DOK #5 Festival: Preporuka filmova iz selekcije
DOK #5 Festival: Preporuka filmova iz selekcije

DOK #5 Festival: Preporuka
filmova iz selekcije

Kao što smo već pisali, DOK #5 festival održaće se od 2. do 5. februara u MTS Dvorani u Beogradu. Kako nam je početak sve bliži, iz organizacije festivala stigao je i zvaničan repertoar sa sinopsisima za svaki od filmova.

Fetsival dokumentarnog filma održaće se peti put za redom, a ove godine neki od filmova koji su već pridobili pažnju publike jesu: Johnny Depp: Kralj kulta, Theaters of war, kao i film The princess.

NEKI DRUGI LIK

Film koji dolazi iz Velike Britanije, objavljen 2023. u režiji Matthew Bauera donosi priču o ličnostima i avanturama iz različitih grupa muškaraca postavljajući pitanje da li je moguće zvati se James Bond.

Kako poručuju američki mediji, ovaj film se mora naći na listi filmova svih muškaraca. Da li ste vi Bond, James Bond?

Projekcija: 20:00h / Nedelja 5. Februar

SREĆAN RADNIK

Finski film režisera Johna Webstera ove godine će se takmičiti sa filmom na temu, koliko savremeni poslovi utiču na čoveka. U opisu filma stoji rečenica, savremeni rad je postao čudovište koje proždire samo sebe – i sve ostale oko sebe. Evo predloga filma za sve one koje zanima rešenje za ovu pojavu.

Usputno nam je pala na pamet i pesma Queen-a, I want to break free. Ko zna, možda ćemo se nakon ovog filma upravo tako i osećati.

Projekcija: 18:00h / Nedelja 5. Februar

LOV NA KITOVE

Još jedan finski film reditelja, Vincent Kelnera prikazuje lov na kitove u Finskoj. Sukob između aktivista za krivolov i državne uprave je okosnica ovog filma. Ukoliko ste smatrali da je Kelner odabrao stranu snimajući film, produkcija poručuje da je reditelj zabeležio sukob bez zastupanja strana.

Ovaj film se 2022. našao u finalnoj selekciji dokumentarnih filmova na takmičenju CPH:DOX.

Izgleda da na vama ipak ostaje da odaberete stranu nakon dokumentarca.

Projekcija: 18:00h / Subota 4. Februar

@newreleasewednesday

ODGOVOR FEMINISTKINJA

Prelazimo na Francusku, a tamo nas čeka priča koja govori o seksističkom uznemiravanju žena. Kako stoji u opisu ovog filma koji su režirale dve žene Marie Perennes i Simon Depardon, reč je o feminističkom pokretu koji se služi porukama kojima oblepljuju ulice Francuske, a koje za cilj imaju da pruže podršku ženama koje trpe neki vid nasilja.

Film je takođe 2022. nagrađen na festivalu u Kanu, a kako će se kotirati na DOK Festu ostaje da pratimo.

Projekcija: 20:00h / Subota 4. Februar

@riposte_feministe

PRINCEZA

Princeza Dajana, žena koja i dalje ima uticaja na današnjicu, dobila je još jedno ostvarenje koje govori o njenom životu. U ovom slučaju reč je o dokumentarcu koji je potpuno napravljen od arhivskih snimaka u režiji Ed Perkinsa iz Velike Britanije.

Želite da saznate više o misterioznom životu princeze Dajane? Obezbedite karte na vreme jer je ovo još jedan od filmova za kojim se diže najveća prašina.

Projekcija: 21:00h / Subota 4. Februar

@theprincessfilm

PREDSTAVE RATA

Reč je o američkom dokumentarnom filmu iz 2022. godine koji prikazuje kako su Pentagon i CIA učestvovali u kreiranju scenarija za popularne holivudske filmove i serije. Jedan zakon im je to omogućio, što je kasnije potpuno preokrenulo istoriju filma.

Kako američki vojno-industrijski kompleks gura verziju istorije koja briše paravan ratnih zločina, korupcije, kritike nuklearnog arsenala, rasizma, seksualnog napada. Od Bonda do Kapetana Marvela, stvaranje ovog drugog „kinematografskog univerzuma“ jedan je od velikih PR pučeva našeg vremena.

Režiser, Roger Stahl ovim filmom je već podigao publiku na noge, a da li će uspeti i vas da zaintrigira? Iskoristite vikend da to saznate.

Projekcija: 17:30h / Subota 4. Februar

DELOVI TELA

Ovaj dokumentarni film govori o evoluciji seksualnih scena i seksa na velikom platnu ali iz ugla žena. Neke od najpopularnijih scena iz poznatih filmova kroje neprijatne scene, a sa druge strane stvaraoce tih istih filmova veličaju kao ljude koji vode put promena na filmu. Film je režiran od strane američke režiserke Kristy Guevara-Flanagan.

Ostvarenje je do sada odnelo mnogo različitih nagrada sa festivala širom sveta (New Haven Documentary Film Festival, AFI Fest, Film Fest Gent)  i jedan je od nagrađenijih na ovogodišnjem DOK Fest-u.

Više o ovom dokumentarnom filmu saznajte na njihovom sajtu.

Projekcija: 20:30h / Petak 3. Februar

@bodypartsdocumentary

Johnny Depp: KRALJ KULTA

Dokumentarni film o holivudskom kameleonu otkriva život ovog svetski poznatog glumca. U režiji Danielle Winter, dokumentarni film iz 2021. je među publikom u Srbiji privukao dosta pažnje.

Ovo je još jedno ostvarenje za koje je pitanje da li će biti dovoljno karata.

Projekcija: 21:00h / Petak 3. Februar

@johnnydeppoffical

Foto: YouTube embed. Twitter embed. Instagram.

Učitati još
Zatvori