Počeo je Filmski festival u Veneciji: Ovo su sve premijere koje nestrpljivo iščekujemo
Počeo je Filmski festival u Veneciji: Ovo su sve premijere koje nestrpljivo iščekujemo

Počeo je Filmski festival u Veneciji: Ovo su sve premijere koje nestrpljivo iščekujemo

Filmski festival u Veneciji, jedan od najprestižnijih i najstarijih filmskih događaja na svetu počeo je juče, 28. avgusta. Ove godine ulazi u svoju 81. ediciju, koja će trajati sve do 7. septembra. Kao i svake godine, Venecija će postati centar filmske industrije, gde će se okupiti slavne ličnosti, reditelji, glumci i filmski entuzijasti iz svih krajeva sveta kako bi prisustvovali premijerama najiščekivanijih filmskih ostvarenja.

Lokacija i atmosfera festivala nalik na filmsku

Festival se održava na prelepoj lokaciji Lido di Venecija, dugom i uskom ostrvu koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od glavnog grada Venecije. Lido, sa svojom populacijom od oko 20.000 stanovnika, pretvara se u stecište filmskih dešavanja tokom trajanja festivala. Centralno mesto dešavanja je Palata filma, impozantna zgrada izgrađena 1937. godine, koja od tada služi kao glavno mesto za projekcije filmova i ceremonijalne događaje, uključujući i čuveni crveni tepih.

Iako se najveći deo festivalskih aktivnosti odvija u Palati filma, ne treba zaboraviti ni luksuzni hotel Cipriani. Ovaj hotel, smešten na ostrvu Đudeka, često postaje mesto za neformalne susrete i događaje. Idealan je, dakle, za one koji žele da uhvate deo glamura i uzbuđenja festivala.

Uvek visoka očekivanja od filmskog programa

Festival će otvoriti dugo očekivana premijera filma Beetlejuice 2 u režiji Tima Burtona. Ovaj film donosi nastavak kultnog hita iz 1980-ih. Glavne uloge ponovo tumače Michael Keaton i Winona Ryder, dok im se pridružuje i Jenna Ortega, koja će igrati ćerku Lidi, lika kojeg tumači Ryderova.

Pored ovog filma, van konkurencije će biti prikazan Wolfs, film u kojem glavne uloge igraju George Clooney i i Brad Pitt. Jedan od najviše iščekivanih filmova ove godine je Joker: Folie à Deux u režiji Todaa Phillipsa, sa Joaquinom Phoenixom i Lady Gagom u glavnim ulogama. Za razliku od prethodnog filma, koji je bio psihološki triler, nastavak će biti odvažna jukebox muzička komedija. Očekivanja su visoka, s obzirom na to da je prvi deo osvojio Zlatnog lava i doneo Phoenixu Oskara.

Last, but not least

Još jedan film koji privlači pažnju je Queer u režiji Luce Guadagnina, adaptacija romana Williama S. Burroughsa, sa Danielom Craigom u glavnoj ulozi. Film je već obio pohvale direktora festivala, Alberta Barbere, koji ga je opisao kao najbolje Guadagninovo delo do sada. Pored ovih filmova, Španski reditelj Pedro Almodóvar vraća se u Veneciju sa svojim prvim filmom na engleskom jeziku, The Room Next Door. Glavne uloge tumače Tilda Swinton i Julianne Moore, a film obećava emotivnu i vizuelno raskošnu priču.

Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji obećava bogat program i uzbudljive premijere koje će zasigurno privući veliku pažnju publike i kritičara. Sve oči će biti uprte u Veneciju, dok filmski svet sa nestrpljenjem iščekuje nove kinematografske dragulje koji će biti predstavljeni na ovom prestižnom događaju.

Foto: Instagram (@labiennale)

Učitati još
Zatvori