Devojčice u fokusu: Menstruacija nije ružna reč
Devojčice u fokusu: Menstruacija nije ružna reč

Devojčice u fokusu:
Menstruacija nije ružna reč

Devojčice u fokusu su događaj za sve uzraste. U sredu, 21. juna u Kulturnom centru Novi sad od 19h časova razgovaraćemo o odrastanju devojčica i svim izazovima koji ga prate. Nakon razgovora biće izvedena hit predstava „Devojčice“ Reflektor teatra. Ovo nije klasičan poziv za predstavu – sva mesta su već zauzeta, u tekstu ćemo pokušati da poručimo zašto je potrebno da svi saznaju za „Devojčice u fokusu“. 

Journal vas podseća da se uključite i pokrenete oko tema koje su bitne. Pozorište može biti mesto promene, toalet u školi može da izmeni stvarnost, aktivizam je svuda oko nas. Možda baš ovaj tekst motiviše nekog da stupi u kontakt sa fenomenalnim devojkama koje rade za dobrobit svih. „Devojčice u fokusu“ treba da obiđu ceo region. 

 

 

 

 

 

Devojčice u fokusu, novi sad, devojčice, reflektor teatar, biopolis, ženska inicijativa

Devojčice u fokusu

Centar za biopolitičku edukaciju, Ženska inicijativa, Karlovačka gimnazija i Reflektor teatar pozivaju vas na javni događaj DEVOJČICE U FOKUSU

21. jun 2023, od 19 časova Kulturni centar Novog Sada (Katolička porta 5)

Javni događaj DEVOJČICE U FOKUSU deo je projekta Znanje za zdravlje: Ka zdravstvenom obrazovanju, Centra za biopolitičku edukaciju koji su podržali ACT, SDC, Helvetas i Građanske inicijative. Publika će imati priliku da prisustvuje panel diskusiji i izvođenju predstave DEVOJČICE Reflektor teatra.

SATNICA

Od 19 časova: DEVOJČICE U FOKUSU

Panel diskusija o ženskom zdravlju tokom odrastanja

Govore: Marija Ratković, Centar za biopolitičku edukaciju; Jovana Mrdalj, Ženska inicijativa; Milena Bogavac, Centar E8 i učenica Karlovačke gimnazije Milica Petrik

Na panelu, biće predstavljene različite ideje i inicijative, koje mogu unaprediti brigu o zdravlju devojčica i devojaka. Dijalog će se odvijati u prijateljskom tonu, a od publike se očekuje aktivna uloga.

Od 20 časova: DEVOJČICE

Dokumentarna predstava o ženskom odrastanju u Srbiji danas

Produkcija: Reflektor teatar

PREDSTAVA „DEVOJČICE” kreirana je kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces. Koautorke i izvođačice komada nisu profesionalne glumice, već devojke, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju, u Srbiji, danas. Ovo je intimistički, lični i feministički komad, koji pod reflektore donosi autentične priče. Deset devojaka u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog, umetnosti i aktivizma.

Ulaz na predstavu je SLOBODAN

ali vas molimo da svoje besplatne karte rezervišete, zbog ograničenog broja gledalaca. Broj telefona za rezervaciju karata: +381656395320

** Na ulazu u Kulturni centar biće postavljena kutija za DONACIJE, gde će gledaoci imati mogućnost da DONIRAJU higijenske uloške za Žensku inicijativu.

Devojčice u fokusu, novi sad, devojčice, reflektor teatar, biopolis, ženska inicijativa
Devojčice u fokusu, novi sad, devojčice, reflektor teatar, biopolis, ženska inicijativa

Kako je sve počelo? Devojčice u fokusu – neobičan nastanak

Karlovačka gimnazija je posebna po mnogo čemu. U ovoj školi radi jedna veoma posebna žena – profesorka Jovana Reba. Magistrirala je i doktorirala iz oblasti ginokritičke analize dela srpskih spisateljica na početku 20. veka, književnica je za decu i odrasle, i radi kao profesorka književnosti u Karlovačkoj gimnaziji.

Bila je koordinatorka projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, vannastavnoj edukaciji za srednjoškolce koja se realizovala u preko 100 škola godine u Vojvodini. Kao što to obično biva, obustavljeno je finansiranje projekta. Jovana, naravno nije odustala već je nastavila da radi edukaciju o seksualnom obrazovanju volonterski do danas.

Karlovačka gimnazija je već 9 godina škola koja jedina u Srbiji ima kontinuiranu edukaciju u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

Ove godine, njene učenice i učenici su uspeli da realizuju projekat „Besplatni higijenski ulošci u školi“ i ostvarili dugoročnu saradnju sa kompanijom Bella, koja će im ove, ali i sledećih godina donirati uloške – cilj je da to bude praksa sve dok država ne uvede besplatne uloške u sve škole u Srbiji.

 

Da li možemo da zamislimo svet u kome će higijenski proizvodi biti dostupni svima?

Besplatni menstrualni produkti u školi?

Pišem sve ovo jer me je Jovana Reba kontaktirala na početku ove godine sa željom da ih posetim i da učestvujem na tribini zajedno sa Ženskom inicijativom – organizacijom zaslužnom za uvodjenje besplatnih uložaka na Filozofski i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Uz medicinske stručnjake, kao i ljude iz vlasti: gradske, pokrajinske i republičke iz oblasti socijalne politike i medije.

Tema tribine je bila zamišljena kao „Besplatni ulošci u školama i reproduktivno zdravlje“ a cilj je bio da se tema menstruacije podigne na najviši nivo i da zajedno ponovo promovišemo važnost uvodjenja seksualnog obrazovanja u školama, preobražavanje tabua i predrasuda, jer je zaista krajnje vreme za to.

Tribina se nije desila u januaru. Ali mi nismo odustale!

Ženska inicijativa

Ženska inicijativa „Roze zastava“ iz Novog Sada već godinama radi smanjenju menstrualnog siromaštva širom Srbije i regiona. Do sada su ih podržali fakulteti sa četiri različita Univerziteta, kao i dve srednje škole i veliki broj organizacija i kompanija.
Tokom dve i po godine akcije obezbeđivanja besplatnih higijenskih uložaka, preko 10.000 studentkinja moglo je svakodnevno da se osloni na njih. Da u onim iznenadnim danima budu sigurne da uvek ima higijenskih uložaka i da ne moraju da napuštaju nastavu.

Devojčice mogu sve!

Uz pomoć donatorske zajednice i predstavnika studenata za akademsku 2022/2023. godinu, Ženska inicijativa obezbedila je besplatne higijenske uloške na sledećim fakultetima:
  1. Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
  2. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu
  3. Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu
  4. Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu
  5. Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu
  6. Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu
Ženska inicijativa u Novom Sadu i širom Srbije

Menstruacija ne bi trebalo da bude luksuz – uključite se u akciju za osiguranje pristupa sigurnim i higijenskim menstrualnim proizvodima.

Šta je važno znati?

Znam da tema menstruacije nije važna svima. O menstruaciji se šapuće i higijenski proizvodi se umotavaju u dvesta neprobojnih kesa.

To je tema oko koje se lome koplja na mnogo pogrešnih strana. Ko menstruira ko ne menstruira? Ko je žena ko nije žena? Evo ja sam žena i ne menstruiram. Nisam žena? Kao da je bitno? Svako kome treba uložak, menstrualna čašica, tampon ili šta god želi – treba da je dostupno.

…o menstrualnom siromašvu

Jedan od glavnih razloga nastanka menstrualnog siromaštva jeste stigmatizacija koja se vekovima veže za ovu temu, stoga ona veoma utiče na slobodu govora. Prisustvo stigme utiče na to da tema menstruacije postane tabu i tako dolazimo do zabluda poput tih da žene ne smeju da peru kosu tokom menstruacije, da treniraju, jedu slano ili da menstrualna krv sadrži štetne supstance. Ovakve posledice su veoma štetne jer one od najranijeg perioda utiču na samopouzdanje kod devojčica a nepravilno informisanje o menstrualnom ciklusu može uticati na način života.

Znate li da je u istoriji menstrualna krv smatrana nečistom? Za vreme menstruacije bio je zabranjen ulaz u hramove. Za vreme menstruacije preporučivalo se odsustvo iz sportskih aktivnosti, uzdržavanje od seksa, kao i od odlaska u školu. Ovakvi običaji i zakoni, učinili su da svaka osoba koja ima menstruaciju – odraz normalnog funkcionisanja reproduktivnog sistema – bude kažnjena, uskraćena, manje vredna. Čak i danas je tako, ko nema novca za higijenske proizvode, koji omogućavaju neometano kretanje – ostaje kući.

Da li ste ikad mislili o tome da svako ko bira između hleba i paketa uložaka – bira hleb?

 

Govorimo o sebi, da bismo razumele svet.

Kako smo uspele?

Znajući da ne menstruiram ali da oštro govorim o mnogim društvenim temama nebrojeno puta su me pozvali da se uključim u razne kampanje. Ali inicijative Karlovačke gimnazije i Ženske inicijative iz Novog Sada su mesta u koja sam ja želela da se uključim i sa oduševljenjem sam im stavila do znanja koliko ih podržavam i pozvala sve svoje saradnice i saradnike da se uključe.

Evo kako. Devojčice su pozorišni komad o tome kako rastu devojčice – intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče. Mislim da je važno da se čuje glas svake devojčice, posebno kada govorimo o pitanjima koja su nevidljiva društvu. Jedno od njih je i zdravlje žena.

Devojčice govore o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja. Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da DEVOJKE MOGU SVE. Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju.

Ideja je bila da se udružimo – jer zajedno smo jače! 

 

Devojčice u fokusu, novi sad, devojčice, reflektor teatar, biopolis, ženska inicijativa beograd vranje reflektor teatar minja bogavac bojana vunturišević devojčice

Šta donosi predstava Devojčice?

Igranje sa lutkama, igre oponašanja, turske serije, fudbal, religiozno vaspitanje, takmičenje za pesmu Evrovizije, ljubav prema mami  i tati, svađe sa mlađom i starijom braćom i sestrama, roze boja, šarene sveske, šljokice i nalepnice su samo deo odrastanja svake devojčice u Srbiji danas. Sigurne smo da slično odrastaju sve devojčice u regionu.

Deset devojaka – Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić, Lena Vujović, u ovoj predstavi ispituje granicu između ličnog i političkog. Sve priče koje pričaju su istinite i posebne, ali su istovremeno izabrane kao karakteristične za veliki broj devojaka u našem društvu. Ova izvedba ujedno je umetnost i aktivizam, jer „lično je političko”.

Ovo je predstava o nama. O svemu što smo želele. O svemu čega smo volele da se igramo kada smo bile devojčice. O našim maštanjima. Tajnim dnevnicima. O prvim ljubavima. O traumama. O izborima budućih profesija. O našim školama i fakultetima. O našim porodicama. I prijateljstvima.

Ovo je takođe predstava o razočaranju. O strahovima. O nesigurnosti. I o nasilju.

Zašto su nam potrebne Devojčice u fokusu?

I sama predstava Devojčice, uključila je rad sa ekspertkinjama iz različitih oblasti – one su govorile o izazovima odrastanja ali i života u savremenom društvu – video nadzoru, bezbednosti na ulicama, reproduktivnom zdravlju, aktivizmu, kao i o istoriji feminizma i borbe za ljudska prava.

Kao nastavak ovog pristupa dogovorile smo se da ćemo o pitanjima od značaja za devojčice i žene nastaviti da razgovaramo. Nema stajanja. Imamo mnogo toga da popravimo.

Naše teme koje iznova i iznova ponavljamo uvek i svuda

Dostupnost HPV vakcine

Prošla godina je donela dostupnost HPV vakcine za decu i mlade u Srbiji i ne treba zaboraviti da Svetska zdravstvena organizacija kao prioritet u narednim godinama izdvaja globalnu eliminaciju infekcije HPV koja uzrokuje najmanje pet vrsta raka, a Srbija je po smrtnosti od ove bolesti u samom vrhu.

Mladi često biraju informisanje na internetu i projekti kao što su Znanje za zdravlje i mnogi drugi predstavljaju značajnu pomoć u komunikaciji, ali razgovor sa lekarkama kao i koncept izabranog lekara je nezamenjiv.

Redovni preventivni pregledi

Bez obzira da li se govori o preventivnim pregledima, zaštiti reproduktivnog zdravlja ili imunizaciji protiv HPV uzrokovanih oboljenja smatra se da je dostupnost zdravlja ključni faktor i na tome je potrebno raditi. U želji da zdravstvenu zaštitu i znanje učini dostupnim svima nastao je projekat Mapa preporukagoogle mapa na kojoj se nalaze ordinacije koje su preporučene od najmanje 500 žena širom Srbije.

Dostupni i besplatni higijenski proizvodi

Menstrualno siromaštvo je česta ali ignorisana kriza javnog zdravlja. Ono ne predstavlja samo nemogućnost kupovine menstrualnih proizvoda, odlazak kog ginekologa ili brigu o reproduktivnom zdravlju, ono prestavlja i nepristupačnost obrazovanju o osnovnom procesu koji je deo života žene.

Menstrualno siromaštvo utiče i na menstrualno zdravlje koje pored brige o bolestima i slabostima predstavlja i potpuno fizičko, mentalno i socijalno dobro. Neinformisanost o ovoj temi može uticati na njen kontakt sa okolinom u kojoj žena ima različite uloge u kojima se svakodnevno pronalazi, raste i razvija a kako bi u potpunosti bila posvećena svom razvoju različite edukacije, radionice i razgovori upućuju ženu na redovnu brigu o balansu svog tela koji je značajni pokazatelji njenog, našeg zdravlja.

 

Devojčice u fokusu, novi sad, devojčice, reflektor teatar, biopolis, ženska inicijativa beograd vranje reflektor teatar minja bogavac bojana vunturišević devojčice
na predstavu su dobrodošli svi

Ko treba da gleda Devojčice?

Devojčice pokreću pitanja. Za roditelje i decu, za nastavnice i učiteljice mogu biti odličan conversation starter jer smo svesni da je teško započeti međugeneracijski razgovor na ove teme. Devojčice u fokusu isto kao i sama predstava Devojčice, važne su i za roditelje i za decu i mlade, važne su za sve koji rade sa mladima i za mlade ili ih samo sreću u prolazu i ništa im nije jasno.

Zapanjujuća je hrabrost sa kojom se vrlo mlade devojke suočavaju sa važnim temama, gledaju kritički na svoje odrastanje i roditeljske uzore ali imaju puno nežnosti i ljubavi za sve oko sebe. Upravo to je najveći kvalitet ovog već dugogodišnjeg rada i nešto što ispunjava srca publike.

 

 

Photo: Autori predstave Devojčice, Ružica Ristivojević, Reflektor teatar, Ženska inicijativa, Instagram

Učitati još
Zatvori