Veliki smo fanovi biografskih filmova – izdvajamo aktuelne naslove, ali i one koji uskoro stižu na veliko platno
Veliki smo fanovi biografskih filmova – izdvajamo aktuelne naslove, ali i one koji uskoro stižu na veliko platno

Veliki smo fanovi biografskih filmova – izdvajamo aktuelne naslove, ali i one koji uskoro stižu na veliko platno

Journal redakcija je veliki fan biografskih filmova. To dokazuje činjenica da je naša kulturna rubrika preplavljena tekstovima o životima cenjenih ljudi. Predstavili smo vam biografske filmove snimane u originalnim ateljeima i stanovima umetnika, a nedavno i filmove koji su muzičare smestili u prvi plan. Biografski filmovi imaju posebnu moć da nas privuku, predstavljajući nam živote ljudi iz intimnog ugla, tako nam dopuštajući da se povežemo sa njima na emotivnom nivou, te da sagledamo njihovu stranu priče – njihove borbe, trijumfe i osećanja. Ova godina ima bogatu ponudu biografskih filmova koji istražuju živote poznatih ličnosti iz raznih sfera – od muzike i sporta, do politike i književnosti. Biografski filmovi iz 2024. godine su must watch. Popisali smo one koji su već imali premijeru, kao i one koji stižu na veliko platno do kraja ove godine.

Bob Marley – One Love

Početak godine obeležio je film o ikoni reggae muzike. Naslovljen Bob Marley: One Love film je nastao pod rediteljskon palicom Reinalda Marcusa Greena. Istražuje život virtuoza Boba Marleya kojeg je savršeno odigrao britanski glumac Kingsley Ben-Adir. Ostale uloge povrene su Lashani Lynch, koja otelotvoruje Ritu Marley, i Jamesu Nortonu, koji je prikazao lik producenta Chrisa Blackwella. Ovo ostvarenje u celini prikazuje Marleyev put, ne tako prijatno detinjstvo na Jamajci i pronalazak njegove prve ljubavi u mladosti. Ukoliko se odlučite da pogledate film, saznaćete još neke detalje iz života muzičke legende, za koje verujemo da do sada niste čuli.

Back to Black

Imenovan po jednoj od najpopularnijih pesama pevačice, film istražuje život Amy Winehouse. Režiju filma potpisuje Sam Taylor Johnson. Priča prati put mlade i na početku potpuno nepoznate džez pevačice koja je postala jedna od najnagrađivanijih umetnica na muzičkoj sceni. Otelotvoruje je glumica Marisa Abela, na možemo slobodno reći, impresivan način. Film je izazvao mnoge kritike. Od toga da se previse fokusira na pevačicinu borbu sa zavisnošću, do toga da izostaje empatije prema njenom liku. Ipak, savetujemo da ga pogledate. Abeline sposobnosti da dočara Amyine scenske manire i energiju su svakako vredne gledanja.

Scoop

Film Scoop je ekranizacija još jedne afere britanske kraljevske porodice. Tema ostvarenja je intervju koji bacio senku na čitavu britansku javnost. Naime, film je koncipiran kao behind-the-scenes uvid u intervju koji je princa Andrew-a neslavno povezao sa ozloglašenim Jeffrey-jem Epstein-om. Čuveni intervju koji se dogodio 2019. godine vodila je veteranka iz svoje branše, novinarka Emily Maitlis. Nju tumači legendarna glumica Gillian Anderson, dok će princa otelotvoriti Rufus Sewell. Film je producirao Netflix, pa tako isti možete da pogledate na ovoj streaming platformi.

The Apprentice

Jedan od najiščekivanijih filmova na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu je ostvarenje The Apprentice. Ovo je biografski film o bivšem aperičkom predsedniku Donaldu Trumpu. Priča prati prati mladog Trumpa 70-ih i 80-ih u Njujorku, te njegov uspon u svetu nekretnina. Ova biografska drama ne samo da istražuje Trampove ambiciozne poslovne poteze već i njegov odnos sa ozloglašenim advokatom Royom Cohnom. Pruža se uvid u stvaranje onoga što će kasnije postati važna američka poslovna dinastija. Glumac Sebastian Stan tumači glavnu ulogu, dok je uloga advokata poverena Jeremyju Strongu.

Shirley

Film Shirley je intiman i inspirativan portret političarke Shirley Chisholm, prve Afroamerikanke izabrane da bude član Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koja je napravila istorijsku kandidaturu za predsedništvo. Nastao je pod rediteljskom palicom Johna Ridleyja. Regina King briljira u glavnoj ulozi, dočaravajući snagu i odlučnost Chisholmove, dok se suočava sa preprekama rasizma i seksizma tokom svoje kampanje 1972. godine. Kroz film, Shirley se prikazuje kao nepokolebljiva figura, odlučna u svojoj borbi za prava građana i političku pravdu. Uprkos društvenim preprekama i nedostatku političkog iskustva, njena kampanja postaje simbol nade i promene.

Reagan

Uskoro ćemo imati priliku da uživamo u filmskom putovanju kroz život jednog od najikončnijih američkih predsednika, Ronalda Reagana. Naime, film Raegan premijerno će se prikazati 30. avgusta ove godine, a glavnu ulogu će tumačiti Dennis Quaid. Očekuje se da če glumac uspeti da verno predstavi trenutke koji su oblikovali Reaganov put od dečaka koji se suočavao sa nasilnicima, do holivudskog glumca, i konačno, 40. predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Za režiju je odgovoran Sean McNamara, a ostale uloge poverene su Penalopi Ann Miren koja će tumačiti Nancy Raegan i Meni Suvari koja će otelotvoriti Reaganovu prvu suprugu Jane Wyman.

Foto: IMDB/ Youtube

Učitati još
Zatvori