Filmski maraton: Razglednice iz Meksika

Filmski maraton: Razglednice iz Meksika

U Meksiko su mnogi od nas često „putovali“ gledajući serije koje su se dugi niz godina prikazivale na domaćim televizijskim kanalima. Tako smo bili u prilici da upoznamo jednu kulturu geografski prilično daleko, no koja nam se sada čini značajno bližom nego li i neke evropske. Kako zalazimo u hladnije dane, maštamo o nekim toplijim, a ova centralnoamerička destinacija oduvek je privlačila kako svojim pejzažima, tako i bogatom istorijom i kulturnim nasleđem. Zato, dostavljamo filmske razglednice iz Meksika.

Y tu mamá también (2001), r. Alfonso Cuarón

Bezmalo jedan od najdirljivih i najuspešnijih ostvarenja ne samo meksičke kinematografije, već i svetske, Y tu mamá también sprovodi kroz poetičan pejzaž odrastanja dvojice tinejdžera. Nudeći, kroz njihov odnos i nijansirane psihološke profile, i detaljan prikaz društvene i političke panorame Meksika na samom početku novog milenijuma, isktanuti reditelj Alfonso Cuarón kreirao je dirljiv portret jedne mladosti, kulture i zemlje – sa svim njihovim lepotama, ali i teškoćama.

Babel (2006), r. Alejandro González Iñárritu

Uz Cuaróna, Alejandro González Iñárritu još jedan je meksički reditelj koji je definisao filmsku panoramu ove centralnoameričke zemlje u poslednjih nekoliko decenija. Iako pretežno stvara u Holivudu, i to ostvarenja na engleskom, u njegovom se radu često prepliću motivi iz rodnog Meksika. Film Babel, iako se odigrava na četiri lokacije – osim Meksika, sniman je i u SAD-u, Japanu i Maroku – oda je bogatoj kulturi ovih zemalja, emotivna i pokretačka priča koja svedoči o lepoti različitostima među tradicijama sveta, ali i univerzalnim ljudskim vrednostima koje nas, na kraju dana, ipak spajaju.

Roma (2018), r. Alfonso Cuarón

Skoro dve decenije nakon Y tu mamá también i nekoliko uspešnih filmova na engleskom (između ostalih, trećeg nastavka sage o Hariju Poteru), Alfonso Cuarón se vraća u Meksiko kako bi snimio emotivnu porodičnu priču, inspirisanu sopstvenim detinjstvom i odrastanjem u glavnom gradu ove zemlje, Meksiko Sitiju. Nostalgična crno-bela razglednica seća na nežnost detinjstva, na naivnost i nevinost koje se godinama gube, no Roma je i mnogo više od toga,  slikajući portret i jedne klase ljudi čija su pleća iznela mnoge generacije.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori