Rekapitulacija: Koji su to filmovi obeležili prvu polovinu godine?
Rekapitulacija: Koji su to filmovi obeležili prvu polovinu godine?

Rekapitulacija: Koji su to filmovi
obeležili prvu polovinu godine?

Kvalitetnog sadržaja iz domena sedme umetnosti u prvoj polovini godine nije manjkalo. Podjednako su popularni streaming servisi i bioskopski repertoari obezbedili sadržajno raznolik program, te smo mogli videti dugoiščekivane nastavke popularnih superherojskih filmova, romantične komedije, ali i odlična biografska ostvarenja. Filmovi poput Barbie, uspeli su da premaše svetsku zaradu od neverovatnim milijardu dolara tokom tronedeljnog prikazivanja.

Međutim, mnogi će se složiti da je ovde uglavnom reklamna kampanja odigrala presudnu ulogu, dok radnja filma nije u potpunosti ispunila visoka očekivanja. Ali, bilo kako bilo, sve je to industrija zabave u kojoj uspeh postižu samo oni koji na vreme nauče osnovna pravila igre. A Greta Gerwig i njen tim i te kako su apsolvirali i umnogome preokrenuli filmsku igricu – zar ne? Sa druge strane veliku pažnju sasvim opravdano izazvao je i biografski film o američkom teoretičaru fizike J. Robertu Oppenheimeru i operaciji Manhattan, kojem mnogi predviđaju već u ovom trenutku sva moguća odlikovanja na predstojećim dodelama Zlatnih globusa i Oskara.

Ovo je bio samo kraći presek, dok u nastavku beležimo i preostale must watch filmove.

5. A Thousand and One

Nekadašnja pevačica i ‘it’ devojka harlemskih ulica, Teyana Teylor, poslednjih godina infiltrirala se i u svet kinematografije, najpre gostujućim ulogama. Nakon tih kraćih rola, usledila je i glavna u nezavisnom filmu A Thousand and One, koji je premijerno prikazan početkom godine na festivalu Sundance. Režiserski debi Afroamerikanke A. V. Rockwell osvojio je nagradu glavnog žirija na najcenjenijem festivalu nezavisnog filma i nakon toga postigao zapažen bioskopski uspeh širom Amerike. Teyana Teylor oduševila je kako žiri, tako i mnogobrojnu publiku upečatljivom glumom, a čini se da je ovo odlična odskočna daska za njenu buduću filmsku karijeru.

Radnja filma odvija se u Harlemu između 1994. i 2005. godine, i prati Afroamerikanku Inez i njenu borbu da povrati šestogodišnjeg sina Terry-ja, koji usled njene zatvorske kazne završava u hraniteljskom sistemu. Vođena surovim zatvorskim tretmanom, dvadesetdvogodišnja Inez  vraća se nazad u Njujork s namerom da otme Terry-ja kako bi mu naposletku nadoknadila prekinuto detinjstvo. Porodična veza iznova se uspostavlja i na dirljiv način prikazuje svu jačinu roditeljske ljubavi. Pored sjajne Teyane Taylor, film je ispunjen emocionalnim nabojem, dok atmosferične ulice Harlema daju upečatljiv vibe 90-ih.

Film je trenutno dostupan na streaming platformi Peacock.

@hillmangrad

4. Sharper

Studio A24 i streaming platforma Apple TV+ početkom godine predstavili su svoj prvi zajednički projekat – Sharper. Jedinstvena A24 estetika prožeta je u velikoj meri kroz ovo ostvarenje, a faktor iznenađenja nije izostao ni kroz četiri nelinearne naracije iz kojih se film sastoji. Najpre nas uvodna scena vodi kroz antikvarnu knjižaru u Njujorku gde se upoznaju Tom i studentkinja književnosti Sandra. Njihov flert ubrzo prerasta u romansu. I sve skladno funkcioniše dok Tom lakoverno ne pozajmi Sandri 350. 000 dolara, kako bi izvukla brata iz navodnih dugova. Uskoro devojka iz snova nestaje, a Tom kasno shvata da je bio meta grupe prevaranata. Nakon upečatljivog uvoda, brojni obrti nižu se jedan za drugim i vode nas do potpuno neočekivanog kraja. Glavne uloge tumače Justice Smith, Briana Middleton i Julianne Moore, a film je dostupan na streaming platformi Apple TV+.

@onsefaitnotrecinema

3. Mission: Impossible – Dead Reckoning 

Nemoguća misija spada u red najdugovečnijih akcionih serijala, koji ni dvadeset pet godina kasnije nije izgubio na originalnosti. Tom Cruise reprizirao je ulogu akcionog junaka i sedmim nastavkom popularne franšize doneo jednu potpuno novu energiju, što se samim tim  nije odrazilo samo na svetsku zaradu filma, već i na visoku ocenu na najrelevantnijem filmskom sajtu Imdb. Dead Reckoning otpočinje tako što dvodelni ključ nestane prilikom napada na rusku podmornicu koja je prevozila AI (Artificial Intelligence) program. Ethan Hunt i članovi njegovog IMF tima ponovo kreću u riskantnu misiju kako bi spasli svet od sigurnog uništenja.

A na tom putu Hunta prate i četiri različite žene, koje će mu pomagati i odmagati u borbi protiv programa obogaćenog visokom veštačkom inteligencijom. Film je praćen brojnim scenama koje je Tom Cruise odradio bez ikakve pomoći kaskadera, te možemo videti kako visi iz voza u pokretu ili pak kako skače s vrha litice. Sve u svemu, vizuelni spektakl je zagarantovan, a pečat daje i glumačka ekipa koju čine Hayley Atwell, Rebecca Ferguson i Vanessa Kirby.

@allocine
@allocine

2. Tetris

Komercijalno najpopularniju video-igricu Tetris osmislio je programer Alexej Pajitnov 1984. godine u Sovjetskom Savezu.  Decenijama su mnogi odrastali upravo na njenim temeljima, a malo ko zna više nego zanimljiv istorijat nastanka i distribucije širom sveta. Istoimeni film na upečatljiv način prikazuje kako je Tetris uspeo da se probije izvan gvozdene zavese i zahvaljujući američkom preduzetniku Hanku Rogersu  postane istinski fenomen u celom svetu. Glavne uloge tumače Taron Egerton, Mara Huf i Anthony Boyle. Film je dostupan putem streaming servisa Apple TV+.

@appletv

1. AIR

Vrh naše liste zauzeo je biografski film nastao u režiji Ben-a Affleck-a – AIR. Počevši od sjajne glumačke ekipe, preko estetike, ovaj film savršen je u svim segmentima. Radnja je naizgled jednostavna i prati pregovore između Nike-ovog košarkaškog regruta Sonny-ja Vaccara i Deloris Jordan. Pregovori su naposletku kulminirali rađanjem najikoničnijeg modela patika AIR Jordan. Međutim, iza centralne radnje kriju se još i važne poruke o uspehu, veri i porodici, a sve je prožeto odličnom muzikom i besprekornim vizuelnim referencama na osamdesete. Glumačku postavu čine Ben Affleck, Matt Damon i Viola Davis. Michael Jordan učestvovao je tokom procesa snimanja, a jedina želja koju je izrazio bila je da lik njegove majke Deloris Jordan kroz film tumači holivudska glumica Viola Davis.

 

@airmovie
@airmovie

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori