Must-see lista filmova sa ovogodišnjih filmskih festivala
Must-see lista filmova sa ovogodišnjih filmskih festivala

Must-see lista filmova sa
ovogodišnjih filmskih festivala

Filmski festivali svake godine okupljaju najuzbudljivije filmske projekte, pružajući jedinstvenu priliku da se pogleda vrhunska filmska umetnost pre nego što stigne u bioskope ili na streaming platforme. Iako su neki festivali poznatiji od drugih, svi oni donose filmove koji zaslužuju pažnju. Ove godine, četiri glavna festivala – Venecija, Kan, Teljurajd i Toronto – doneli su niz naslova koji su obeležili sezonu i ponudili publici nešto zaista posebno. Nakon što smo ispratili venecijanski filmski festival i otkrili da je The Room Next Door najbolji film, a Nicole Kidman najbolja glumica, odlučili smo da napravimo listu must-see filmova sa ovogodišnjih filmskih festivala.

– Filmski festivali 2024: Filmovi vredni gledanja –


Filmski festival u Veneciji


Venecijanski filmski festival je ove godine nastavio svoj uspon. Svojim (veoma) jakim programom skoro staje rame uz rame s prestižom festivala u Kanu. Pedro Almodóvar, španski reditelj, konačno je osvojio glavnu nagradu i to za gorenavedeni film The Room Next Door. Iako su neki od velikih naslova razočarali (sudeći po recenzijama filmskih kritičara i publike), poput nastavka filma Joker u režiji Todda Phillipsa, Venecija je ipak isporučila niz sjajnih filmova.

Jedan od naslova koji se posebno izdvojio je April, film gruzijske rediteljke Dee Kulumbegashvili. U ovoj priči, glavna junakinja, koju tumači Ia Sukhitashvili, je ginekološkinja u istočnom delu Gruzije i pokušava da se izbori sa sistemom kako bi pomogla ženama kojima je potrebna medicinska pomoć. Film se bavi temama ženske borbe i identiteta u društvu koje sputava njihove slobode. Kulumbegashvili je u ovom ostvarenju uspela da prikaže ženske emocije i težnje s neverovatnom preciznošću, što je film učinilo jednim od najhvaljenijih na festivalu.

Kanski filmski festival


Kanski filmski festival poznat je kao jedan od najprestižnijih događaja u svetu kinematografije. Svake godine okuplja najbolje reditelje, glumce i producente iz celog sveta. Iako Venecija i Toronto polako osvajaju sve veću pažnju, Kanski festival ostaje neosporni epicentar filmske umetnosti. Ove godine, festival je ponudio širok spektar filmova koji su obuhvatili različite žanrove i teme. Takođe, neki filmovi su posebno privukli pažnju kritike i publike.

Jedan od najupečatljivijih filmova koji je debitovao u Kanu je Anora, priča koja se bavi sudbinom mlade žene suočene s političkim i društvenim izazovima u svom rodnom gradu. Režiju ovog filma potpisuje Radosław Krzyżowski, a film je osvojio Zlatnu palmu, što je dodatno potvrdilo njegov kvalitet. Anora se ističe svojim snažnim prikazom ljudske borbe i hrabrosti, dok istovremeno istražuje kompleksne odnose između pojedinca i društva. Gluma glavne glumice oduševila je gledaoce, a filmska priča je upisana kao jedno od najdirljivijih ostvarenja festivala.

Osim filma Anora, Kanski festival je prikazao i nekoliko inovativnih filmova u konkurenciji za Zlatnu palmu, uključujući i francusko-nemački film Memoir of a Snail, koji je prvi put prikazan na festivalu u Annecyju, ali je u Kanu dobio dodatno priznanje. Ova animacija, koja se bavi temama sećanja, prošlosti i prolaznosti vremena, oduševila je kako publiku tako i kritičare svojom delikatnom estetikom i dubokom emocionalnom porukom.

Teljurajd filmski festival


Teljurajd je decenijama bio sinonim za filmove koji su se kasnije mogli pohvaliti Oskarima. Međutim, mnogi fanovi navode kako je festival izgubio deo svoje magije, posebno nakon prošlogodišnje spektakularne proslave 50. godišnjice. Ipak, ovogodišnji program nije razočarao filmofile.

Jedan od najistaknutijih filmova bio je The Brutalist u režiji Bradyja Corbeta. Ovaj film traje više od tri sata i prati priču Lászla Tótha, mađarskog arhitekte koji nakon Drugog svetskog rata emigrira u Ameriku s ciljem da ostvari svoje snove. Ulogu Lászla tumači Adrien Brody. Film donosi snažnu naraciju o upornosti i umetnosti, a Corbet je uspeo da spoji istorijske i emocionalne teme na način koji retko koji film postiže.

Pored filma The Brutalist, mnogi filmofili na must-watch listu dodaju i filmove Conclave i The End. Conclave u glavnoj ulozi ima Ralpha Fiennesa i počinje smrću pape, nastavivši svoju radnju spekulacijama koje uključuju izbor novog. The End je idealan izbor za ljubitelje postapokaliptične tematike (i mjuzikla), a u glavne uloge tumače Tilda Swinton i Michael Shannon.

Filmski festival u Torontu


Nakon nekoliko ne tako slavnih godina, Toronto je ove godine uspeo da povrati svoj stari sjaj. Ovogodišnji program je ponudio nekoliko iznenađenja. Najviše pažnje privukao je film Baby Girl u režiji Haline Reijn. U ovom provokativnom ostvarenju, Nicole Kidman igra Romy, direktorku kompanije za robotiku, koja se upušta u vezu sa mladim pripravnikom. Film je istražio kompleksne teme o ženama u modernom svetu, njihovim žudnjama i dilemama. Kidman je servirala izuzetnu glumu koja je pokupila simpatije svih kritičara.

Još jedan zapažen naslov iz Toronta bio je film Heretic u produkciji A24. U njemu Hugh Grant tumači glavnu ulogu u hororu koji se bavi mračnim temama i ruši stereotipe o njegovim uobičajenim ulogama. Publika je ovaj film dočekala s velikim interesovanjem, dok su kritičari pohvalili inovativan pristup žanru i Grantovu transformaciju.

Učitati još
Zatvori