Ako pratite Australian Open, trebalo bi da pogledate i seriju „Break Point“
Ako pratite Australian Open, trebalo bi da pogledate i seriju „Break Point“

Ako pratite Australian Open, trebalo bi da pogledate i seriju „Break Point“

U toku je prva nedelja Australian Opena, prvog teniskog Grand Slam turnira u godini. Koliko vidimo, tenis uživa veću popularnost u poslednje vreme. Razlog za to mogu biti društvene mreže i influenserke Morgan Riddle i Paige Lorenze. Kao devojke istaknutih američkih tenisera, Taylora Fritza i Tommy Paula, pomogle su u popularizovanju estetike tenisa i kreiranju novog trenda, poznatog kao tenniscore.

Razlog nagle popularnosti tenisa svakako je i Netflixova dokumentarna serija Break Point, čija je druga sezona nedavno objavljena. Break Point prati privatne živote i karijere mladih up-and-coming tenisera, ali i onih koji su već uveliko deo istorije. Nakon popularne prve sezone, druga je stigla taman na vreme da nas pripremi za svaki meč belog sporta na ovogodišnjem Australian Openu.

Break Point

Prva sezona serije Break Point emitovana je u januaru 2023. godine. Tokom deset epizoda, imali smo priliku da zavirimo u (ne tako) glamurozni svet profesionalnih tenisera, a svaka epizoda bila je uglavnom fokusirana na jednog igrača. U prvoj epizodi zavirili smo iza bad boy persone australijanca Nick Kyrgiosa, dok smo u drugoj gledali kako je Novakov ban sa Australian Opena otvorio priliku za italijanskog Mattea Berrettinija.

Prelaskom okeana posmatrali smo razvoj karijere mladog Taylora Fritza i Francesa Tiafoa, dok smo na ženskoj strani mreže gledali Igu Swiatek, Ajlu Tomljanovic, Paulu Badosu i Arynu Sabalenku.

Iako bismo mogli da nađemo određene zamerke, poput činjenice da je fokus možda previše usmeren na američke tenisere (i njihove devojke), a da je odsustvo teniskih zvezda poput Nadala i Đokovića ostavilo određenu prazninu u narativu, ova dokumentarna serija neočekivano je bingeworthy.

Netflix curse?

Druga sezona izašla je 10. januara i, za razliku od prethodnih deset, broji šest epizoda. U behind-the-scenes momentima svedoci smo koliko zaista suza i znoja stoji iza svake titule. Osvežavajuće je videti i perspektivu trenera, kao što je Patrick Mouratoglou, koji je trenirao legendarnu Serenu Williams i, skorije, dvadesetogodišnjeg danskog tenisera Holgera Runea, čiji uspeh je stavljen pod lupu u drugoj sezoni.

Brz ritam, dobri zvučni efekti i pogled u privatne živote tenisera glavni su aduti ovog serijala. Zanimljivo je i to da su se osvrnuli na prvu sezonu, nakon koje se počelo pričati o Netflix curse-u.

Naime, prošlogodišnji serijal premijeru je imao baš za vreme turnira Australian Open, a gotovo svi teniseri koji su radili na seriji ispali su već u prvom kolu i igrali neočekivano loše. Taj neuspeh pokrenuo je priču o prokletstvu koje donosi ugovor sa Netflixom – i smejali su se svi, osim tenisera.

Morgan Riddle

Game, set and…

U poslednjoj epizodi druge sezone vratili smo se Tayloru Fritzu i Francesu Tiafoeu, ali smo saznali više i o drugim (američkim) teniserima, kao što su Tommy Paul, Ben Shelton, Jessica Pegula i Coco Gauff, devetnaestogodišnja prvakinja prošlogodišnjeg US Opena i, po mišljenju mnogih, nova Serena Williams.

Na žalost, evropskim teniserima nije posvećeno toliko pažnje. Iako je Aryna Sabalenka osvojila prošlogodišnji Australian Open i trenutno brani titulu, njena priča je minorna naspram drugih. Takođe, Španac Carlos Alcaraz, iako je sa Wimbledonskog trona skinuo Novaka Đokovića, nije dobio više od nekoliko minuta Netflixove pažnje.

Uvereni smo da nam stiže i treća sezona, od koje očekujemo više epizoda i inkluzije. Do tada, maštamo o ne-tako-glamuroznom lifestyle-u profesionalnih atleta.

Foto: Profimedia, Netflix

Učitati još
Zatvori