Emmy 2024: Serija „Shōgun“ je ispisala istoriju. Otkrivamo listu svih dobitnika nagrada
Emmy 2024: Serija „Shōgun“ je ispisala istoriju. Otkrivamo listu svih dobitnika nagrada

Emmy 2024: Serija „Shōgun“ je ispisala istoriju. Otkrivamo listu svih dobitnika nagrada

U Los Anđelesu je 15. septembra održana 76. svečana dodela nagrada Emmy 2024. godine, priznanja koje slavi najbolja ostvarenja u svetu televizije. Svečana ceremonija je održana unutar Peacock Theater-a, a voditeljska palica po prvi je puta poverena ocu i sinu. Tačnije, preuzeli su je glumci Eugene i Dan Levy.

O nagradama je odlučivalo 25 hiljada članova Američke akademije televizijskih umetnosti i naule (ATAS).

Najviše nominacija ostvarila je serija Shōgun (25 nominacija), koju je u stopu pratio humoristički naslov The Bear s 23 nominacije. Ovim brojem ispisao je i televizijsku istoriju, budući da je oborio rekord kao komedija s najviše nominacija ikad. Listu serija s najviše nominacija nastavile su Only Murders in the Building (21 nominacija), True Detective: Night Country (19 nominacija) i The Crown (18 nominacija).

emmy 2024 lista dobitnika profimedia-0908091610
Anna Sawai i Hiroyuki Sanada / profimedia

Top tri serije su:

Treba istaknuti kako je većina nagrada Emmy dodeljena na takozvanoj ceremoniji kreativnih umetnosti, koja je održana 7. i 8. septembra na istoj lokaciji. Već je nakon nje bilo jasno kako će serija Shōgun ispisati istoriju, budući da je s 14 već tada osvojenih nagrada postala najuspešnija serija po broju Emmy-ja osvojenih za samo jednu sezonu.

Očekivano, taj broj je nakon sinoćnje dodele narastao te je prva sezona serije nagrađena s ukupno 18 nagrada. A među njima je i ona najvažnija – proglašena je najboljom dramskom serijom.

Najveće iznenađenje večeri zasigurno je činjenica da je najboljom komedijom proglašena serija Hacks. Mnogi su smatrali kako će njome biti proglašen The Bear, koji je dominirao u glumačkim kategorijama. Ipak, ekipa ove serije ne treba da očajava jer je spomenuti naslov postavio novi rekord za većinu pobeda u jednoj sezoni za komediju s 11, nadmašivši sopstveni broj od prošle godine.

Nagrada za najbolju limitiranu seriju očekivano je pripala seriji Baby Reindeer.

Najboljim televizijskim show-om proglašen je The Daily Show, a reality programom The Traitors.

emmy lista dobitnika profimedia-0908067184
Jeremy Allen White / Profimedia
emmy lista dobitnika profimedia-0908086633
Jodie Foster / profimedia

Ko je ostvario pobedu u glumačkim kategorijama?

U glumačkim kategorijama nagrada za najboljeg dramskog glumca i glumicu pripala je zvezdama serije Shōgun –  Hiroyukiju Sanadi i Anni Sawai. Najboljim sporednim glumcem u dramskoj seriji proglašen je Billy Crudup, nagrađen za angažman u seriji The Morning Show. Nagrada za najbolju sporednu glumicu u dramskoj kategoriji otišla je u ruke Elizabeth Debicki za njen portret princeze Diane u The Crown.

Nije bilo iznenađenja kada su nagrade za najbolje glumce u humorističnim serijama u pitanju. Nagrade su otišle u ruke glumcima serije The Bear, odnosno slavili su Jeremy Allen White u glavnoj te Ebon Moss-Bachrach i Liza Colón-Zayas u sporednim ulogama. Najboljom glavnom glumicom u komediji za naslovnu ulogu ostvarenu u seriji Hacks po treći puta je nagrađena Jean Smart.

Najboljim glavnim glumcem u kategoriji limitirane serije proglašen je Richard Gadd za seriju Baby Reindeer (za koju je primio i nagradu za najbolji scenario).  Jodie Foster proglašena je najboljom glavnom glumicom u limitiranoj seriji za svoj angažman u četvrtoj sezoni serije True Detective. Zanimljivo, prvi je to Emmy u njenoj bogatoj karijeri.

Najboljom sporednom glumicom proglašena je Jessica Gunning, koja je nagradu ostvarila za angažman u seriji Baby Reindeer. Pravo iznenađenje dogodilo se u kategoriji najboljeg sporednog glumca u kojoj je na kraju pobjeda pripala Lamornu Morrisu za seriju Fargo.

Richard Gadd / Profimedia

Iznenađenja večeri

Kao što smo ranije istaknuli, zasigurno najveće iznenađenje večeri je pobeda serije Hacks u kategoriji najbolje humoristične serije. Zanimljivo, to je ujedno bila i poslednja dodeljena nagrada i pravi šlag na torti. The Bear je slovio za velikog favorita, ali sve su glasnije kritike kako to i nije prava komedija, već drama zalutala u komediju pa se odabir jedne klasične komedije iz te perspektive čini jednostavnijim rešenjem.

Preostala iznenađenja priređena su u glumačkim kategorijama vezanima uz limitirane serije, a odnose se na pobedu Jodie Foster u kategoriji najbolje glumice i Lamorna Morrisa u kategoriji sporednog glumca. Oboje nisu slovili za favorite, no obe nagrade su itekako zaslužene te su otišle u prave ruke.

Takođe, mnogi veruju kako je pobeda Billyja Crudupa u kategoriji najboljeg sporednog dramskog glumca rezultat međusobnog poništavanja glasova za dva kandidata iz serije Shōgun, Takehira Hire i Tadanobua Asane, koji su otvorili put Crudupovoj pobedi.

Dan Levy and Eugene Levy / Profimedia
Dan Levy and Eugene Levy / Profimedia

Podsetimo se…

Ako ste se zapitali Zar nije ove godine već bila dodela Emmyja?, u pravu ste. Naime, u januaru je održana dodela koja je prebačena s prošlog septembra zbog štrajka televizijskih radnika.

Za ovu godinu, u trci za nagradu su mogle ući samo serije koje su emitovane u razdoblju od 1. juna 2023. do 31. maja 2024. Detaljna lista dobitnika čeka vas u nastavku, a celi popis pobednika možete pogledati i ovde.

Anna Sawai / Profimedia

Detaljna lista pobednika

Najbolja dramska serija: Shōgun (FX)

Najbolja glumica u dramskoj seriji: Anna Sawai (Shōgun

Najbolji glumac u dramskoj seriji: Hiroyuki Sanada (Shōgun)

Najbolja sporedna glumica u dramskoj seriji: Elizabeth Debicki (The Crown)

Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji: Billy Crudup (The Morning Show)

 

Najbolja humoristična serija: Hacks (Max)

Najbolja glumica u humorističnoj seriji: Jean Smart (Hacks)

Najbolji glumac u humorističnoj seriji: Jeremy Allen White (The Bear)

Najbolja sporedna glumica u humorističnoj seriji: Liza Colón-Zayas (The Bear)

Najbolji sporedni glumac u humorističnoj seriji: Ebon Moss-Bachrach (The Bear)

Najbolja limitirana ili antologijska serija ili film: Baby Reindeer (Netflix)

Najbolja glumica u ograničenoj ili antologijskoj seriji ili filmu: Jodie Foster (True Detective: Lost Country)

Najbolji glumac u ograničenoj ili antologijskoj seriji ili filmu: Richard Gadd (Baby Reindeer)

Najbolja sporedna glumica u ograničenoj ili antologijskoj seriji ili filmu: Jessica Gunning (Baby Reindeer)

Najbolji sporedni glumac u ograničenoj ili antologijskoj seriji ili filmu: Lamorne Morris (Fargo)

Tekst preuzet sa: Journal.hr.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori