odrasli zakažu, jeste kada velu svakodnevnice i rutine dozvole da prekrije radost koju sa sobom donose male stvari. Danas vam, ipak, donosimo dobre vesti! U jeku prazničnog raspoloženja vreme je da se spusti gard, a podignu novogodišnje svetiljke. Niko ne zamera ako se poneka obaveza odgodi za januar, a slobodno vreme iskoristi za odmor, opuštanje i pronalaženje magije. U misiji da u tome pomognemo, danas vas podsećamo na naša tri omiljena animirana filma koja su nam uvek na repertoaru krajem decembra i početkom januara.

/ 0.1. Klaus (2019) /

A simple act of kindness always sparks another, even in a frozen, faraway place. Upravo to je ovaj film – za mališane važna lekcija, a za odrasle vredno podsećanje na snagu dobrote i magiju koji nosi njeno širenje. Iako na prvu može zvučati kao praznična cliché priča, obećavamo da je Klaus mnogo više od toga. U moru predvidljivih bajkovitih zapleta, ističe se potpuno novim uglom iz kojeg prilazi staroj i dobro poznatoj temi. Animacija je prelepa i jedinstvena, mada su detaljno razrađeni likovi pravi razlog zašto nam se ovaj nesvakidašnji praznični dragulj nađe na repertoaru svakog decembra. Kamen spoticanja za mnoge crtaće jesu donekle veštački ubačeni likovi koji su tu da popune prostor, dok kod Klausa svako ima svoje mesto. Dame i gospodo, zauvek omiljeni – Božićni klasik.

/ 0.2. Coco (2017) /

..jedna je od naših najdražih nesvakidašnjih spojeva. Da, ovo je crtani film namenjen deci, i da, vodi nas kroz putovanje na onaj svet. Da, Coco približava nam meksičku kulturu, tradiciju i običaje u vezi sa praznikom Dia De Los Muertos i da, mi ga gledamo za Novu Godinu. Kada malo bliže sagledate – sve ima smisla. Kvalitetne priče su one bez granica, priče koje svi razumeju i čija poruka stiže čak i do srca tata i deka koji su rekli da neće da gledaju. I ne gledaju, samo su došli nešto da uzmu pa seli tu sa vama. Ako već niste, savetujemo da što pre proverite zašto je 2018. godine Oskar u kategoriji Best Animated Feature Film otišao upravo ovoj univerzalnoj priči o ljubavi, muzici, precima, poreklu i značaju sećanja.

/ 0.3. Shrek (2001) /

Last, but definitely not least. Nadamo se da vas samo podsećamo da ponovo pogledate ovo remek delo u kojem uživate već dve decenije unazad. Ukoliko kojim slučajem niste gledali film Shrek apelujemo da ostavite šta god da radite  i obezbedite sebi najbolji novogodišnji poklon. Iako je od premijere prošlo neko vreme za koje je tehnologija rapidno napredovala, istinskim ljubiteljima animacije ovaj film će zauvek ostati u sećanju kao revolucinarno, do tada neviđeno CGI ostvarenje koje će zauvek pomeriti lestvicu naviše kada su u pitanju očekivanja od žanra. To posebno mesto čuvaće zauvek u srcima [tadašnje] dece i svih onih koji se tako osećaju.

Pored slike, naravno, važno je i šta se kaže, a Shrek ima mnogo za reći. Svoju neizmerno važnu poruku prenosi kroz fenomenalne dijaloge, pregršt humora i atmosferu koji su mnogi kasnije pokušali da postignu. Uvek ćemo tvrditi da je ovo zapravo film za odrasle, jer se čini da deca znaju a mi ponekad zaboravimo: prava ljubav ne poznaje granice i nalazimo je kada joj se najmanje nadamo, a najlepša i najčistija prijateljstva mogu biti za ceo život, ukoliko se usudite da provodite vreme sa nekim ko je drugačiji od vas.

Premda izreklamirani kao vreme uživanja i ušuškavanja, ne možemo da ne primetimo da nam praznici često donose više obaveza i opterećenja u kojima je lako izgubiti se. Trio fantastico je naš mali podsednik da je nekada važno da zastanemo i uživamo u stvarima kao deca, gledajući na svet njihovim očima.

Foto. IMDb

Učitati još
Zatvori