Donosimo tri filma na španskom jeziku koja možda niste odgledali, a trebalo bi
Donosimo tri filma na španskom jeziku koja možda niste odgledali, a trebalo bi

Donosimo tri filma na španskom jeziku koja
možda niste odgledali, a trebalo bi

Španski film decenijama unazad ostavlja dubok trag u svetskoj kinematografiji. Ova zemlja bogate istorije i kulture, pruža izvanredno okruženje za stvaranje filmskih zdanja. Iako bogata vizuelnim i pejzažnim dobrima, ljudi su ti koji čine ovu zemlju. Njihova energija, empatija kao i njihov dubok osećaj za lepotu življenja je ono što se prenosi u svako filmsko ostvarenje. To možemo reći i za Meksiko. Donosimo vam dva španska remek-dela i jedno meksičko, koja su izdržala test vremena, i koja bi definitivno trebalo da se nađu na vašoj watch listi.

 

Mar adentro

Javier Bardem u ulozi Ramóna Sampedra je svakako nešto što će vašu pažnju držati dva sata, koliko samo ostvarenje traje, a da nećete ni osetiti. Režiju potpisuje Alejandro Amenábar, koji nam donosi istinitu priču o Ramónu Sampedru, španskom mornaru, koji postaje kvadriplegičar nakon nesreće. Film postavlja važna pitanja o ljudskoj slobodi, u kojem se Sampedro bori za pravo na eutanaziju. Amenábarovi prikazi lepote španskih pejzaža je ono što daje kontrast ovoj teškoj i duboko-emotivnoj priči. Iako jako zahtevna uloga, Bardem nas uverava u sve izrečeno, navodeći nas da tugu osetimo sa osmehom na licu. Da je Bardem briljirao u ovoj ulozi, smatraju i članovi Academy Awardsa koji su ga nominovali za Oskara za najbolju mušku ulogu.

Roma

Alfonso Cuarón nam priča priču svog detinjstva. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je ovo magnum opus njegovog stvaralaštva. A zar nije svaka priča, pričana iz ličnog iskustva, ona najiskrenija i najkvalitetnija? Koristeći crno-belu tehniku, on stvara vizuelno zadivljujući svet koji hvata atmosferu i duh romskog naselja u Meksiko Sitiju. Ova priča koja istražuje ljudske odnose, klase, i život u Meksiku tokom sedamdesetih godina, je dobila Oskara za najbolji strani film. Time je postao prvi meksički film koji je dobio ovu čast.

Hable Con Ella

Ako ste imalo upoznati sa španskim filmom, sigurno ste čuli i za ime Pedro Almodóvar. Poznat po svojim kontraverznim filmovima, ovaj španski režiser nas uranja u priču, maestralno predstavljajući moć ljubavi muškarca prema ženi, u onim najizazovnijim situacijama. Hable con Ella je izvanredan primer Almodóvarove sposobnosti da na neobičan način istražuje dubine ljudskog duha i komunikacije. Koristeći svoj prepoznatljivi stil sa svetlim bojama i ekscentričnim likovima, Almodóvar istražuje složenost ljudskih emocija sa svim njihovim fragilnim nijansama. Nagrade i priznanja nisu izostali ni za ovo ostvarenje. Film je osvojio Oskara za najbolji originalni scenario, što je još jedno priznanje za Almodóvarovu neprikosnovenu moć umetničkog izražavanja na velikom platnu.

Foto: Youtube, Instagram

Učitati još
Zatvori