Biografski filmovi snimani u originalnim ateljeima i stanovima umetnika
Biografski filmovi snimani u originalnim ateljeima i stanovima umetnika

Biografski filmovi snimani u originalnim
ateljeima i stanovima umetnika

Biografski filmovi su dugo cenjeni žanr u svetu filma. Jedinstveni po tome da pružaju publici uvid u živote i nasleđe nekih od najpoznatijih ličnosti iz istorije. Međutim, rastući trend u filmskoj industriji dodaje novu i uzbudljivu dimenziju ovim biografskim narativima. Filmski stvaraoci sve više biraju da snimaju u originalnim ateljeima i stanovima umetnika o kojima se radi. Ova pojava ne samo da dodaje autentičnost, već filmovi na određen, veoma značajan način čuvaju istorijski značaj samih lokacija. Takođe, nude priliku čitavom svetu da steknu uvid u svetsku kulturnu baštinu. Mi izdvajamo tri biografska filma čija radnja je smeštena u stanovima i ateljeima gde su umetnici nekad zaista živeli i radili.

margaret tačer
imdb
frida film
imdb

VAŽNOST SNIMANJA NA ORIGINALNIM LOKACIJAMA

Odluka da se snima u originalnim ateljeima i stanovima umetnika služi kao način da se dodatno oda počast njihovom nasleđu ali i priznanje njihovim kreativnim okruženjima. Ovi prostori često obiluju samom esencijom života umetnika i pružaju neprocenjiv uvid u njihove inspiracije, metode i svakodnevnu rutinu. Korišćenjem ovih autentičnih lokacija, filmski stvaraoci imaju priliku da uhvate jedinstvenu atmosferu koja je nekada negovala umetnika.

Kada se biografski film snima na originalnoj lokaciji, verujemo da ono dodatno omogućava glumcima da se potpuno poistovete i urone u svet lika koji tumače. Ovo iskustvo često dovodi do autentičnijih nastupa na filmu, jer glumci mogu osetiti fizičko i emocionalno okruženje koje je nekada okruživalo umetnika. Filmovi poput ovih imaju uticaja i na publiku stvarajući dublju povezanost između radnje, glumca i ličnosti.

frida fim
IMDB
margaret tačer
imdb

WATCHLIST:

Frida (2002)

Film Julie Taymor o životu meksičke umetnice Fride Kahlo delimično je sniman u njenoj kući Casa Azul (Plava Kuća) u Meksiko Sitiju, njenom nekadašnjem prebivalištu. Upotreba stvarnog doma umetnice dodala je dubinu prikazu života i umetnosti Fride Kahlo. Čitava priča o životu svetski poznate umetnice koja je promenila tok istorije je veoma živana, emotivna i definitivno predstavlja filmsku lektiru. Ukoliko ste ljubitelj slikarstva, feminizma, generalno kulture, ovu biografiju ne smete izostaviti.

The Iron Lady (2011)

Ovaj biografski film o Margaret Thatcher sadrži scene snimljene u njenoj bivšoj službenoj rezidenciji na adresi 10 Dž Downing Streeta, dodajući dodatni sloj autentičnosti Meryl Strip u tumačenju najodlučnijeg lidera Engleske. Ukoliko ste ljubitelj političkih tema i istorije Engleske, ovo je definitivno tematika za vas. U ovom filmu takođe saznajemo i stvari o poznatoj ministarki koje u prethodnim ostvarenjima u kojima se govori o njoj.

Loving Vincent (2017)

Ovaj animirani biografski film o Vincentu van Goghu bio je revolucionaran projekat koji je koristio jedinstvenu tehniku animacije slika. Film je imao za cilj da rekreira svet čuvenog slikara koristeći lokacije poput Arla u Francuskoj, gde je van Gogh nekada živeo i radio. Bez obzira što je film animiran, svaki momenat u stanu, okruženje, gradovi, bifei predstavljeni su i oslikani realno onako kako zaista izgledaju. Ovaj biografski film definitivno će vam pored autentičnosti pružiti i adekvatan uvid u sve sekcije života umetnika.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori