Filmski maraton: Filmovi koji su glumcima doneli Oskare pre tridesete godine
Filmski maraton: Filmovi koji su glumcima doneli Oskare pre tridesete godine

Filmski maraton: Filmovi koji su glumcima
doneli Oskare pre tridesete godine

Dobiti Oskara je jedna od najvećih časti i privilegija glumaca – a kada Zlatnu statuu osvoje mladi, gotovo da je zagarantovano da će ih čekati duga i kvalitetna karijera. Dodela Oskara je i za Journal tim jedna od najuzbudljivih filmskih večeri – tada ostajemo budni do ranih jutarnjih sati i gledamo da li smo u bili u pravu u našim predikcijama. Ovo veliko filmsko veče neretko nas inspiriše da se prisetimo i pomalo zaboravljenih ostvarenja. Tako smo izdvojili i šest filmova koji su dobitnici Oskara, a koje ste možda zaboravili. Naravno, dodela Oskara inspiriše i naše modne i beauty izbore, a neretko za to možemo da se zahvalimo čuvenim Oskar after-partyjima.

Ipak, u ovom tekstu, imamo nešto drugačiji fokus. Naime, tema ovog filmskog maratona jesu filmovi zahvaljujući kojima su glumci mladi dobili Oskara. Tačnije, filmovi zahvaljujući kojima su glumci dobili Oskara pre tridesete godine života. Saznajte koji su to filmovi, u nastavku.

Filmovi zahvaljujući kojima su glumci mladi dobili Oskara


Jennifer Lawrence u filmu Silver Linings Playbook


Film Silver Linings Playbook pojavio se 2012. godine i odmah oduševio gledaoce – ali i kritičare. Ovo indie ostvarenje bilo je nominovano za čak osam Oskara, a glumica Jennifer Lawrence proglašena je za Najbolju glumicu te godine. Tada je Lawrence imala samo 22 godine. U njenoj konkurenciji, iste godine takmičile su se i Jessica Chastain, Rmmanuelle Riva, Naomi Watts i Quvenzhané Wallis.

Ipak, Jennifer, u ulozi Tiffany, žene koja u procesu razvoda upoznaje Pata (Bradley Cooper) i sa njim započinje neobičan prijateljsko-ljubavni odnos, zavredila je najviše pohvala Akademije. Tako joj je ovaj film o mentalnom zdravlju i važnosti pravih ljudi u pravo vreme, doneo Oskara pre tridesete godine. Duhovito, emotivno i zrelo odglumivši ovu ulogu, Jennifer je, možemo reći, zasluženo odnela Zlatnu statuu te večeri.

Angelina Jolie u filmu Girl, Interruptued


Angelina Jolie još jedna je glumica koja je veoma mlada osvojila svog prvog (i do sada jedinog) Oskara. U ulozi Lise Rowe u filmu Girl, Interrupted Jolie je pokazala svoj glumački talenat. Isti joj je tako doneo Oskara kada je imala svega 24 godine, 1999. godine. Poput filma Silver Linings Playbook – i Girl, Interruptued priča je o mentalnom zdravlju – mada bez humora koji nosi film iz 2012. godine.

Ovo je ozbiljna priča, smeštena u mentalnu instituciju. Pored Angeline Jolie – i Winona Ryder ostvarila je zapaženu ulogu u ovom filmu. Angelina je posle u karijeri fokus više postavila na režiju. Ipak, ukoliko je sudeći po utiscima kritičara i gledaoca sa Filmskog festivala u Veneciji, sa filmom Maria, Jolie ima šanse da ponovo bude nominovana u kategoriji za Najbolju glumicu.

Adrien Brody u filmu The Pianist


Adrien Brody osvojio je Oskara pre tridesete godine, tačnije kad je imao 29 godina. To je postigao zahvaljujući glavnoj ulozi i neverovatno snažnoj glumačkoj izvedbi u filmu The Pianist, 2002. godine. Ovaj potresni film o Drugom svetskom ratu prati pijanistu Wladyslawa Szpilmana (Brody) koji se nosi sa brojnim gubicima kako rat u Poljskoj odmiče.

Kada se situacija pogorša, Szpilman počinje da se krije u ruševinama Varšave kako bi preživeo. Da li zbog metodske glume, da li zbog tematike, da li zbog čistog talenta – pak Adrien Brody odigrao je, možemo reći, ulogu života i zasluženo osvojio Oskara. Film je nastao po istoimenoj, autobiografskoj knjizi Wladyslawa – i to dodaje na jačini utiska, svakako.

Tatum O’Neal u filmu Paper Moon


Najmlađa dobitnica Oskara u istoriji filma jeste Tatum O’Neal za film Paper Moon. Tatum je imala svega deset godina kada je kritičare i publiku oduševila u ovom ostvarenju Petera Bogdanovicha. Film prati prevaranta Mosesa Praya (Ryan O’Neal) i njegovu ćerku Addie (Tatum) u doba Velike depresije. Moses koristi ćerku kako bi pridobio simpatije i poverenje ljudi, samo da bi ih prevario i uzeo njihov novac.

Da li zbog toga što su u stvarnom životu zaista otac i ćerka, pak Ryan i Tatum doneli su emotivnu i uticajnu izvedbu. Ovaj film je, takođe, odličan prikaz vremena Velike depresije u Americi. Paper Moon se u bioskopima pojavio 1973. godine, a ostao je relevantan i dan-danas.

Jodie Foster u filmu The Accused


Čuvena glumica Jodie Foster na holivudsku scenu probila se filmom Taxi Driver, reditelja Martina Scorsesea. Tada je imala svega dvanaest godina – a odigrala je veoma zrelu ulogu. Ubrzo su počele pohvale gledaoca i kritičara i karijera Jodie Foster nastavila je da ide u odličnom smeru. Dokaz za to su (i) dva Oskara – i to oba dobijena pre tridesete godine.

Prvog Oskara Jodie je dobila za film The Accused. Tada je imala 26 godina. Njen verovatno i najčuveniji film, The Silence of the Lambs, doneo joj je drugog Oskara. Njen muški pratioc na tom filmu bio je niko drugi nego legendarni Anthony Hopkins, a ovaj triler-horor film jedan je od najpoznatijih na svetu – i to sa pravom.

Učitati još
Zatvori