„His Three Daughters“ neodoljivo podseća na kultna filmska ostvarenja koja je režirao Woody Allen
„His Three Daughters“ neodoljivo podseća na kultna filmska ostvarenja koja je režirao Woody Allen

„His Three Daughters“ neodoljivo podseća na kultna filmska ostvarenja koja je režirao Woody Allen

Filmski noviteti u kontinuitetu stižu na streaming platformu Netflix. Tako smo od početka godine gledali bajkovitu avanturu Damsel, četvrti deo franšize Beverly Hills Cop, horor The Deliverance i triler Hit Man. Iako su na prvi pogled delovali impresivno, ispostavilo se da nijedno od navedenih filmskih ostvarenja ne pruža nešto ozbiljnije do kratkoročne zabave koju ćemo brzinom svetlosti potisnuti iz sećanja. Naslov o kojem danas pišemo jeste sve suprotno od onog na šta današnji gledaoci, uglavnom opčinjeni TikTok sadržajem, usmeravaju pažnju. U pitanju je film His Three Daughters. Ova porodična drama je naizgled statična i jednostavna, a opet pronicljiva i autentična. Na momente neodoljivo podseća na kultna ostvarenja koja je napisao i režirao Woody Allen. Ovo su naši utisci o filmu His Three Daughters

O čemu se radi?

Polazna tačka filma His Three Daughters jeste poprilično dirljiva, a odnosi se na oca koji proživljava, verovatno, svoje poslednje dane. U stanu na Menhetnu okupljaju se njegova deca, tačnije, tri ćerke koje međusobno nisu u najboljim odnosima. Naime, nakon smrti prve supruge, Vincent se ponovo oženio. Njegova nova supruga sa sobom je dovela i biološku ćerku, te su Katie i Christina, ionako pogođene majčinom preranom smrću, neočekivano morale da prihvate nepoznate osobe. Sada, dvadeset godina kasnije, kao odrasle žene, one i dalje nisu rešile davnašnje nesuglasice. Samim tim, tri suprotne ličnosti sudaraju se u jednom stanu, i neizbežna je eskalacija neizrečenog i potisnutih emocija. Katie, najstarija ćerka, dolazi sa brojnim ličnim problemima da se oprosti od oca. Trn u njenom oku jeste Rachel, Vincentovo usvojeno dete koje se oduvek brinulo o njemu. Između dve vatre stoji najmlađa sestra, Christina – čija je uloga da izgladi neprestane sukobe.

Sumornu atmosferu u stanu prekidaju crnohumorne scene. Prisutni su neprekidni dijalozi, smenjuju se činovi poput pozorišne predstave – dok poslednji momenti izazivaju snažne emocije i daju odgovore na kompleksna životna pitanja. Nakon odjave, poželjno je ustati i, ispred malog ekrana dati aplauz za vrhunsku glumu, maestralnu režiju i pronicljiv scenario. Zaključujemo da su nam potrebna upravo ovakva filmska ostvarenja – zahvaljujući kojima možemo da razmislimo o sebi, svojoj porodici, okruženju i greškama koje neosetno pravimo.

Zbog čega treba gledati film His Three Daughters?

Radnja se uglavnom odvija na jednoj lokaciji, a to je retro (estetičan) stan na Menhetnu. Koloristički spektar je sumoran, istovremeno zavodljiv i oslikava vreme, mesto, situaciju i sva osećanja glavnih junaka.

Iako je u pitanju fikcija, Carrie Coon, Natasha Lyonne i Elizabeth Olsen su glumački na visini zadatka, te vrlo realistično vode konverzaciju, ispoljavaju emocije i ležerno gledaoce vode kroz životni ciklus jedne porodice.

Ukoliko ste ljubitelji američkog sineaste Woodyja Allena, posebno filma Hannah and Her Sisters, sigurni smo da ćete beskrajno uživati u ovom ostvarenju.

Naposletku, sasvim postaje jasno zbog čega je kompanija Netflix otkupila ovaj film za sedam miliona dolara. U pitanju je pravo malo remek-delo.

Učitati još
Zatvori