Saznali smo koji će dugoiščekivani filmovi imati premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji
Saznali smo koji će dugoiščekivani filmovi imati premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji

Saznali smo koji će dugoiščekivani filmovi imati premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji

Filmski festival u Veneciji se 2024. godine održava u periodu od 28. avgusta do 7. septembra. Jedan od najprestižnijih festivala u svetu će tada okupiti brojne glumačke zvezde, a Venecija će stoga ponovo postati epicentar svih bitnih dešavanja u svetu kinematografije. Međutim, već sada sa sigurnošću možemo da kažemo da će 81. izdanje Filmskog festivala u Veneciji biti jedno od onih o kojima će se dugo pričati. Razlog za to pronalazimo u činjenici da će na njemu premijerno biti prikazani neki od najiščekivanijih filmova u tekućoj godini.

Filmski festival u Veneciji 2024

Filmski festival u Veneciji jedan je od najbitnijih događaja kada je u pitanju filmska industrija. Ustanovljena još tokom 1932. godine, ova manifestacija svake godine privlači pažnju javnosti i svih ljubitelja kinematografije. Upravo tako bilo je i prošle godine. Tada su, između ostalog, na Filmskom festivalu u Veneciji prikazani filmovi kao što su Maestro, Priscilla, Poor Things i Ferrari.

Kada je u pitanju ovogodišnje izdanje, već sada možemo da zaključimo da će ono, pre svega, biti u znaku kvalitetnih filmova. Među glumačkim imenima koja se pojavljuju u njima izdvojili su se ličnosti kao što su Joaquin Phoenix, Lady Gaga i Daniel Craig. Takođe, tu su Monica Bellucci, Cate Blanchett i George Clooney. Naposletku, na podužem spisku glumaca našli su se Brad Pitt i Angelina Jolie. Pojedini će vrlo lako već na osnovu imena zaključiti o kojim filmovima je reč. Ipak, ukoliko ne spadate u tu kategoriju, u nastavku donosimo spisak filmova koji će na Filmskom festivalu u Veneciji 2024. godine imati premijeru.

filmski festival u veneciji
WARNER BROS / Planet / Profimedia

Filmovi koji će biti premijerno prikazani

Spisak filmova je žanrovski u potpunosti raznovrstan. Upravo zbog toga, uzbuđenje je još veće. Među filmovima koji će premijerno biti prikazani našli su se Joker 2: Folie à Deux (Todd Phillips), Queer (Luca Guadagnino), Maria (Pablo Larraín) i The Room Next Door (Pedro Almodóvar). Dakle, jasno je da ova ostvarenja pažnju nisu privukla isključivo zbog glumačke postave, već i zbog legendarnih režisera koji ih potpisuju. Takođe, na ovogodišnjem festivalu će se premijerno prikazati i filmovi poput The Brutalist, The Order i I’m Still Here. U glavnoj selekciji našao se ukupno 21 film. Svaki od njih će se boriti za prestižnu nagradu koja nosi naziv Zlatni lav.

Filmski festival u Veneciji (2024) otvoriće 28. avgusta Beetlejuice Beetlejuice. U pitanju je film koji smo već izdvojili kao jedan od najiščekivanijih u drugoj polovini 2024. godine. Sa druge strane, ovogodišnje izdanje kultnog festivala zatvoriće film L’Orto Americano. Spisak svih filmova koji će biti prikazani može se pronaći na zvaničnom web sajtu Filmskog festivala u Veneciji.

Filmski festival u Veneciji 2024
LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: Profimedia / Instagram (@labiennale) / IMDb

Učitati još
Zatvori