Domaći filmovi koje ovog meseca gledamo (i) zbog muzike
Domaći filmovi koje ovog meseca gledamo (i) zbog muzike

Domaći filmovi koje ovog meseca
gledamo (i) zbog muzike

Ovog meseca domaći filmovi okupirali su lokalne bioskope. Mart je počeo FEST-om i ostvarenjima kao što su Ovuda će proći putUsta puna zemlje. Debi film Siniše Cvetića, Usekovanje, i dalje se prikazuje u odabranim salama, a sada nam stižu i novi projekti. U duhu martovskog preporoda, izgleda da i domaća kinematografija doživljava svojevrsnu renesansu. Ili se tome barem iskreno nadamo.

Munje opet!, r. Raša Andrić

Film Munje iz 2001. godine je za ovih nešto više od 20 godina bezmalo postao klasik domaće kinematografije. Replike iz filmova ušle su u redove pop-kulture, pa tako i oni koji nisu gledali ovo ostvarenje sigurno da su upoznati sa nekim od emblematičnih scena. Nakon dve decenije, reditelj Raša Andrić i scenarista Srđan Anđelić vraćaju se svojim proslavljenim likovima, uvodeći nas u njihove živote u jednom drugačijem vremenskom i kulturološkom kontekstu. Gde su Popa i Mare, a gde je Gojko saznaćete od 29. marta, kada Munje opet! dolazi u bioskope. Za muziku u ovom ostvarenju bili su zaduženi Coby, Vizelj, Sitzpinker, Sasha, Baby Motorolola i Prti Bege. Drugim rečima, očekuje vas mešavina zvukova koji će filmu dati prepoznatljivi finalni pečat.

Indigo kristal, r. Luka Mihailović

Debitantsko ostvarenje mladog reditelja Luke Mihailovića i pre nego što će doći u bioskope postao je svojevrsni fenomen, pa je premijera bila rasprodata. Sada kada smo Indigo kristal i odgledali, možemo bez ustezanja reći da su visoka očekivanja opravdana. Crno-beli svet oživljen je na platnu zahvaljujući izvrsnoj kameri Vladimira Đurića i Vladimira Milivojevića Boogieja, a kompleksne likove su maestralno predstavili glumci različitih generacija, od Denisa Murić do Miloša Petrovića Trojpeca. Uz originalnu muziku, radnju prate i numere Crnog Ceraka. Njihova pesma, snimljena za potrebe filma, premijeru će imati 12. marta, a fotografiju za spot potpisuje upravo Boogie.

Gru tu je, r. Bojan Vinulović i Rennè Miskolci

Dalibor Andonov Gru bio je reper koji je svojim delom promenio domaću muzičku scenu, ali i celu jednu beogradsku kulturu u kojoj je stvarao. Dokumentarni film Gru tu je ostvarenje je koje obeležava njegov uticaj ne na hip-hop ovih prostora, već i sve druge oblasti kojima se Gru bavio. Autori su okupili preko 40 sagovornika i nasnimili preko 10 sati razgovora u kojima su prijatelji i saradnici delili svoja sećanja na preminulog stvaraoca. Osim toga, film će prikazati i arhivski materijal koji oslikava reperu karijeru, ali i duh vremena u kojem je stvarao. Iako još uvek ne znamo kada će film biti dostupan u bioskopima, na rođendan poznatog repera objavljen je prvi trejler.

Foto: Vladimir Milivojević Boogie; Aleksandar Letić

Učitati još
Zatvori