Ako želite kratak predah od Netflixa, priredili smo listu savremenijih domaćih filmova
Ako želite kratak predah od Netflixa, priredili smo listu savremenijih domaćih filmova

Ako želite kratak predah od Netflixa, priredili smo listu savremenijih domaćih filmova

Nakon što smo ustanovili da se svetski poznati glumci i glumice neretko pojavljuju u domaćim filmovima, želeli smo detaljnije da se posvetimo našoj kinematografiji. Uz domaće filmove smo odrasli, a roditelji obožavaju da nam ih prepričavaju. Naravno, oni će tvrditi da su stariji filmovi bolji, ali to su većinom ratni filmovi koji mogu biti malo teži za gledanje.

Streaming servisi, kao što su Netflix, HBO i Hulu, napravili su revoluciju u industriji zabave. Učinili su da filmovi i serije budu lako dostupni široj javnosti, ali masovna proizvodnja emitovanog sadržaja, često gubi na kvalitetu. Kod nas, filmovi ipak izlaze malo ređe, a produkcija je značajno uznapredovala u poslednjih deset godina. U domaćim filmovima, prikazani su, za nas bliski problemi, humor i situacije sa kojima se poistovećujemo. Nekada ih  gledamo zbog glumaca, nekad zbog muzike, a ponekad nam prija da se opustimo uz jezik koji nam je poznat. 

Domaći filmovi čija produkcija nije dovoljno kvalitetna nadoknađuju to pričom i glumcima, pa ni ne obraćamo pažnju na lošiji zvuk i sliku. Ako želite kratak predah od Netflixa, priredili smo listu savremenijih domaćih filmova koji su nam se dopali.

Hotel Beograd

Ovaj film je rusko-srpska komedija, sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. U filmu tumači lika Pašu, koji se zamera opasnom mafijašu. Da bi otplatio dug, obećava da će oženiti njegovu ćerku. Paralelno, u prolazu sreće svoju dugogodišnju ljubav, Ruskinju Dašu, sa kojom započinje romantičnu vezu. 

Komedija na tri sparta

Ova komedija je topla ljudska priča koja nas uči empatiji. Radnja filma prati stanare jedne zapuštene zgrade u Beogradu. Ubrzo, u zgradi počinju da pucaju cevi i dolazi do poplave u kojoj usamljeni stanari prolaze kroz neobične, ali komične avanture.

Crna Zorica

Ovaj film je crna komedija, a glavna junakinja živi u selu Istočne Srbije. Zorica je ukleta žena i meštani je nazivaju poljubac smrti. Svaki muškarac koji uđe u njen život, završi mrtav, nalik na Zoe iz serije American Horror Story, u sezoni Coven. Mane, beogradski policajac, dolazi u ukleto selo da istraži zašto svi muškarci oko Zorice umiru.

Čarlston za Ognjenku

Kao najgledaniji film 2008, predstavlja revoluciju za srpsku kinematografiju. U veliki deo filma, dodati su specijalni efekti koji se do tada još uvek nisu koristili u domaćim filmovima. Radnja je smeštena u selo Pokrp, koje u posleratnom stanju ostaje bez muške populacije. Glavne junakinje, Ognjenka i Mala Boginja su sestre koje dolaze iz porodice seoskih narikača. Sestre odlučuju da se upute ka Beogradu, kako bi pronašle muškarce i dovele ih nazad u selo. 

Potera za srećkom

Glavni junak ovog filma je Srećko. On redovno igra Loto, koristeći uvek istu kombinaciju brojeva. Posle bezbroj pokušaja, Srećko zaista pogađa dobitnu kombinaciju. Međutim, on gubi dobitni listić koji pronalaze vlasnici lokalnog kafića koji sa novcem beže u Grčku. U priču se upliću lokalni kriminalci i policija, a svi žele da se domognu Srećkovog novca.

Vikend s ćaletom

Glavni junak, beogradski kriminalac – Kašika, otkriva da boluje od neizlečive bolesti. Nakon tog saznanja, poželeo je da nadoknadi izgubljeno vreme sa sinom kog nije video pet godina. Dečakova majka, njegova bivša žena, mu to dozvoljava. Kašika pokušava da za malo vremena nauči sina njegovim životnim vrednostima, dok ga istovremeno kritikuje što previše vremena provodi u digitalnom svetu.

Stado

Ovaj film je satirična komedija koju je režirao Nikola Kojo. Pokazuje nam šta se sve krije iza kamere, u produkciji televizijskog projekta. Glavni junaci, Koja i Cveja žele da stvore pravo umetničko delo, ali nailaze na brojne prepreke. Kako bi postigli svoj cilj, spremni su čak i da naprave pakt sa đavolom.

Učitati još
Zatvori