Filmski festival u Veneciji: „The Room Next Door“ je najbolji film, a Nicole Kidman najbolja glumica
Filmski festival u Veneciji: „The Room Next Door“ je najbolji film, a Nicole Kidman najbolja glumica

Filmski festival u Veneciji: „The Room Next Door“ je najbolji film, a Nicole Kidman najbolja glumica

Ovogodišnji Filmski festival u Veneciji zvanično se završio. Prikazani su svi filmovi u i izvan konkurencije, a sve je kulminiralo dodelom nagrada. Ovaj festival jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih koje volimo da pratimo svake godine, a neretko filmovi prikazani u Veneciji dođu i do pozornice Oscara.

Ovogodišnji festival prošao je u znaku kvalitetnog filma, a u nastavku vam donosimo dobitnike glavnih nagrada.

Potpuna lista dobitnika nagrada

Zlatni lav

Zlatni lav je najprestižnija i najveća nagrada s Filmskog festivala u Veneciji te označava nagradu za najbolji film. Venecija je tako ove godine najboljim filmom proglasila film The Room Next Door. To je film koji je takođe na premijeri dobio najduži aplauz, čak 17 minuta. Reč je prvom dugometražnom filmu na engleskom jeziku španskog reditelja Pedra Almodóvara. Glavne uloge su ostvarile Tilda Swinton i Julianne Moore.

filmski festival u veneciji
profimedia

Nagrada žirija

Nagrada žirija (Grand Jury Prize) smatra se nagradom za drugo mesto uz glavnu nagradu, Zlatnog lava. Na ovogodišnjem izdanju festivala dodeljena je filmu Vermiglio. To je ime sela u kojem je smještena radnja filma 1944. godine. Dolazak dezertera Pietra u porodicu učitelja i njegova ljubav prema učiteljevoj najstarijoj ćerki promeniće tok svačijeg života.

Posebna nagrada žirija

Posebna nagrada žirija (Special Jury Prize) smatra se trećom najprestižnijom nagradom na festivalu te se takođe dodeljuje za film. Ove godine osvojio ga je film April rediteljke Dee Kulumbegashvili. Ova drama prati Ninu, ginekologicu koja se suočava s optužbama nakon smrti novorođenčeta. Njen život podvrgnut je ispitivanju tokom istrage. Opstaje u svojim medicinskim dužnostima, odlučna da pruži zdravstvena nega koju drugi oklevaju da ponude, uprkos rizicima.

filmski festival u veneciji profimedia-0905797773
profimedia

Srebrni lav

Nagrada Srebrni lav (Silver Lion) nagrada je koja se upućuje najboljem reditelju dugometražnog filma. Srebrnog lava je ove godine osvojio reditelj Brady Corbet za film The Brutalist. Film u tri sata i 35 minuta prati život mađarskog iseljenika u Americi koji radi kao arhitekta. Život mu promeni jedan bogati i moćni klijent.

Volpi kup za najbolju glumicu

Najboljom glumicom na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji proglašena je Nicole Kidman! Ona je u Veneciji imala premijeru filma Babygirl u kom glumi poslovnu ženu na visokom položaju koja se upušta u aferu s dosta mlađim kolegom (Harris Dickinson).

Volpi kup za najboljeg glumca

Najbolji glumac je francuski glumac Vincent Lindon za glavnu ulogu u filmu The Quiet Ones. Film prati Lindona kao udovca i roditelja, Pierrea. On se muči da razume ideologiju koja privlači jednog od njegovih sinova. Promena njegovog sina testira Pierreovu sposobnost da održi njihovu vezu. Film je smešten u pozadinu Francuske nakon maja 1968. godine.

Zlatna Osella za najbolji scenario

Zlatna Osella (Golden Osella) dodeljuje se scenaristima za najbolji scenario, a ove godine dobitnici su Murilo Hauser i Heitor Lorega za scenario filma I’m Still Here. Reč je o brazilskom filmu koji je smešten u vrhunac diktature 1971. godine. Prati majku koja je prisiljena da nastavi sa životom kada njenu porodicu slomi čin proizvoljnog nasilja.

filmski festival u veneciji profimedia-0905833690
profimedia

Nagrada Marcello Mastorianni

Nagrada Marcello Mastorianni je nagrada koja se daje zvezdi u usponu. Najčešće to budu novi glumci ili glumice, a ove godine, nagrada je otišla u ruke glumcu Paulu Kircheru. Reč je o 22-godišnjem francuskom glumcu koji predvodi film And Their Children After Them. Film je smešten u istočnu Francusku te prati dvoje tinejdžera u letu njihovih života dok veslaju ukradenim kanuom do udaljene obale jezera.

Preuzeto sa: Journal.hr.

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori