Filmski maraton: Uvod u kinematografiju Južne Koreje
Filmski maraton: Uvod u kinematografiju Južne Koreje

Filmski maraton: Uvod u
kinematografiju Južne Koreje

Ako postoji jedna kinematografija koja je u poslednjim decenijama uspela da privuče pažnju globalne filmske publike, to je svakako južnokorejska. Od filmskih festivala do streaming platformi, južnokorejski filmovi su osvojili srca filmofila širom sveta. Njihova jedinstvena kombinacija snažnih priča, kompleksnih likova i vizuelne estetike čini ih nezaboravnim doživljajem za svakog ljubitelja sedme umetnosti. Predstavljamo vam nekoliko naslova koji bi svakako trebalo da budu deo vašeg sledećeg filmskog maratona.

Parasite (2019), Bong Joon-ho

Ako ste novi u svetu južnokorejske kinematografije, Parasite je savršeno mesto za početak. Bong Joon-ho je ovim filmom napravio (ne)očekivanu senzaciju, osvojivši Zlatnu palmu u Kanu i četiri Oskara, uključujući onaj za najbolji film. Priča o dve porodice, jednoj bogatoj i jednoj siromašnoj, koje se sudaraju u vrtlogu prevare i manipulacije, maestralno istražuje društvene nejednakosti. Parasite je film koji se ne zaboravlja. Inteligentan scenario, izvanredna režija i sjajna glumačka postavka garantuju da ćete o njemu razmišljati dugo nakon što se završi.

Oldboy (2003), Park Chan-wook

Za ljubitelje trilera, Oldboy reditelja Park Chan-wooka je obavezna lektira. Ovaj film, drugi u njegovoj trilogiji o osveti, prati priču o čoveku koji je bez ikakvog objašnjenja zatvoren na petnaest godina, da bi potom bio pušten i morao da otkrije ko je i zašto stoji iza njegovog zatočeništva. Oldboy je mračan, intenzivan i brutalno emotivan, sa preokretom koji provocira – filmski i filozofski. Vizuelno upečatljiv i stilizovan, ovaj film je pravi primer majstorstva južnokorejske kinematografije.

Burning (2018), Lee Chang-dong

Na granici između drame i psihološkog trilera, Burning je film koji se postepeno razvija, gradeći napetost kroz suptilne detalje i nijanse. Inspirisan pričom Harukija Murakamija, film Lee Chang-donga prati mladića koji se ponovo susreće sa starom prijateljicom, samo da bi se našao uvučen u misteriozni trougao sa njom i njenim zagonetnim dečkom. Film je meditacija o nesigurnosti, ljubomori i društvenim razlikama, sa atmosferom koja se podvlači pod kožu.

The Handmaiden (2016), Park Chan-wook

Još jedno remek-delo Park Chan-wooka, The Handmaiden je sofisticirani triler smešten u kolonijalnu Koreju 1930-ih. Inspirisan romanom Fingersmith Sare Waters, film prati složenu priču o prevari, strasti i izdaji kroz perspektivu dve žene – bogate naslednice i njene sluškinje. The Handmaiden je vizuelno raskošan, sa bogatim kostimima i predivno snimljenim scenama, koje su savršeno izbalansirane sa napetim i intrigantnim zapletom.

Train to Busan (2016), r. Yeon Sang-ho

Za ljubitelje akcionih i horor filmova, Train to Busan Yeon Sang-hoa je savršen izbor. Ovaj film o izbijanju zombija, smešten je u brzom vozu iz Seula za Busan. Nudi neprekidnu akciju, napetost i emotivne trenutke koji vas drže prikovanima za ekran. Film je postao instant klasik u žanru i savršeno demonstrira kako južnokorejski filmovi uspevaju da spoje uzbuđenje sa dubokom emocionalnom rezonancijom.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori