Filmski maraton: Mark Romanek
Filmski maraton: Mark Romanek

Filmski maraton: Mark Romanek

Tokom devedesetih godina XX veka jedan čovek je potpuno oblikovao muzičku industriju. U pitanju je režiser i fotograf, Mark Romanek, koji je svojom nesvakidašnjom estetikom oplemenio brojne muzičke videe. Od grupe En Vogue, preko benda Nine Inch Nails, sve do Madonne i Michaela Jacksona – samo najvažniji izvođači dobili su priliku da sarađuju s Romanekom. Iz svega toga potekli su nezaboravni spotovi o kojima se pričalo, o kojima se priča i o kojima će se pričati – jer ih karakteriše visoka umetnička vrednost. Međutim, malo je poznata činjenica da režiser u prvom momentu nije bio rad da snimi Madonnin spot za pesmu Rain. Tek nakon neprestanog insistiranja pop kraljice dolazi do saradnje, a Romanek glavnu inspiraciju nalazi u jednostavnoj reklami za YSL Beauty koju je 1992. godine osmislio Jean-Baptiste Mondino. Početna ideja se potom uveliko razgranala, te smo naposletku dobili pravo futurističko remek-delo u kojem je Madonna zasija u svom punom sjaju.

Iako se činilo da će to biti njihova jedina saradnja, Madonna i Mark Romanek ponovo udružuju kreativna koplja 1995. godine. Zahvaljujući tome nastaje jedan od najboljih muzičkih videa svih vremena – Bedtime Story. Ovaj projekat se ubraja u red najskupljih, čija je produkcija koštala neverovatnih pet miliona dolara (današnjih 12 miliona dolara). Inspiraciju za snimanje pružili su nadrealistički radovi Leonore Carrington i Remedios Varo. Danas se ovaj muzički video nalazi u stalnoj postavci Muzeja moderne umetnosti (MoMA).

S tim u vezi, naš ovonedeljni filmski maraton zauzima upravo Mark Romanek. U nastavku beležimo filmove koje je režirao.

One Hour Photo (2002)

Psihološka drama snimljena je 2002. godine a režiju i scenario potpisuje Mark Romanek. Film je premijeru imao na čuvenom festivalu nezavisnog film – Sundance.

Glavni (anti)junak, Seymour Parrish, živi potpuno osamljeno. Svaki njegov dan protiče u istovetnom ritmu i jedinu sreću pronalazi u malom fotografskom studiju koji se nalazi u sklopu marketa. Vremenom, gospodin Parrish upoznaje porodicu Yorkin i otad ne prestaje da bude opsednut njima. Zaplet nastaje u trenutku kad Seymour slučajno sazna da Will Yorkin duži vremenski period vara svoju suprugu Ninu. Ta situacija postaje okidač, te usamljeni čovek smišlja adekvatnu osvetu. Film nosi snažnu poruku o posledicama društvene izolovanosti. Glavne uloge tumače Robin Williams, Connie Nielsen i Michael Vartan.

Never Let Me Go (2010)

Na osnovu prethodnog naslova moglo se predvideti da je Romanekov opus prožet melanholičnim prizvukom, dok ostvarenje Never Let Me Go to umnogome potvrđuje. Film je snimljen po istoimenom romanu, iz 2005. godine, koji potpisuje nagrađivani književnik Kazuo Ishiguro.

Radnja se odvija u Hailshamu, naizgled idiličnom školskom inernatu. Tako upoznajemo Kathy i njene prijatelje Tommyja i Ruth. Njih troje su nerazdvojni i što više počinju da istražuju mesto u kojem žive, to postaju svesniji činjenice da Hailsham krije brojne misterije. Između ostalog, prijatelji shvataju da svako od njih ima jednu-jedinu svrhu. Sledstveno tome, oni donose odluku da pobegnu i upoznaju spoljašnji svet. Kolika je cena slobode? Glavne uloge tumače Carey Muilligan, Andrew Garfield i Keira Knightley.

Učitati još
Zatvori