Domaći film „78 dana“ sa Jelenom Đokić i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama stiže u bioskope
Domaći film „78 dana“ sa Jelenom Đokić i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama stiže u bioskope

Domaći film „78 dana“ sa Jelenom Đokić i Goranom Bogdanom u glavnim ulogama stiže u bioskope

Film 78 dana zavredio je veliku svetsku pažnju. Ostvarenje rediteljke Emilije Gašić već je osvojilo brojna priznanja. Na festivalu TOFIFEST u Poljskoj proglašen je najboljim, a na Cinema Jove festivalu u Valensiji dobio je Nagradu mladog žirija, kao i priznanje za montažu. Sada se pojavio prvi trailer za ovaj domaći film – a saznali smo i kada ga gledamo u bioskopima.

78 dana film

Film 78 dana – prvi trailer

Film 78 dana imao je svetsku premijeru na 53. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu. Tamo se takmičio u kategoriji Bright Future. Nakon što je osvojio glavne nagrade na Kipru i u Austriji, oduševio je publiku i žiri i u Poljskoj i Španiji. Film prati tri sestre koje, nakon očevog odlaska u vojsku, započinju video dnevnik na kućnoj kameri. Dve od njih, Sonja (17) i Dragana (15) snimaju kako dani prolaze u mirnoj prirodi oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada, te zadirkivanje treće sestre, Tijane (7).

Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi. Sniman na hi-8 kasetama, ostavljajući utisak kao da je reč o zaboravljenom snimku sa kasete koja je pronađena nakon mnogo godina, 78 dana smešta nas u 1999. godinu, u malo mesto u Srbiji u vreme bombardovanja.

78 dana film 2

Uloge i datum izlaska u bioskopima

Glavne uloge poverene su glumicama mlađe generacije Viktoriji Vasiljević, Tamari Gajović, Milici Gicić i Maši Ćirović. Ostale uloge nose i poznatiji glumci Pavle Čemerikić, Jelena Đokić i Goran Bogdan.

Film 78 dana imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu. Prikazan je u takmičarskim programima na festivalu OFF Camera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi, Peru. Nagrađen je na filmskim festivalima na Kipru (Cyprus Film Days) i u Insbruku, u Austriji (IFFI). Film 78 dana nastao je u koprodukciji srpske kuće Set Sail Films i banjalučke produkcije Neoart. Takođe, nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

Bioskopska premijera domaćeg filma 78 dana zakazana je za sredu, 28 avgusta, u mts Dvorani s početkom od 20h.  Narednog dana, u četvrtak, film će prvi put biti prikazan i u Vrnjačkoj Banji gde je debitantsko ostvarenje mlade rediteljke punih dvadeset dana i snimano. A ostvarenje u domaće bioskope stiže 29. avgusta – i jedva čekamo.

Foto: MegaComFilm / Instagram (@78danafilm)

Učitati još
Zatvori