Filmski maraton: Omiljeni filmovi o ženskom prijateljstvu
Filmski maraton: Omiljeni filmovi o ženskom prijateljstvu

Filmski maraton: Omiljeni filmovi o
ženskom prijateljstvu

Žensko prijateljstvo na filmu jedan je od naših omiljenih niche žanrova. Ovi filmovi imaju posebno mesto u našem srcu – ne (samo) zbog toga što su idealan izbor za girls night in, već i zbog dublje poruke koju šalju. Ona, svakako, glasi – bez pravih prijatelja, život bi bio mnogo lošiji – i dosadniji.

Žensko prijateljstvo na filmu

 


9 to 5, 1980

 

Film 9 to 5 je kultna američka satirična komedija čiju režiju potpisuje Collin Higgins. U glavnim ulogama su Dolly Parton, Jane Fonda i Lily Tomlin. One tumače zaposlene žene koje odlučuju da se osvete egoističnom šefu zbog njegove sebičnosti i seksističkog ponašanja. Pravi female power film, 9 to 5 čuven je i po istoimenoj pesmi Dolly Parton koja je i dan-danas popularna.

Prepoznatljiva moda osamdesetih takođe je veliki deo ovog filma o ženskom prijateljstvu u čijoj nostalgiji uživamo.

Thelma & Louise, 1991

Thelma & Louise je esencijalan kada pričamo o ženskom prijateljstvu na filmu. Priča prati dve prijateljice, Thelmu (Geena Davis) i Louise (Susan Sarandon) koje odlučuju da svakodnevnu, dosadnu rutinu razbiju odlaskom na kraći izlet. Međutim, nakon incidenta na parkingu ispred kafića koji se završava ubistvom zločinca koji je povredio Thelmu, Thelma i Louise postaju begunci.
Njihova avantura puna je urnebesnih, dirljivih i uzbudljivih priča – a moramo napomenuti da je upravo u ovom ostvarenju debitovao Brad Pitt. U režiji Ridleya Scotta, ovo je film koji na neverovatan način prikazuje snagu ženskog prijateljstva – a o završnici filma i danas se priča.

Bridesmaids, 2011

Žensko prijateljstvo na filmu prikazano je i u filmu Bridesmaids. Bridesmaids je urnebesan film iz 2011, nastao u režiji Paula Feiga. Film je priča o prijateljstvu – i rivalstvu – koje počinje kada Lillian (Maya Rudolph) saopšti prijateljicama da se udaje. Njena najbolja prijateljica i kuma Annie (Kristen Wiig), koja je u svakom smislu daleko od udaje, postaje ljubomorna na jednu od Lillianinih deveruša, Helen (Rose Byrne), koja živi naizgled savršen život.

Konkurencija između kume i deveruše puna je humora i apsurdnih situacija, ali poruka je jasna. Neprijatelji lako mogu postati prijatelji.

The Other Woman, 2014

Film koji je okupio Cameron Diaz, Nicki Minaj, Leslie Mann i Kate Upton jeste The Other Woman iz 2014. godine. Ova komedija prati Carly (Mann) koja, nakon što sazna da je muž vara, zajedno sa njegove dve ljubavnice pokrene plan osvete.

Moderna verzija filma John Tucker Must Die, film The Other Woman pravi je pokazatelj snage ženskog prijateljstva – i toga da su naspram istog muškarci nemoćni. Režiju potpisuje Nick Cassavetes.

Booksmart, 2019

Šta se desi kada dve tinejdžerke shvate da su srednjoškolske dane provele samo učeći, a ne zabavljajući se? Booksmart, ostvarenje Olivie Wilde, je film koji govori o tome.

Na veče mature, Amy (Kaitlyn Dever) i Molly (Beanie Feldstein) odluče da u jednoj noći nadoknade četiri izgubljenih godina. Ova coming of age komedija o ženskom prijateljstvu je must-watch.

Učitati još
Zatvori