Od manekenke do ratne dopisnice – Kate Winslet u novom filmu koji je sniman na Jadranskoj obali
Od manekenke do ratne dopisnice – Kate Winslet u novom filmu koji je sniman na Jadranskoj obali

Od manekenke do ratne dopisnice – Kate Winslet u novom filmu koji je sniman na Jadranskoj obali

Film Lee, u režiji proslavljene rediteljke Ellen Kuras, donosi priču o Lee Miller, američkoj manekenki koja je tokom Drugog svetskog rata postala ratna dopisnica i fotografkinja za magazin Vogue. U glavnoj ulozi je dobitnica Oskara, Kate Winslet, koja je, osim što tumači lik Millerove, preuzela i ulogu producentkinje ovog ambicioznog projekta. Winslet je posvetila gotovo deceniju svog života stvaranju ove biografske drame, s ciljem da ispriča potresnu i fascinantnu priču o ženi koja se odvažila da napusti svet mode i okrene se dokumentovanju surove realnosti rata.

Film je adaptacija po knjizi The Lives of Lee Miller, a jedan od zanimljivih detalja vezanih za snimanje ovog filma jeste da su ključne scene snimane na lokacijama u Hrvatskoj. I to u blizini Dubrovnika, na ostacima nekada slavnog letovališta Kupari. Ova mesta poslužila su kao autentične lokacije za prikaz događaja iz perioda Drugog svetskog rata. Iako je produkcija naišla na određene poteškoće, poput povrede Winsletove tokom snimanja u septembru 2022. godine, što je dovelo do privremene pauze, film je uspešno završen, a njegovo pojavljivanje u bioskopima najavljeno je za kraj godine.

Film Lee: Kate Winslet i Andy Samberg u glavnim ulogama

Priča filma prati Lee Miller, nekada slavnu manekenku, koja je odlučila da napusti svet glamura i dokumentuje strahote rata kao ratna dopisnica. Njena hrabrost i odlučnost da prikaže užase nacizma kroz fotografije bile su revolucionarne. Posebno u vremenu kada ženama nije bilo uobičajeno da budu prisutne na ratištima. Miller je fotografisala scene iz oslobođenih koncentracionih logora i beležila trenutke oslobođenja Pariza. Sve to ostavilo je dubok trag na njenom privatnom životu. Time je ostavljajući sa posttraumatskim stresnim poremećajem koji je godinama kasnije uticao na njen odnos sa sinom.

Osim izuzetne glumačke izvedbe Kate Winslet, film se može pohvaliti i vrhunskom glumačkom postavom. Pored Winslet, u filmu se pojavljuju Marion Cotillard, kao modna urednica francuskog Vogue-a, i Andy Samberg, koji tumači lik fotografa magazina Life, Davida Schermana. Njihova dinamika na ekranu doprinosi dodatnom sloju emocionalne dubine filma. Likovi se u filmu suočavaju sa moralnim dilemama i teškim izazovima tokom dokumentovanja ratnih događaja. Poseban interes publike izazvala je uloga Andyja Samberga. On je komičar poznat po svojim ulogama u humorističnim serijama kao što su Brooklyn Nine-Nine i Saturday Night Live. Njegov prelazak u ozbiljniju ulogu ratnog fotografa pokazuje njegovu svestranost kao glumca. Sambergov lik, David Scherman, igra ključnu ulogu u Millerinom životu. Sa druge strane, njihov profesionalni odnos tokom ratnih godina bio je od velikog značaja za oba fotografa.

Žena koja je imala ključnu ulogu u dokumentovanju Drugog svetskog rata

Lee je film koji ne samo da prikazuje heroizam jedne žene u vreme rata, već i postavlja pitanja o tome kako istorija beleži žene koje su imale ključne uloge u dokumentovanju rata. Interpretacija Millerove donosi lik koji je istovremeno jak i ranjiv. To omogućava publici da se poveže s njenom borbom i unutrašnjim previranjima. Njena misija nije bila samo fotografisanje rata, već i prenošenje istine svetu.

Foto: IMDb; Profimedia

Učitati još
Zatvori