Ovog vikenda ostajemo kod kuće i gledamo filmove prožete jesenjom atmosferom
Ovog vikenda ostajemo kod kuće i gledamo filmove prožete jesenjom atmosferom

Ovog vikenda ostajemo kod kuće i gledamo
filmove prožete jesenjom atmosferom

Jesen je praćena intenzivnom fuzijom boja i (po)malo melanholičnom naracijom. Sledstveno tome, izdvajamo monumentalna dela sedme umetnosti koja će približiti najudaljenije i raznobojne horizonte, sjediniti različite ljudske sudbine i dirnuti sve iskonske emocije. Vreme je za novi filmski maraton. U nastavku vas čekaju filmovi prožeti jesenjom atmosferom.

You’ll See – Madonna (1995)

Filmski maraton otpočinjemo uz Madonninu baladu You’ll See, i propratni muzički video koji u velikoj meri reflektuje jesenju atmosferu. Nakon dugogodišnje toksične veze, Madonna odlučuje da ostavi svog partnera. On u očaju traga za njom, ona odlazi dovoljno daleko i zasniva novi život. Scene se odvijaju u kupeu voza (čije prozore obasipaju kišne kapi), parku (po kojem vetar raznosi opalo lišće). Pojedine scene zasnivaju se na retrospekciji iz spota Take A Bow, i prikazuju zbog čega su zapravo raskinuli Madonna i njen partner, matador Emilio Munoz. Režiju potpisuje čuveni Michael Haussman – dok četvorominutni vizuelni spektakl, prožet specifičnim bojama, igrama svetlosti i  melanholijom, donosi u pravoj meri primarne naznake jeseni.

Mona Lisa Smile (2003)

Drama s primesama romantike, Mona Lisa Smile, spaja umetnost, snažne ženske likove, jesenju atmosferu, i ubraja se u najznačajnija ostvarenja sedme umetnosti s početka dvehiljaditih. Radnja filma odvija se sredinom pedesetih godina XX veka i prati snažnu i nezavisnu Katherine Watson, koja postaje profesorka istorije umetnosti na koledžu Wellesley. Tokom prvih predavanja ona ne uspeva da se uklopi u konzervativnu sredinu, te odlučujuće da uz lekcije iz umetnosti svojim studentkinjama pruži važne životne smernice, i usput ih nauči da postanu nezavisne žene.

Svaki segment filma ispunjen je bojama jeseni, dok kostimi i muzika dodatno upotpunjuju celokupnu atmosferu. Film je režirao nadaleko cenjeni Mike Newell, a glavne uloge tumače Julia Roberts, Kirsten Dunst i Julia Stiles.

What Dreams May Come (1998)

Ljubav je vanvremenska sila koja ne poznaje granice – poruka je uz koju dolazi drama s elementima fantastike – What Dreams May Come. Film prati putanju bračnog para Nielsen, čiji idiličan život prestaje nakon gubitka dece u saobraćajnoj nesreći. Nekoliko godina kasnije i Chris umire na istovetan način, dok njegova supruga Annie, usled nepremostive tuge, izvršava suicid.

Nakon ovozemaljskog života, Chris odlazi u Raj i tamo ponovo nailazi na svoju decu, nekadašnjeg kućnog ljubimca i mentora Alberta. Uskoro saznaje da je njegova supruga zbog suicida kažnjena progonom u Pakao, te odlučuje da se otisne na neobično putovanje kako bi je pronašao. Film What Dreams May Come vodi gledaoce predelima najdublje boli, i ujedno donosi nezaboravnu priču o ljubavi. Posebnu draž ovom ostvarenju pružaju nesvakidašnji vizuelni motivi koji na specifičan način reflektuju emocije protagonista i, prerastaju u nadrealno umetničko remek-delo. Glavne uloge tumače Robin Williams, Cuba Gooding Jr. i Annabella Sciorra.

Silver Linings Playbook (2012)

S prvim naznakama jeseni, bez obzira na prethodni broj gledanja, uvek se rado vraćamo romantičnoj komediji Silver Linings Playbook. Osim jesenje atmosfere, film donosi toplinu, humor – i prožet je izrazito važnim temama. Ukoliko je neko propustio ostvarenje američkog režisera Davida O. Russella, prisetićemo i glavne okosnice…

Pat Solitano gubi kontrolu nakon što otkrije da ga supruga vara. Završava na osmomesečnom lečenju, gde mu je ujedno  dijagnostikovan bipolarni poremećaj. Posle izlaska sa klinike odlazi da živi kod roditelja, pritom uveren da će mu se bivša supruga vratiti. Usled tog sveopšteg haosa upoznaje Tiffany, koja nakon smrti supruga prolazi kroz depresiju. Međutim, ona je leči na sasvim nekonvecionalan način – nimfomanijom. Kako vreme odmiče, njihovi se putevi sve bliže ukrštaju i postaju ispunjeni nezaboravnim anegdotama i ljubavnim iskrama. Glavne uloge tumače Bradley Cooper i Jennifer Lawrence.

Grey Gardens (2009)

Grey Gardens je nesvakidašnja biografska drama u čijem se fokusu nalaze najbliže rođake Jackie Kennedy. Big Edie i Little Edie bile su svojevremeno istaknute članice američkog visokog društva. Nakon ekonomskog kraha, majka i ćerka povlače se na velelepno imanje Grey Gardens, koje vremenom, usled zapuštenosti, postaje  stanište mačaka i rakuna.

Početkom sedamdesetih godina XX veka, zdravstvena inspekcija ulazi u  zapuštenu vilu i tamo nailazi na dve žene okružene smećem i brojnim udomljenim životinjama. Kako bi spasla porodično prezime od daljih skandala, Jackie Kennedy dolazi kod svojih rođaka i daje im novčana sredstva za restauraciju vile. Tako ove neobične izgnanice iz društva postaju zvezde dokumentarca Grey Gardens, koji naposletku ukazuje da se najveći snovi kad-tad ostvare.

Radnja se odvija u dve vremenske linije, dok je u velikoj meri okružena jesenjim ambijentom. Glavne uloge tumače Jessica Lange i Drew Barrymore.

The Princess Bride (1987)

Kultno književno delo autora Williama Goldmana adaptirano je u istoimeni film. Radnja je smeštena u davna vremena, i u  fokus stavlja zabranjenu ljubav između najlepše devojke na svetu i siromašnog mladića. Kako bi postao dostojan princezine ruke, mladić odlučuje da se obogati, te odlazi na put – dok njegova voljena daje obećanje da ni u jednom momentu neće voleti drugog. Vreme prolazi, princeza saznaje da su Westleyev brod zarobili zloglasni pirati. Ubrzo, princ Humperdinck planira da osvoji princezinu naklonost po svaku cenu. Da li će Westley uspeti da spreči venčanje? Glavne uloge u ovom bajkovitom ostvarenju tumače Cary Elwes i Robin Wright.

Baby Boom (1987)

Filmski maraton privodimo kraju uz kultnu komediju koja je snimljena krajem osamdesetih godina XX veka. U pitanju je naslov Baby Boom. Radnja prati J.C. Wiatt, ženu koja je zaokupljena napretkom u karijeri. Zaplet nastaje kada u njen život, sasvim neočekivano, uđe mala devojčica, čiji su roditelji nedavno preminuli. Ubrzo, glavna junakinja preuzima novu uloga, dok istovremeno ostaje bez partnera i posla. Kako bi rešila finansijsku situaciju, J.C. odlučuje da osmisli sopstveni recept za kašu od jabuke. Ukoliko ste ljubitelji feel good filmskih ostvarenja, preporučujemo da u jesenji repertoar neizostavno ubacite Baby Boom. Scenario je napisala čuvena Nancy Meyers. Glavnu ulogu tumači Diane Keaton.

Učitati još
Zatvori