17. Beldocs: Specijalno za Journal, selektor festivala preporučuje filmove koje ne bi trebalo da propustite
17. Beldocs: Specijalno za Journal, selektor festivala preporučuje filmove koje ne bi trebalo da propustite

17. Beldocs: Specijalno za Journal, selektor festivala preporučuje filmove koje ne bi trebalo da propustite

Sedamnaesti Beldocs festival se održava od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. Kao i prethodnih godina, u okviru programske selekcije predstaviće publici brojne dokumentarne filmove nagrađivane na najvećim svetskim festivalima. Za Journal, Igor Stanojević, selektor festivala izdvojio je deset dokumentarnih ostvarenja koja ne bi trebalo propustiti na predstojećem festivalu. U nastavku donosimo njegove preporuke.

#1 Kramb (Crumb)

Film Terrya Zwigoffa, verovatno najbolji portretni dokumentarac svih vremena, ove godine slavi 30 godina od svog nastanka. Bilo mu je krajnje vreme za bioskopsku premijeru u Srbiji. U pitanju je neposredan portret Roberta Kramba, legendarnog underground strip autora, buntovnika, satiričara savremene američke kulture.

Ova projekcija biće prva prilika ovdašnjoj publici da ovaj klasik dokumentarnog filma pogleda na velikom platnu.

Film je na programu u Kinoteci u Kosovskoj 11, 25. maja u 21.00h. 

Beldocs filmovi preporuka
/ Crumb /

#2 Blato (Mud)

Ilya Povolotsky stvara estetski impresivan portret ruske banje koja nudi tretmane blatom i ujedno skicira dijagnozu jednog društva. Dok u blizini besni rat, ovaj mikrokosmos čini se netaknutim. Blatnim ritualima i kupanjem u lekovitoj vodi guše se potencijalni nemiri, a detaljnim birokratskim nadzorom utišavaju buntovni pojedinci.

Projekcija je 27. maja u 17.30h u Dvorani Kulturnog centra Beograda. 

#3 Generacija Kiborg (Cyborg Generation)

Relativno novi fenomen stvarnih ljudi sa kibernetičkim nadogradnjama autor Miguel Morillo Vega tretira kao neonom okupanu naučnofantastičnu epopeju o izgubljenoj omladini. Distopijski SF koji tematizuje drugost kroz osamnaestogodišnjeg Kaja koji je napravio veštački organ i ubacio ga u sopstveno telo.

Projekcija je 24. maja u 21.00 u Kinoteci u Kosovskoj 11.

Beldocs filmovi preporuka
/ Cyborg Generation /

#4 Menus-Plaisirs – Les Troisgros

Veliki Frederick Wiseman ovaj film o jednom od najboljih restorana na svetu stvorio je u svojoj 93. godini, u neverovatno vitalnom i njemu sasvim svojstvenom opservacionom maniru. Film je imao premijeru na festivalu u Veneciji. Wiseman nas vodi u porodični restoran Troagro (Troisgros), koji je osnovan pre 93 godine i nosilac je tri Michelinove zvezdice.

Kao ekskluzivna informacija – Beldocs će za ovaj film o gastronomiji napraviti pravi ugođaj za posetice, zahvaljujući Branku Kisiću i Klubu Književnika.

Projekcija je 26. maja u 15.00 u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6).

/ Menus-Plaisirs - Les Troisgros /

#5 Plavi pelikan (Pelican Blue)

Animirani dokumentarac Lászla Csákija o žudnji za daljinama i svemu onome što je jedna grupa mladih Mađara bila spremna da uradi ne bi li se iskobeljala preko granice i videla sveta.

Projekcija je 26. maja u 18.30 u Jugoslovenskoj kinoteci. 

#6 Češki san (Czech Dream)

Ova urnebesna komedija stvarnosti autora Víta Klusáka i Filipa Remunde obeležava početak savremenog češkog dokumentarca, jedne od najvitalnijih škola dokumentarnog filma na svetu.

Projekcija je 23. maja u 18.00 u Jugoslovenskoj kinoteci.

#7 Topli film

Film Dragana Jovićevića o nedovoljno prisutnoj i nedovoljno proučavanoj temi queer predstavljanja na jugoslovenskom filmu i televiziji hrabar je i preko potreban presek stanja.

Ovaj film otvara 17. Beldocs, projekcijom u Domu omladine Beograda u 19.30 časova. 

#8 Dosadni dani i noći (Tedious Days and Nights)

Na Beldocsu se često mogu naći ludi filmovi, ali ovo je možda i najluđi. Film Gua Zhenminga o disidentu koji korača kroz postapokaliptične ostatke svog rodnog kraja iznenađuje i šokira.

Projekcija je 24. maja u 19.30 u Dvorani Kulturnog centra Beograda. 

#9 Drvo raste u mojim snovima svake noći (A Tree Grows in My Dreams Every Night)

Prvi dugometražni film mladog slovenačkog autora Vida Hajnšeka kombinaciom poetskog, vizuelnog i etnografskog prenosi nam prizore i zvuke Štajerske.

Projekcija je 27. maja u 18.00 u Jugoslovenskoj kinoteci.

#10 Dahomej (Dahomey)

Uvek brilijantna Mati Diop je za ovaj film nagrađena Zlatnim medvedom na Berlinskom filmskom festivalu, i čast nam je što će film koji je dobitnik jednog tako prestižnog trofeja srpsku premijeru imati upravo na Beldocs-u. Inače, ovo dokumentarno ostvarenje prati proces restitucije nasleđa oduzetog tokom osvajanja kraljevine Dahomej, današnje države Benin, od strane francuske kolonijalne sile.


Projekcija je 23. maja u 20.00u Domu omladine Beograda.

/ Dahomey /

Celokupan program festivala dostupan je na oficijelnom sajtu Beldocs-a. 

Foto: Beldocs promo/ @beldocsfest

Učitati još
Zatvori