Fashion in frames: Jonathan Anderson i Luca Guadagnino su dobitnički filmsko-modni dubl
Fashion in frames: Jonathan Anderson i Luca Guadagnino su dobitnički filmsko-modni dubl

Fashion in frames: Jonathan Anderson i Luca Guadagnino su dobitnički filmsko-modni dubl

Tri reči – I told ya. Njima je Džonatan Anderson (eng. Jonathan Anderson) iz tima Loewe servirao za (marketinški) trijumf filma Challengers. Tenis je, kažu, pojedinačan sport. Međutim, baš kao što zasluge za uspešnu izvedbu na terenu dolaze od celog tima koji bodri iz boksa, tako ni popularnost holivudskog filma ne dolazi samo od njegovih zvezda (mada se tako neretko čini). U ovom filmsko-modnom dubl partnerstvu, glumačka postavka odigrala je, uz besprekornu trenažu Luke Guadanjina (ita. Luca Guadagnino) – savršen meč, a britanski dizajner svojim potpisom doneo je titulu.

foto: profimedia

Psihološka izgradnja filmskih likova u velikoj meri počiva na njihovim garderoberima. Kostim, koliko i muzika, fotografija, komunikativni je aparat filmskog stvaraoca. U onoj meri u kojoj isti doživi ozbiljno, uspeće u konstrukciji uverljivih, životnihi karaktera. Luka Gudanjino i Džonatan Anderson u tome su se složili. Iako su i Zendeja (eng. Zendaya) i Džoš O’Konor (eng. Josh O’Connor) prethodno nosili Loewe kreacije i ponosno prednjačili kampanjama brenda, za njihove uloge u filmu Challangers, Džonatan Anderson je imao drugačiju zamisao – onu koja će verodostojno preneti emocionalni sklop i kontekst u kojem se radnja zbiva.

Priručnik za uspeh

Zato glavna glumica nosi jednostavne krojeve i monohromatske primerke. Iako uvek rado posmatramo ekstravagancije Džonatana Andersona na modnoj pisti, u prilog njegovoj vizionarskoj maestralnosti govori činjenica da je takve egzibicije ostavio po strani, umesto toga gradeći univerzum koji je italijanski reditelj osmislio. I dok su stilovi nekih drugih partnerstava bili majne kompatibilni – ili previše naglašeni (gledamo u vas, Pedro Almodovar i Entoni Vakarelo), Anderson i Guadanjino su dobitnički tim. Obojica su skloni poetičnom eksperimentisanju, oslanjajući se na interumetničke reference, ali uvek u funkciji priče koju treba oživeti na platnu.

Welcome to the club, little blue dress

Mala, plava haljina koju Taši (Zendeja) nosi u jednoj od scena već se može smatrati ravnopravnim članom kluba upamćenih filmskih haljina. Zelena haljina koju Kira Najtli (eng. Keira Knightley) nosi u filmu Atonement i žuta svilena odora Kejt Hadson (eng. Kate Hudson) iz filma How to Lose a Guy in 10 Days doživele su svoj zaista kultni status tek poslednjih godina. Ipak, Andersonova haljina neće morati da čeka toliko dugo. Internet porota filmsko-modnih dostignuća već je proglasila lik Taši nasleđem pop kulture koji će nadživeti uspeh filma.  O tome ćemo suditi blagovremeno, a u međuvremenu iščekujemo gledanje novog meča Guadanjina i Andersona – koji se uveliko igra na setu italijanovog novog filma Queer.

Foto: Instagram (@loewe, @challengersmovie, @primevideo)

Učitati još
Zatvori