Filmovi snimani u Parizu koje (ponovo) gledamo uoči Olimpijskih igara
Filmovi snimani u Parizu koje (ponovo) gledamo uoči Olimpijskih igara

Filmovi snimani u Parizu koje (ponovo)
gledamo uoči Olimpijskih igara

Filmovi snimani u Parizu uvek su dobrodošli na našoj watchlisti, a to je posebno slučaj ovoga leta. Olimpijske igre, tačnije Letnje olimpijske igre – jedne od najvažnijih sportskih dešavanja – održaće se ove godine u Parizu. U periodu od 26. jula do 11. avgusta gledaćemo vrhunske sportiste iz čitavog sveta kako se bore za prestižnu medalju.

Budući da se održavaju u Parizu, ne postoji bolje vreme od sadašnjeg za gledanje filmova koji su snimani u Gradu svetlosti. Journal tim izdvojio je svoje favorite.

Charade (1963)

Charade je američki film iz 1963. godine, nastao u režiji Stanleya Donena. Priča prati Reginu (Audrey Hepburn), Amerikanku koja živi u Parizu, a koja nedugo nakon smrti supruga saznaje ponešto o njegovom tajnom životu. Ubrzo, ona shvata da je meta sumnjivih ljudi koji žele da se osvete njenom suprugu.

U čitavu priču upleten je i šarmantni Peter (Cary Grant), kog Regina upoznaje na zimovanju. Ovaj film je uzbudljiva kombinacija trilera i komedije. Sniman na brojnim lokacijama u Parizu i prepun stila (Audrey i Givenchy još jednom su dokazali da su match made in heaven), Charade je must-watch film.

Amélie (2001)

Amélie je film o istoimenoj sanjarki, devojci koja se nakon niza nesrećnih okolnosti u detinjstvu okreće maštanju. Nakon što jednog dana slučajno pronađe blago dečaka koji je nekada živeo u njenom stanu, ona odlučuje da ga pronađe i obraduje. Tada počinje njena misija – ljude oko sebe treba učiniti srećnima.

U bojama zelene i crvene i sa fantastičnim soundtrackom, film Amélie dopušta (i gledaocu) da mašta – i to velikim delom, o Parizu. Sniman mahom u Monmartru, ali i sa brojnim scenama u metrou i na ulicama prestonice Francuske, ovaj film definitivno (ponovo) gledamo.

Before Sunset (2004)

Drugi deo Before trilogije, nakon filma Before Sunrise, a pre Before Midnight, jeste Before Sunset. Smeštena u Pariz, priča Jesseja i Celine nastavlja se deset godina nakon slučajnog upoznavanja – i zaljubljivanja – u vozu za Beč.

Ratatouille (2007)

Ukoliko mislite da niste ljubitelj animiranih filmova, možda samo niste pogledali Ratatouille. Baš kao i sportistima na Olimpijskim igrama, tako i kuvaru Remyju za uspeh treba, pre svega, san o istom. Kada sticajem okolnosti završi u Parizu, ambiciozni pacov-kuvar Remy formira prijateljstvo sa radnikom u restoranu, Linguinijem.

Uz njegovu pomoć i ljudske veštine, Remy stremi ka uspehu u surovom svetu fine dininga Pariza. Recept za uspeh (filma) je tu – ambicija, kvalitet, talenat i, čuveni tajni sastojak, ljubav.

Midnight in Paris (2012)

Ako postoji jedna uvodna špica filma koja apsolutno slavi sve lepote Pariza, to je ona iz Midnight in Paris. Sam film i jeste priča o idealizovanju Pariza – ali veoma posebna. Ona prati Gila (Owen Wilson), Amerikanca koji sa verenicom Inez (Rachel McAdams) dolazi u prestonicu Francuske. Dok je njegov cilj da luta po gradu i uživa u nemanju plana, Inez bi radije da se striktno drži planova.

Jedne večeri, Gil ostaje sam i čekajući taksi, tačno u ponoć, zaluta u Pariz 1920-ih. U svojim pustolovinama Gil će upoznati Ernesta Hemingwaya, Zeldu i F. Scotta Fitzgeralda, te Salvadora Dalíja. Zaljubiće se u Pariz – a možda i u neku figuru tog grada, tog doba. Romantičan, originalan, sentimentalan i duhovit, ne čudi da je Midnight in Paris dobio Oskara za Najbolji scenario.

Učitati još
Zatvori