Ovo su crno-beli filmovi novijeg doba koji pružaju sasvim drugačiju kinematografsku perspektivu
Ovo su crno-beli filmovi novijeg doba koji pružaju sasvim drugačiju kinematografsku perspektivu

Ovo su crno-beli filmovi novijeg doba koji pružaju sasvim drugačiju kinematografsku perspektivu

Nakon što su se krajem šezdesetih godina prošlog veka pojavili filmovi u boji, zastupljenost crno-belih filmova je – sasvim očekivano – znatno opala. Mogućnost da se boje prenose na platno oduševila je mnoge, a noir filmovi počeli su sve češće da se asociraju sa prošlošću i nostalgijom. Ipak, pojedini kreatori kinematografskih sadržaja i dalje se koriste nekada aktuelnim metodama, a upotrebom noir tehnike nastoje da pošalju određene poruke. Samim tim, nije nimalo iznenađujuće da su crno-beli filmovi novijeg doba sve popularniji – a mi smo izdvojili pet onih koje [ zbog odličnih ocena ] dodajemo na must-watch listu.

Frances Ha (2012)

Frances Ha jedan je od onih filmova koji će se svideti svim ljubiteljima romantičnih komedija. Njega je režirao Noah Baumbach, a u tome mu je pomogla i svima dobro poznata Greta Gerwig koja je njegova supruga, a koja u filmu tumači naslovnu ulogu. Ovaj film već smo markirali kao jedan od onih koje bi definitivno trebalo da pogledaju sve mlade žene. Kroz njega su predstavljena iskustva onih koje su bile u situaciji da grade život na novoj lokaciji. Pored toga, on prezentuje dinamične društvene odnose, te njihovu kompleksnost i neizvesnost. Suptilno i realno prikazujući osećaj beznađa, on gledaocima pruža mogućnost da se poistovete sa glavnim likovima.

Blue Jay (2016)

Blue Jay je, poput filma Frances Ha, u osnovi romantična komedija. Glavne uloge tumače Mark Duplass i Sarah Paulson, a film se snimao samo sedam dana. Pozitivne reakcije kritike razlog su zbog koga ga stavljamo na must-watch listu, a glavna radnja fokusirana je na nekadašnju [ i sadašnju ] ljubav između dvoje ljudi. Nakon što ih je sudbina spojila nakon nekoliko godina, čini se da se njihova priča nastavlja – ili tek počinje. Ipak, tada na površinu izlaze različite tajne, a njihov odnos dobija sasvim drugačiju dimenziju.

The Lighthouse (2019)

Kada su u pitanju crno-beli filmovi novijeg doba, The Lighthouse iz 2019. godine je neizostavna stavka. On u fokus stavlja – kao što sam naziv kaže – misteriozni svetionik, ali i dva čuvara čije uloge tumače Willem Dafoe i Robert Pattinson. Iako će se gledaocima u početku učiniti da se filmska radnja odvija sporo, ona će u jednom trenutku ostvariti svoje hipnotišuće dejstvo. Film je ujedno jeziv i emotivno iscrpljujući, ali isto tako pruža nezaboravno gledalačko iskustvo. Ipak, to nije nimalo začuđujuće ako se uzme u obzir činjenica da je njegova glavna prednost oličena u odličnoj glumačkoj postavi.

C’mon C’mon (2021)

Dramedija C’mon C’mon nosi potpis nezavisne produkcijske kuće A24 koja ne prestaje da nas oduševljava sa novim filmovima. U filmu Eddington koji je najavljen ovog marta glumiće Joaquin Phoenix, a upravo on glumi i u filmu C’mon C’mon. U njemu je glavna okosnica radnje fokusirana na porodične i međuljudske odnose, te različite nesuglasice i životne probleme. Međutim, razvijajući odnos sa svojim nećakom, Johnny (Joaquin Phoenix) počinje drugačije da percipira i iskazuje svoje emocije. Sa obzirom na to da su realne i autentične, sa njima gotovo svako može da se poistoveti.

The Tragedy of Macbeth (2021)

Istorijski triler The Tragedy of Macbeth iz 2021. godine predstavlja još jedan film koji potpisuje mnogima omiljena produkcijska kuća A24. Ostvarenja koja nose njen pečat neretko se definišu kao neobična, a upravo tako bi pojedini opisali i ovaj film. Scenario je baziran na istoimenom komadu koji je napisao Šekspir, a odlična glumačka postava zaslužna je za mnogobrojne nominacije kada su u pitanju različite filmske nagrade. Štaviše, o njegovom kvalitetu svedoče i tri nominacije za Oskara. Iako je ova drama u više navrata adaptirana za filmsko platno, vezija koju je režirao Joel Coen donosi nešto drugačiju perspektivu. Upravo zbog toga je noir verzija iz 2021. godine je mnogima omiljena.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori