Dopala vam se hit serija „Dark Matter“? Preporučujemo slične misterije sa Sci-Fi elementima
Dopala vam se hit serija „Dark Matter“? Preporučujemo slične misterije sa Sci-Fi elementima

Dopala vam se hit serija „Dark Matter“? Preporučujemo slične misterije sa Sci-Fi elementima

Prva polovina godine donela je brojna ostvarenja na popularnim streaming platformama. Među pristiglim novitetima posebno mesto zauzela je sci-fi serija Dark Matter. Ekranizacija istoimenog romana, američkog književnika Blakea Croucha, osim vrhunske glumačke ekipe sadrži i zapanjujuće vizuelne elemente – te se zasluženo nalazi pri samom vrhu najbolje ocenjenih serija u 2024. godini. Radnja u fokus stavlja Jasona Dessena, uspešnog fizičara i porodičnog čoveka iz Čikaga. Njegova mirna svakodnevica menja se onog momenta kad postane deo naučnog istraživanja. Istovremeno, glavni junak neočekivano dospeva unutar vremenske petlje. Pored toga, Jasson biva primoran da se izbori s unutrašnjim  strahovima, dok nepobediva mračna sila preti da ga u potpunosti uništi. Postavlja se pitanje – da li je novi svet plod mašte ili pak alternativni univerzumi kriju neku zagonetku? Odgovori su dati kroz devet spektakularnih epizoda.

U slučaju da ste pogledali Dark Matter, u nastavku donosimo preporuku sličnih serija.

Wayward Pines (2015-2016)

Serija Wayward Pines snimljena je po istoimenom bestseller romanu, koji takođe potpisuje slavni autor Blake Crouch. Reč je o misteriji s natprirodnim elementima.

Tajni agent Ethan Burke dolazi u Pines u potrazi za dva nestala federalna agenta, od kojih je jedan njegov bivši partner. Povređen je u nesreći koje se pritom ne seća, ostaje bez ličnih dokumenata i stvari – te počinje da sumnja da u idiličnom gradu u državi Ajdaho ništa nije kao što izgleda. Kako istraga odmiče, misterije se ređaju – dok glavni junak usled nedostatka signala ne može da stupi u kontakt sa ženom i sinom. Pravi zaplet nastaje u momentu kada u napuštenoj kući otkrije beživotno telo jednog od nestalih agenata. Međutim, ograda pod visokim naponom ne dozvoljava da iko ko jednom uđe u Wayward Pines odatle izađe. Kakve se tajne zapravo kriju iza ovih događaja? Odgovori su dati kroz dve sezone.

Dark Matter (2015-2017)

Osim što dele isti naslov i žanrovsku odednicu, oba Dark Matter ostvarenja se ni po čemu drugom ne vezuju. Ovde je reč o seriji iz 2015. godine koja je snimljena po istoimenom serijalu stripova.

Radnja se odvija u XXVII veku i prati šestočlanu posadu koja se budi u kapsulama. Ispostavlja se da su im izbrisana mnoga sećanja, te preostaje da postepeno sklope kompleksnu slagalicu iz prošlosti. Pravi zaplet nastaje u trenutku kad One, Two, Three, Four, Five i Six shvate da su zapravo nekadašnji kriminalci sa zadatkom da se iskupe za počinjena zlodela. Da li će u tome uspeti? Saznajte kroz tri spektakularne sezone.

The Wilds (2020-2022)

Misterija The Wilds prošla je ispod radara, mnogi gledaoci nisu čak ni čuli za nju – a  zapravo se radi o poprilično kvalitetnoj seriji. Radnja je usmerena na tri vremenske linije i prati grupu devojaka čiji se avion ruši nadomak pustog ostrva.

Faith, Dot, Martha, Rachel, Shelby, Nora, Toni i Leah gotovo dvadeset i tri dana provode prepuštene nemilosrdnom okruženju. Nakon spasilačke misije njihova noćna mora ne prestaje, već postaje još snažnija – jer ih istraživačka grupa stavlja u karantin. Dok svakodnevna ispitivanja traju, odvija se i retrospekcija koja nas vodi kroz događaje koji su se zbili pre i posle avionske nesreće. Tako zapravo saznajemo da su ove devojke deo tajnog eksperimenta, te da su inscenirano završile skupa na pustom ostrvu. Ukoliko ste ljubitelji žanrovskog miksa koji sjedinjuje misteriju, avanturu i natprirodno – obavezno je dodajte na must-watch listu. Glavne uloge tumače Rachel Griffiths, Sophia Ali i Shannon Berry. Sve epizode dostupne su na streaming platformi Amazon Prime Video.

Učitati još
Zatvori