Dunav Film Fest: Izdvojili smo ostvarenja koja ne propuštamo – među njima je i nagrađivani film sa Demi Moore
Dunav Film Fest: Izdvojili smo ostvarenja koja ne propuštamo – među njima je i nagrađivani film sa Demi Moore

Dunav Film Fest: Izdvojili smo ostvarenja koja ne propuštamo – među njima je i nagrađivani film sa Demi Moore

Novo izdanje festivala Dunav Film Fest će se održati od 20. do 25. avgusta u Smederevu. Praznik filma koji već sedmu godinu stavlja Smederevo na mapu festivalskih prestonica premijerno će prikazati preko 40 najznačajnijih ostvarenja podunavske kinematografije. Već smo najavili koji film će otvoriti festival, a sada izdvajamo filmove koje nikako ne smete propustiti na festivalu u prelepom gradu na obali Dunava.

Gde sve gledamo filmove?

Festival je takmičarskog karaktera, a nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji dodeliće stručni žiri. Glavna lokacija festivala je Mali grad Smederevske tvrđave, dok će publika uživati i na lokacijama poput Dunavskog parka, Platoa kod Кarađorđevog duda i u Centru za kulturu Smederevo.

Objašnjenje za sve, Gábor Reisz

Dobitnik nagrade za najbolji film u selekciji Horizonti Filmskog festivala u Veneciji, ostvarenje Objašnjenje za sve Gábora Reisza dešava se u leto u Budimpešti, i prati priču srednjoškolca Abela koji ne može da se fokusira na završne ispite zbog beznadežne zaljubljenosti u najbolju drugaricu Janku. Razborita Janka takođe pati zbog neuzvraćene ljubavi prema oženjenom nastavniku istorije Jakobu, koji je imao sukobe sa Abelovim konzervativnim ocem. Tenzije u polarizovanom društvu neočekivano izbijaju na površinu, a Abelov maturski ispit iz istorije pretvara se nacionalni skandal.

Dunav film fest
Objašnjenje za sve

Tri kilometra do kraja sveta, Emanuel Parvu

Radnja filma dobitnika nagrade Kvir palma (Queer Palm) u Kanu Emanuela Parvua dešava se u konzervativnoj zajednici oko delte Dunava. Jedan gej tinejdžer na putu upoznavanja sebe u sukobu je sa tradicionalnim vrednostima njegovih roditelja i suseda.

Dunav film fest
Tri kilometara do kraja sveta

Umiranje, Matthias Glasner

Dobitnik Srebrnog lava za najbolji scenario na Berlinskom festivalu, fillm Umiranje Matthiasa Glasnera prati priču Lisi koja je potajno srećna što njen dementni muž Gerd polako propada u staračkom domu, ali njena sloboda je kratkog daha: dijabetes, kancer i otkazivanje bubrega znače da ni ona neće još dugo poživeti. Njihov sin Tom, dirigent u četrdesetim godinama radi na kompoziciji sa naslovom Umiranje dok istovremeno postaje surogat otac deteta svoje bivše devojke. Tomova sestra Elen započinje aferu sa oženjenim muškarcem Sebastijanom sa kojim deli sklonost prema alkoholu. Kada se smrt konačno pojavi na njihovom pragu, udaljeni članovi porodice se ponovo sreću.

 

Dunav film fest
Umiranje/ Jakub Bejnarowicz

Mađarska krojačica, Iveta Grofova

Ovaj film govori o Mariki, mađarskoj krojačici udovici, koja skriva jevrejskog dečaka u svom domu na slovačko-mađarskoj granici tokom perioda Drugog svetskog rata i Prve Slovačke Republike.

Mađarska krojačica

Supstanca, Coralie Fargeat

Dobitnik nagrade za najbolji scenario na Kanskom festivalu i, kako ga nazivaju, feministički telesni horor rediteljke i scenaristkinje Coralie Fargeat – Supstanca, prati život Elizabet Sparkl (Demi Moore), zvezde aerobik emisije, koja dobija otkaz na svoj 50. rođendan, nakon čega sledi neočekivana ponuda. Misteriozna laboratorija joj nudi supstancu koja kroz replikaciju ćelija čini da Elizabet postane mlađa i bolja verzija sebe.

Dunav film fest
Supstanca
Supstanca

Prisila, Sofia Coppola

Kada tinejdžerka Prisila Bolije uđe u život Elvisa Prislija, čovek koji je superzvezda rokenrola postaje neko drugačiji u privatnim trenucima. Prisilinim očima, rediteljka Sofia Coppola priča o nevidljivoj strani američkog mita u Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, od baze nemačke vojske do njegovog imanja u svetu snova u Grejslendu.

Prisila

Za danas toliko, Marko Đorđević

Spremanjem omiljenih mu kolača – čupavaca, Šarenci uspevaju da namame najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom.

Za danas toliko

Više informacija o programu i satnicama prikazivanja filmova možete pogledati oficijelnom sajtu festivala dunavfilmfest.rs.

Foto: Dunav film fest promo/ Umiranje – Jakub Bejnarowicz/ Instagram @dunavfilmfest

Učitati još
Zatvori