Filmski maraton: M. Night Shyamalan
Filmski maraton: M. Night Shyamalan

Filmski maraton: M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan je američko-indijski scenarista, producent i režiser koji se proslavio nakon kultnog trilera The Sixth Sense. Njegov filmski univerzum ispunjen je žanrovskom raznolikošću i natprirodnim elementima, dok briljantno osmišljeni zapleti neprestano drže gledaoce u neizvesnosti. Shyamalanov porfolio broji petnaest filmova, a osmislio je i režirao prvu sezonu serije Servant. Tokom minulog leta, M. Night Shyamalan predstavio je publici novo ostvarenje Trap. U pitanju je psihološki triler koji se odvija za vreme koncerta. Atmosfera je usled zatvorenog prostora i velikog broja ljudi, sama po sebi, klaustrofobična – a dodatna napetost nastaje u momentu kad se obznani da je koncert zapravo organizovan kao zamka za serijskog ubicu. U prvom delu filma otkriva se čak i identitet ubice, to je otac koji je doveo ćerku na koncert omiljene pop zvezde. Međutim, uslediće preokret za preokretom i, taman kad pomislite da je svemu kraj, slavni režiser servira grandioznu završnicu. Shodno tome, današnji filmski maraton, uz idealno oktobarsko spooky raspoloženje, nosi potpis M. Nighta Shyamalana.

The Village

Natprirodna misterija iz 2004. godine odvija se u ruralnom krajoliku i prati stanovnike koji su izolovani od ostatka sveta. Naime, selo je okruženo nepreglednom šumom koju naseljavaju zla stvorenja. U strahu od potencijalnog napada, ljudi žive potpuno povučeno – dok je svaki korak izvan obeležene linije strogo zabranjen. Zaplet nastaje kad jedan mladić premine usled zarazne bolesti, te Lucius odlučuje da napusti selo kako bi nabavio lekove koji bi sprečili eventualno širenje bolesti. Međutim, ispostavlja se da nije sve onako kao što izgleda, a seoske starešine skrivaju brojne tajne. Da li natprirodna stvorenja zaista postoje ili je čitav dosadašnji život seljana bio farsa? Odgovor krije The Village, film koji je ispunjen sablasnom atmosferom i vrhunskom glumačkom ekipom.

The Visit

M. Night Shyamalan se oprobao i u found footage horor žanru – a gledaoci su uglavnom pozitivno reagovali na film The Visit. Radnja prati Beccu i Tylera, sestru i brata koji odlaze na petodnevni odmor kod bake i deke. S obzirom na to da njihova majka punih petnaest godina nije bila u kontaktu s roditeljima, tinejdžeri odlučuju da snime dokumentarni film o prvom susretu. Ubrzo, počinju da se odvijaju bizarne situacije, dok Becca i Tyler jasnije shvataju da starci kod kojih se nalaze više liče na utvare nego na ljudska bića. Kakva misterija leži u osamljenoj kući, šta se nalazi u zatvorenom podrumu? Poslednje scene otkrivaju zapanjujuću tajnu. Zato neizostavno pogledajte film The Visit.

Knock at the Cabin

Spooky filmski maraton upotpunjujemo uz misteriju s natprirodnim elementima – Knock at the Kabin. Kako bi proveli produženi vikend u porodičnoj atmosferi, Eric, Andrew i Wen iznajmljuju idiličnu kolibu. Tokom lova na insekte, Wen upoznaje stranca koji ima za cilj da izvrši određeni zadatak jer se svet nalazi na korak od potpunog uništenja. Uz Leonarda, ubrzo dolazi organizovana grupa koju su spojile istovetne vizije apokaliptičnih događaja. Ključ za spasenje čovečanstva nalazi se unutar kolibe i, oni zbog toga počinju da vrše teror nad nedužnom porodicom. Tako se odmor iz snova pretvara u pravu noćnu moru, a jedini izlaz nalazi se u dobrovoljnom žrtvovanju jednog člana porodice. Glavne uloge tumače Jonathan Groff i Ben Aldrige.

Devil

Filmski maraton završavamo uz ostvarenje Devil. M. Night Shyamalan nije režiser filma, već je napisao scenario. Radnja prati potpune strance koji ulaze u isti lift. Tri muškarca i dve žene usled iznenadnog kvara ostaju zaglavljeni. Dok iščekuju izlazak iz lifta, dešavaju se brojne natprirodne situacije. Isprva će posumnjati da je sve dobro osmišljena šala, a nešto kasnije shvataju da celokupnom situacijom upravlja sam Đavo. Jednu od glavnih uloga tumači srpska glumica Bojana Novaković.

Učitati još
Zatvori