Filmovi koji traju preko tri sata, a koje vredi pogledati
Filmovi koji traju preko tri sata, a koje vredi pogledati

Filmovi koji traju preko tri sata, a
koje vredi pogledati

Maratonsko gledanje filmova jedna je od naših omiljenih aktivnosti. Ipak, mnogi odbijaju da pogledaju neki film kada vide da traje dva, a posebno tri sata. Ovaj filmski maraton tu je da dokaže da su neki od najboljih filmova svetske kinematografije upravo oni koji traju dugo. Francis Ford Coppola, Martin Scorsese i James Cameron samo su neki od poznatih reditelja koji preferiraju da snimaju maratonska ostvarenja. Ovo su dugački filmovi koje vredi pogledati – ponovo, ili prvi put.

JFK (1991)

JFK je film Olivera Stonea o događajima koji su usledili nakon atentata na 35. američkog predsednika, Johna F. Kennedy-ja. Kevin Costner tumači Jima Garrisona, državnog advokata koji se bavi ovim slučajem. Tajne koje će otkriti uzburkaće naciju u turbulentno vreme američke političke scene.

Film ima i snažnu prateću glumačku postavku (Gary Oldman, Jack Lemmon, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland) i kameru. Do danas, smatra se najhrabrijim filmom Olivera Stonea – posvetite tri sata i devet minuta ovom edukativnom istorijskom trileru.

Titanic (1997)

O filmu Titanic mnogo toga je rečeno i napisano. Kultno ostvarenje Jamesa Camerona proslavilo je Leonarda DiCapria i Kate Winslet. Na dodeli Oskara ponelo je čak 11 priznanja. Film o tragičnom potonuću broda Titanic na putu iz Engleske za Njujork traje tri sata i 13 minuta. Zanimljivo je to da je od momenta sudara broda sa santom leda do momenta njegovog potonuća trebalo samo dva sata i 40 minuta, a reditelj se postarao da i na filmu traje tačno toliko.

Sam sudar je u pravom životu trajao 37 sekundi – a Cameron je i na to obratio pažnju u filmu. Nešto više od pola sata ostatka filma prikazuju scene Rose (Kate Winslet) kad je ostarila – a tu ulogu je maestralno odigrala Gloria Stuart. Ovaj film uvek možemo gledati – i svaki put pripremamo kutiju maramica.

Magnolia (1999)

Omnibus drama reditelja Paula Thomasa Andersona, Magnolia, je izrazito originalan film iz 1999. godine. Priča uporedo prati brojne različite likove u Los Anđelesu. Čovek na samrti i njegov negovatelj, mlada žena i policajac koji se u nju zaljubljuje, dečak-genije i voditelj kviza su centralni likovi čiji se životi prepliću kroz niz neobičnih događaja.

U ulogama su brojni slavni glumci. Tom Cruise, Julianne Moore i Philip Seymour Hoffman samo su neka od slavnih imena. Tri sata i osam minuta uzbudljive radnje čini ovaj film jednim od definitivnih must-watch ostvarenja.

The Wolf of Wall Street (2013)

Naraciju priče o Jordanu Belfortu, brokeru iz Njujorka koji je osamdesetih godina prevario investitore za gotovo sto miliona dolara čita Leonardo DiCaprio, koji i tumači ozloglašenog biznismena. U režiji Martina Scorseseja, ova dramedija o usponu i padu i (ne)ostvarenju američkog sna je zabavan film pun životnih lekcija.

Brzi ritam kadrova, odličan soundtrack i glumci pečat su Scorsesejevih filmova, a to je slučaj i sa The Wolf of Wall Street. Dužina filma je takođe karakteristično Martinovska i traje tačno tri sata. Film je proslavio Margot Robbie, a mnogi su smatrali da će Leonardo DiCaprio dobiti svog prvog Oskara za ulogu Jordana. Ipak, glumac je čekao još nekoliko godina, konačno dobivši Zlatnu statuu za The Revenant.

Učitati još
Zatvori