Pogledali smo film „Blink Twice“ i ovo je naša spoiler-free recenzija
Pogledali smo film „Blink Twice“ i ovo je naša spoiler-free recenzija

Pogledali smo film „Blink Twice“ i ovo
je naša spoiler-free recenzija

Trepni dvaput (Blink Twice) – ili radije – ne trepći uopšte – to je efekat ovog debitantskog ostvarenja glumice (a sada i rediteljke) Zoë Kravitz. Ovaj psihološki triler sa elementima (veoma) crne komedije i horora je efektna priča, ne samo kada govorimo o fikciji i žanru trilera/horora, već i kada govorimo o međuljudskim odnosima i, osnovno, dinamici između muškaraca i žena.

Napet, uzbudljiv i neizvestan do samog kraja, film Blink Twice, koji se ovog avgusta pojavio u bioskopima širom sveta, oduševio nas je. U nastavku teksta – saznajte i zbog čega. Spoiler-free, podrazumeva se.

Blink Twice


Ukoliko su vam se dopali filmovi Get Out, Saltburn, Don’t Worry Darling, The Menu pa i serija The White Lotus, gotovo sigurno će vam se dopasti i Blink Twice. Film počinje scenom u kojoj Frida (Naomi Ackie) skroluje na telefonu i čita tekstove o tech milijarderu sa privatnim ostrvom, Slateru (Channing Tatum). Frida živi običan život – sa cimerkom, lošim šefom i brojnim nedosanjanim snovima. Kada joj se pruži prilika da radi kao konobarica na privatnoj žurci koju organizuje Slater, Frida odlučuje da sa prijateljicom ostane na žurci i nakon smene, ponesavši elegantnu, crvenu haljinu.

Početak filma prati atmosfera koja ne ukazuje ni na kakve probleme. Fridin plan uspeva i njen pogled uhvatiće Slater, koji nju i njenu prijateljicu Jess (Alia Shawkat), zajedno sa svojim prijateljima, poziva na svoje privatno ostrvo o kom je Frida toliko čitala. Sve deluje previše dobro da bude istinito – i kada Frida upita Slaterovog prijatelja/psihijatra Richa (Kyle MacLachlan) da trepne dvaput ukoliko je u opasnosti – on čini upravo to.

Ipak, sve posmatramo u vidu humora karakterističnog za bogate ljude koji vole da se igraju sa granicama dobrog ukusa. Tako, kreće avantura Fride i Jess.

blink twice imdb 3
blink twice / imdb

Crveno sluti na opasnost


Kada stignu na izolovano ostrvo, Frida i Jess bivaju obasipane neograničenim količinama šampanjca, vina i najukusnijih jela koja možete da zamislite. Kupanje u bazenu, ples uz dobru muziku (soundtrack ovog filma je odličan!), smeh i luksuz su tu. Tu je i odeća već spremna za svakog gosta – u njihovoj veličini, skrojena od najboljih materijala. U fioci se nalazi neodoljivi parfem koji Frida religiozno koristi.

Kada se u njenoj sobi iznenada pojavi spremačica koja je oslovljava crvenim zekom (red rabbit), atmosfera se pomalo menja. Frida je zbunjena, ali tome ne pridaje previše značenja. Ipak se nalazi na savršenom ostrvu, sa muškarcem iz svojih snova. Kadrovi, dinamika istih i flow priče pokazuju talenat za režiju mlade Zoe – nikako ne biste mogli da pretpostavite da je ovo njen prvi rediteljski poduhvat.

Previše dobro da bi bilo istinito?


Kako bi ova recenzija ostala spoiler-free, dovoljno je reći samo da se sa momentom spominjanja crvenog zeca, atmosfera u filmu menja. Primetićete, crvena boja prisutna je kroz ceo film. Crveno cveće, crveno vino, crveni karmin… Dok bi u nekom drugom ostvarenju ovaj element korišćenja crvene boje bio suviše očigledan, ovde to nije. To je slučaj najviše zbog toga što zaista ne možemo pretpostaviti šta to može poći po zlu. Ipak, svesni ste da nijedan simbol (od brojnih simbola) nije tu slučajno – i svaki će imati značenje do kraja filma.

Potrebno je pohvaliti glumu svih aktera ovog filma. Channing Tatum, kog smo mahom navikli da gledamo u (romantičnim) komedijama, dokazao je da je itekako sposoban za ozbiljniju ulogu. Suptilno i snažno istovremeno, kreirao je ulogu koju definitivno nećemo zaboraviti. Glavna glumica Naomi Ackie zasigurno će dobiti pohvale kritičara svojom emotivnom izvedbom. Oskarovka Geena Davis takođe je ostvarila zapaženu ulogu, ali izdvajati pojedinačne glumce u ovom slučaju je suvišno. Svi su dokazali da su se ovom filmu posvetili u potpunosti. U ulogama su se našli, pored navedenih imena, i Christian Slater, Simon Rex, Haley Joel Osment i Levon Hawke.

Osveta se servira hladno kao šampanjac


Blink Twice je film koji je podjednako zabavan i zastrašujuć. Iako počinje pomalo sporo i dugo čekamo dramatični epilog (budući da na početku filma stoji upozorenje za osetljiv sadržaj), čekanje je definitivno vredno. U današnjem ubrzanom svetu kada smo navikli da u svega nekoliko sekundi dobijemo sve informacije, filmovi poput Blink Twice veoma su važni. Muzika definitivno doprinosi atmosferi filma, ali ne odvraća od radnje, što je umetnost sama po sebi.

Likovi su intrigantni, atmosfera je postavljena od prvih kadrova. Takođe, ne možemo a da ne primetimo paralelu između stvarnog sveta i ozloglašenog Epsteinovog ostrva sa privatnim ostrvom ovog filma. Tenzija je tu, možda i zbog toga što znamo da ovaj svet milijardera zaista postoji – sa svim svojim mračnim stranama. Epilog filma je dramatičan, zadovoljavajuć.

Blink Twice je film pred čije gledanje je preporučljivo da ne gledate ni trailer, niti da čitate recenzije (osim ove, spoiler-free). Pojavite se u bioskopu otvorenog uma – i zagantovano ćete izaći puni utisaka.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori