Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u januaru?
Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u januaru?

Filmski podsetnik: Šta sve
gledamo u januaru?

Nakon što smo sumirali prošlogodišnje utiske iz ugla sedme umetnosti, ujedno, izdvojivši naše favorite, u prvim mesecima nove godine nestrpljivo iščekujemo i filmske manifestacije koje će proglasiti laureate prestižnih nagrada. Nominacije za nagradu Golden Globes uveliko su pristigle. Barbie je (ne)očekivano izdominirala sa čak devet nominacija, ostavivši tako iza sebe Oppenheimera. Ipak, ostaje nam da saznamo, već 8. januara, da li će nagrade iz različitih kategorija, zapravo, podeliti ljuti  #barbenheimer rivali. Dok nije isključivo da ove favorite iznenada prestignu i neki potpuni filmski autsajderi (aludiramo na Killers of the Flower Moon i Poor Things).

Osim toga, do kraja meseca, očekuju nas i brojne filmske premijere koje upisujemo u januarsko poglavlje filmskog podsetnika.

Society of the Snow

Tokom januara, popularna streaming platforma Netflix tradicionalno donosi  brojne filmske novitete. Najpre je 4. januara stigao hvaljeni španski film Society of the Snow (esp. La sociedad de la nieve). U fokusu se nalazi avionska nesreća iz 1972. godine. Let 571, iz Urugvaja za Čile, usled snažnih turbulencija nestaje s radara nadomak Anda. Tako članovi urugvajskog ragbi tima ostaju prepušteni na milost i nemilost surove prirode. Kako dani prolaze, a klaustrofobična atmosfera raste, preživelim putnicima preostaje da se bez hrane i osnovnih sredstava za život izbore za opstanak.

Film se odvija u dve narativne linije i prati događaje koji su se zbili pre i nakon pada aviona. Režiju i scenario potpisuje J. A. Bayona, kojeg šira publika prepoznaje kao reditelja nagrađivanog filma The Impossible iz 2012. godine. Glavne uloge tumače Agustín Pardella, Esteban Kukuriczka, Francisco Romero i Tomas Wolf.

The Beekeeper

U filmski podsetnik beležimo i akcioni novitet, The Beekeeper, koji u domaće bioskope stiže 11. januara. Bivši pripadnik tajne organizacije, Adam Clay, nakon brojnih riskantnih misija odlučuje da napusti službu. Odlazi na udaljenu farmu i posvećuje se proizvodnji meda. Međutim, nakon što njegova prijateljica postane meta finansijske prevare sa smrtnim ishodom, Adam kreće u osvetničku misiju. U ovom visokobudžetnom ostvarenju glavnu ulogu tumači Jason Statham, što je sasvim dovoljan razlog da film rado pogledamo. Dok preostalu glumačku ekipu čine Josh Hutcherson, David Witts i Jeremy Irons. Režiju i scenario potpisuje David Ayer, holivudski režiser iza kojeg stoje uspešni filmovi Fury i Suicide Squad.

Lift

Jedan od najičšekivanijih filmova, Lift, stiže na streaming platformu Netflix – 12. januara. Reč je o krimi/komediji koja pored intrigantne radnje sa sobom donosi i vrhunsku glumačku postavu. U središtu filma nalazi se međunarodna grupa pljačkaša predvođena harizmatičnim Cyrusom Whitakerom. Oni se okupljaju kako bi izveli, gotovo nemoguću, pljačku zlatnih poluga na letu iz Londona za Cirih. Film na osnovu premise podseća na seriju La casa de papel, dok u jednoj od vodećih uloga gledamo i glumicu iz popularne španske serije Ursulu Corbero. Osim nje pojaviće se Kevin Hart, Sam Worthington i Gugu Mbatha-Raw. Režiju potpisuje Felix Gary Gray, režiser filmova The Italian Job, Fast & Furious 8 i Man in Black: International. Osim ovih filmova Gray je režirao i brojne muzičke videe tokom ranih devedesetih, od kojih izdvajamo It Was a Good Day (Ice Cube), Waterfals (TLC), I Belive in You and Me (Whitney Houston). Na osnovu ovih informacija sigurni smo da nam predstoji pravi akcioni spektakl.

Učitati još
Zatvori