Filmski podsetnik: Šta gledamo u oktobru?
Filmski podsetnik: Šta gledamo u oktobru?

Filmski podsetnik: Šta gledamo u oktobru?

Bioskopski i streaming repertoari priredili su nezaboravno leto zahvaljujući spektakularnim filmskim premijerama. Najpre je veliku pažnju izazvao indie triler Longlegs. Zatim je InsideOut 2 očarao sve generacije, i tako postao prvi animirani film čija je zarada dostigla milijardu dolara. Ubrzo smo ispratili i novu ekranizaciju kultnog stripa The Crow, dok je najveće oduševljenje (očekivano) izazvao body horor The Substance. Nakon uzbudljivog letnjeg perioda, ulazimo u jesenju sezonu koja je ispunjena raznolikim premijerama. Samim tim, prvi novitet stiže 3. oktobra – a u pitanju je dugoočekivani mjuzikl Joker: Folie à Deux. Ovo su preostali filmovi koji će obeležiti oktobar.

Hold Your Breath

Popularne streaming platforme uveliko su podelile jesenje repertoare, a oni će tradicionalno biti ispunjeni horor filmovima. Spooky sezonu na platformi Hulu otvoriće 3. oktobra film Hold Your Breath. Radnja se odvija u Oklahomi, godina je 1933. Margaret Bellum je žena koja iza sebe ima mračnu prošlost od koje neprestano strepi. Napeta atmosfera dostiže vrhunac kad ruralnu farmu pogodi olujna prašina koja se zadržava u vazduhu. Uskoro, iz prekomerne brige za bezbednost svoje porodice, Margaret počinje da uviđa raznolike prilike. Koliko je jasna granica između halucinacije i stvarnosti – odgovor će dati upravo Hold Your Breath. Glavne uloge tumače Sarah Paulson, Amiah Miller i Ebon Moss-Bachrach.

Bauk

Nakon što je otvorio sedmo izdanje međunarodnog filmskog festivala Dunav Film Fest, ostvarenje Bauk napokon stiže u domaće bioskope. Radnja prati osmogodišnjeg dečaka Savu koji sa svojom majkom prolazi strahote tokom NATO bomardovanja Srbije 1999. godine. Režiju potpisuje Goran Radovanović, čiji je prethodni film Enklava prikupio brojne pohvale i veliku bioskopsku gledanost. Glavne uloge tumače Jakša Prpić, Sara Klimoska, Vojin Ćetković, Milena Jakšić i Miloš Biković. Svečana premijera uslediće  1. oktobra u mts Dvorani, a potom će od 3. oktobra film Bauk biti dostupan u bioskopima širom Srbije.

Salem’s Lot

Filmovi koje mesec oktobar donosi zadovoljiće i čitalačku publiku. Salems Lot, kultni roman Stephena Kinga ponovo je ekranizovan, a istoimeni film premijerno stiže na platformu MAX3. oktobra. Jerusalemovo je malo mesto okruženo mračnim silama. Kao i u mnogim gradovima koji imaju svoju mračnu prošlost – i za ovaj grad u Novoj Engleskoj mogu se čuti raznolike legende i brojne sablasne priče. Međutim, neretko se dešavaju neobične stvari od kojih svi stanovnici neprestano strepe. Zaplet nastaje u trenutku kad Ben Mears, pisac koji je davno živeo u Jerusalemovu, ponovo poseti ovo sablasno mesto kako bi napisao roman i oslobodio se strahova koji ga progone od detinjstva. U kući za koju Bena vežu samo košmarne uspomene sada živi novi stanar. Kada misteriozni događaji počnu da se nižu, prva sumnja biće usmerena na tog osamljenog čoveka. Ispostaviće se da je istina daleko složenija, dok tama krije nezamislivo zlo.

It’s What’s Inside

Filmovi koji će obeležiti oktobar su žanrovski raznoliki. Upravo takav će biti i predstojeći Netflixov film It’s What’s Inside – čije žanrovske oznake obuhvataju komediju, horor, misteriju i naučnu fantastiku. It’s What’s Inside najpre je prikazan početkom godine na Sundance festivalu, i dobio je uglavnom pozitivne kritike. Radnja prati grupu prijatelja koji se okupljaju na žurci koja prethodi venčanju. Idealno veče pretvara se u halucinogenu noćnu moru nakon što se iznenada pojavi kutija, dok okupljeni prijatelji pristaju da odigraju nesvakidašnju društvenu igru. Mračne tajne i ljubomora izlaze na površinu – a svaka scena krije brojna sablasna iznenađenja. Netflix je  film otkupio za 17 miliona dolara. Premijera je zakazana za 4. oktobar, te ćemo ubrzo videti da li ovaj horor zaista vredan pažnje i uloženog novca. Glavne uloge tumače Brittany O’Grady (zvezda serije White Lotus), James Morosini, Gavin Latherwood i Alycia Debnam-Carey.

Smile 2

Nakon planetarnog uspeha koji mu je doneo film Smile, američki režiser Parker Finn odlučio je snimi i drugi deo. Radnja filma pratiće pop pevačicu Skye Riley, čiji se život naglo menja pred početak muzičke turneje. Da bi shvatila pravo poreklo brojnih uznemirujućih događaja koji je prate, Skype ujedno mora da se suoči s mračnom prošlošću. Kyle Gallner će ponoviti ulogu Joela, dok glavni ženski lik tumači Naomi Scott. Uz njih dvoje pojaviće se još i Lukas Gage, kao i Drew Barrymore u gostujućoj ulozi. Film je od 17. oktobra u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Don’t Move

Poslednja filmska najava za mesec oktobar ne odudara od svih prethodnih. Pred samu Noć veštica Netflix je pripremio iznenađenje u vidu filma Don’t Move. U pitanju je napeti psihološki triler koji premijerno stiže 25. oktobra. Radnja prati ženu koja nakon jedne nesreće odlučuje da se povuče daleko u šumu. Međutim, ubrzo nailazi na serijskog ubicu koji joj ubrizgava injekciju. Iris mora da pobegne dovoljno daleko dok ne nastupi paraliza svih mišića. Da li će uspeti u tome – ostaje nam da saznamo. Film je producirao Sam Raimi, režiser koji stoji iza uspešnih horor filmova Darkman i Drag Me to Hell. Glavne uloge tumače Kelsey Asbille i Finn Wittrock. U nastavku možete pogledati oficijelnu najavu.

Učitati još
Zatvori