Filmski maraton: Tom Hardy
Filmski maraton: Tom Hardy

Filmski maraton: Tom Hardy

Kada je vreme za još jedan filmski maraton, ukoliko nemamo inspiraciju za posebnu tematiku ostvarenja koja ćemo gledati, onda je najjednostavnija opcija izdvojiti određenog reditelja ili rediteljku, glumca ili glumica pa posvetiti vreme njihovom opusu. Tako smo i ovog puta odabrali da se vratimo liku i delu jednog od naših omiljenih glumaca današnjice. Tom Hardy je svojom dosadašnjom radnom biografijom opravdano zavredio reputaciju jednog od najboljih, a mi smo odabrali tri filma koja to i potvrđuju. Sada kada je pomerena premijera njegovog novog ostvarenja, idealan je trenutak da obnovimo gradivo.

Locke (2014), Steven Knight

Glumački talenat Toma Hardyja verovatno najviše dolazi do izražaja u filmu Locke, s obzirom na to da je on jedini akter u njemu. Film prati Ivana Lockea tokom jednoipočasovne vožnje automobilom, dok vodi telefonske razgovore sa različitim sagovornicima. Iako ne bi bilo pogrešno reći da se „ništa ne dešava“, barem ne u konvecionalnim shvatanju filmskih dešavanja, dramski preokret odigrava se u glavnom liku, a ovu promenu Hardy iznosi sa posebnom preciznošću i veštinom, zbog čega vas zapravo očekuje jedna zanimljiva i uzbudljiva psihološka vožnja.

The Revenant (2015), r. Alejandro González Iñárritu

Iako ne tumači glavnu ulogu, Tom Hardy je za izvedbu u filmu The Revenant dobio svoju prvu (i za sada jedinu) nominaciju za Oskara – i to sasvim zasluženo. Ostvarenje meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárrita verovatno će ostati upamćeno po izvedbi Leonarda DiCapria (za koju je konačno dobio priznanje akademije), no Englez je, iako sporednom ulogom, takođe pružio jednu od svojih najboljih izvedbi. Tom je sklon psihološki kompleksnim, često opskurnim likovima, a John Fitzgerald upravo je jedan takav, pa je svojim performansom doprineo da The Revenant postane dramatična, meditativna studija ljudske prirode.

DF-23094 – Tom Hardy stars as John Fitzgerald in THE REVENANT.

Bronson (2008), r. Nicolas Winding Refn

Iako Bronson nije film koji je kritika posebno nahvalila, barem kada se govorilo o režiji i scenariju, ono što su svi jednoglasno isticali jeste da ga treba pogledati isključivo zbog Toma Hardyja koji ovde iznosi jednu od svojih najboljih izbedbi. Baziran na istinitoj priči o životu Charlesa Bronsona, jednog od najozloglašenijih kriminalaca u britanskoj istoriji, filmom je predstavljena kompleksna psihološka slika jednog takvog lika. Upravo zbog težine koju nosi tumačenje jednog takvog profila, Bronson predstavlja jedan od najboljih prikaza glumačkog talenta Toma Hardyja – jer bi retko koji drugi glumac mogao da pruži takvu izvedbu kao što je on.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori