Filmski maraton: Filmovi o povratku u školu koje gledamo početkom jeseni
Filmski maraton: Filmovi o povratku u školu koje gledamo početkom jeseni

Filmski maraton: Filmovi o povratku u školu
koje gledamo početkom jeseni

Septembar je stigao. Dok je zvaničan početak jeseni 22. septembra, u glavi smo svi, nekako, osetili promenu (ne pomaže ni činjenica da kišni dani počinju da se nižu).

Zbog toga, deluje prikladno da tema ovog septembarskog filmskog maratona budu upravo filmovi koji ne samo da evociraju jesenje dane, već su u potpunosti u skladu sa back to school estetikom. Filmovi o akademiji, odnosno akademskom životu, povratku u školu ili na koledž – kako god to želeli da nazovete – oni su koje gledamo ovog vikenda. Saznajte koji su to naši favoriti – u nastavku teksta.

Filmovi o povratku u školu


The Breakfast Club (1985)

Filmovi o povratku u školu moraju početi sa filmom The Breakfast Club. Vraćamo se u školu – a tamo smo i subotom, premisa je filma The Breakfast Club. Petoro srednjoškolaca, potpuno različitih senzibiliteta i stila života, dobilo je kaznu od profesora. Tako, subotnje jutro moraju provesti u školi, pišući esej o tome kako vide sami sebe. Ipak, kroz slučajno započet razgovor, naizgled potpuno drukčija, ekipa shvata da ima mnogo toga zajedničkog. Tako njihov zadatak – to kako vide sami sebe – postaje u stvari povod za priču i druženje.

Zaključiće da su, šta god da napišu, oni u nečijoj glavi već okarakterisani na ovaj ili onaj način. Neko je školska princeza, neko šaljivdžija, neko pametnjaković. U režiji Johna Hugesa, sa Molly Ringwald, Juddom Nelsonom, Ally Sheedy, Anthonyjem Michaelom Hallom i Emiliom Estevezom u glavnim ulogama, film je idealna kombinacija zabave i lekcija.

Svi smo mi prilično bizarna bića. Neki od nas to samo malo bolje kriju, to je sve – omiljen nam je citat iz ovog filma.

Dead Poets Society (1989)

Lokacija? Vermont. Godišnje doba? Jesen. Tema? Upoznavanje profesora nesvakidašnjih metoda sa učenicima u muškom internatu kasnih pedesetih godina. U režiji Peter Weira i sa Ethanom Hawkeom, Robinom Williamsom, Robertom Seanom Leonardom u glavnim ulogama, ovaj film obavezno pogledajte.

Iako mi možemo uvek da ga gledamo, najviše u njemu uživamo u jesenjim danima. Emotivan, edukativan, ovaj film promeniće vaš pogled na svet, međuljudske odnose, ali i pogled na sopstvenu ličnost. Zaključićete – kroz poeziju se uče najbolje životne lekcije.

Postoji vreme kada treba da budemo hrabri i vreme kada treba da budemo oprezni. Mudar čovek to zna da prepozna – naš je omiljeni citat iz filma, a koji je izgovorio John Keating (Robin Williams).

Good Will Hunting (1997)

Još jedan film u kom smo gledali – i apsolutno voleli – Robina Williamsa jeste Good Will Hunting. Ovo ostvarenje iz 1997. kultno je iz mnogo razloga. Pre svega, potrebno je da kažemo o čemu se radi, ukoliko ga još uvek niste pogledali. Priča prati Willa Huntinga (Matt Damon), mladića iz Bostona koji ima visok nivo inteligencije i poseban talenat za matematiku, ali koji radi kao domar u jednom prestižnom fakultetu. Kada profesor matematike, Lambeau (Stellan Skarsgård) primeti da je neko u hodniku fakulteta (uspešno) rešio izuzetno težak matematički zadatak, on želi da sazna o kome je reč – budući da niko od njegovih studenata to nije uspeo.

U međuvremenu, Will upada u nevolje – i da bi izbegao zatvor, baš u momentu kada Lambeau sazna ko je rešio zadatak – postaje učenik, i kreće na psihoterapiju. Njegov terapeut biće niko drugo no Sean (Robin Williams). Sa njim, Will će spoznati brojne tajne života, ljubavi, i odnosa prema sebi i drugima. Drugi razlog zašto je ovaj film kultni jeste i činjenica da je upravo on lansirao karijere Matta Damona i Bena Afflecka, koji takođe ima ulogu u filmu. Ben i Matt napisali su film – a za scenario su dobili i Oskara. The rest is history – a mi posebno preporučujemo ovaj film u jesenjim danima.

Ti nisi savršen, a odmah da ti kažem, nije ni ona. Ali jedino bitno pitanje je da li ste, ili niste, savršeni jedno za drugo. – Lekcija je o životu koju je Will naučio od Seana.

Good Will Hunting / Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Mona Lisa Smile (2003)

Pedesete su godine u Americi, a Katherine Ann Watson (Julia Roberts) dobija posao u konzervativnom, ženskom internatu kao profesorka istorije umetnosti. Iako u učenicama prepoznaje ljubav prema umetnosti, i vidi njihov talenat i mogućnosti, ona odlučuje da časove drži na pomalo nekonvencionalan način. Kroz lekcije o istoriji umetnosti, ona drži i lekcije o važnosti individualnosti, te o tome koliko je važno da se pobrinu da njihov glas bude jasan i glasan. Odbijajući zastarele norme življenja, uz avangardne metode učenja, Katherine menja živote svojih studentkinja. Ipak, to joj donosi i nevolje. Film Mona Lisa Smile odličan je uvid u ovo vreme u istoriji. Film je režirao Mike Newell, a u ulogama gledamo i Kirsten Dunst i Juliu Stiles.

Omiljeni citat? Čula sam da je ljudi nazivaju onom koja odustaje. Da luta bez cilja. Ali nisu svi koji lutaju bez cilja – posebno ne oni koji istinu traže van oblika tradicije, van definisanih okvira, van zacrtane slike o tome kako nešto treba da izgleda.

Saltburn (2023)

Svi ćemo izgubiti razum – premisa je filma Saltburn koji je zimus apsolutno zaludeo filmofile – i društvene mreže. Marketing filma Saltburn takođe je jedan je od najuspešnijih – zahvaljujući TikToku, naravno. Ovo ostvarenje predstavlja spoj trilera, komedije i drugih žanrova i poznato je da je publiku podelilo na dve kategorije. Prvi ga obožavaju, dok drugi žele da vrate vreme unazad i odluče da ga ipak ne pogledaju.

 

Radnja filma se dešava počinje na prestižnom Oxford univerzitetu u Engleskoj i prati Olivera (Barry Keoghan) u pokušajima da se inflitrira u cool društvo. Glavna meta njegove fascinacije jeste Felix (Jacob Elordi). Nakon što započnu prijateljstvo, Felix poziva Olivera da letnje nedelje provede u zamku njegove porodice pod imenom Saltburn. Zbog spoja estetike ranih dvehiljaditih, fascinantnog Oxford univerziteta i – naravno – intrigantne priče, Saltburn je morao da se nađe na listi zvanoj filmovi o povratku o školu.

 

Ti nisi pauk, ti si moljac. Tih, bezopasan. Privlače te sjajne stvari. Udaraš o prozor i preklinješ da te pustimo unutra. – citat je iz filma o kom razmišljamo i danas.

Foto: IMDb / Profimedia / Instagram (@saltburnfilm)

Učitati još
Zatvori