Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u oktobru?
Filmski podsetnik: Šta sve gledamo u oktobru?

Filmski podsetnik: Šta sve
gledamo u oktobru?

Nakon premijere na ovogodišnjem Kanskom festivalu i devetominutnih ovacija svima je bilo jasno da je čuveni sineasta Martin Scorsese svetu sedme umetnosti darovao još jedno remek-delo. Krimi/vestern Killers of the Flower Moon u svetske bioskope najzad stiže 19. oktobra, dok se karte prodaju velikom brzinom. Evidentno je da će nakon #barbenheimer uslediti još jedna manija, ali i ozbiljan kandidat za predstojeću dodelu nagrada Oskar. Neposredno pred premijeru znamo da će film trajati gotovo tri sata i dvadeset šest minuta. Dok su vodeće uloge poneli Scorseseovi miljenici – Leonardo DiCaprio i Robert De Niro. Radnja filma zasnovana je na istinitim događajima koje je u istoimenom dokumentarističkom krimi romanu opisao autor David Grann.

Ko je u prvoj polovini XX veka ubijao pripadnike bogatog indijanskog plemena Osage u Oklahomi i kako je nastajao FBI – ostaje nam da otkrijemo na bioskopskom platnu sredinom oktobra. Osim premijere ostvarenja Killers of the Flower Moon do kraja meseca u bioskope stižu brojni filmski naslovi – a mi u sklopu oktobarskog filmskog podsetnika beležimo one najvažnije.

@filmfilemedia
@filmfilemedia

Retribution

U domaće bioskope najpre stiže akcioni triler Retribution, nastao po osnovima španskog hit filma iz 2015. godine – El desconocido. Radnja je usmerena na Matta Turnera, generalnog direktora austrijske banke, koji upada silom prilika u zamršenu mrežu finansijskih zavera nakon što ispod njegovog sedišta postave bombu. Tajanstveni glas preko telefona nalaže mu jedino da izvrši novčanu transakciju sa jedinstvenog bankovnog računa. Sat počinje da otkucava, Matt i njegovo dvoje dece ne smeju da izađu iz automobila kako se bomba ne bi aktivirala – dok napetost iz minuta u minut neprestano raste.

Glavne uloge tumače Liam Neeson, Jack Champion i Embeth Davidtz, a premijera u Cineplexxu zakazana je za 12. oktobar.

@lillyspellactress

Awareness

Triler s elementima akcije Awarness nastao je u špansko-američkoj koprodukciji. Glavnu ulogu tumači Pedro Alonso, čuveni Berlín iz serije La casa de papel. Radnja se odvija oko tinejdžera Iana, koji svoje iluzionističke sposobnosti koristi za sitne prevare. Nakon što slučajno demonstrira svoje sposobnosti u javnosti, tajna agencija počinje da uhodi svaki njegov korak. Dok pokušava da izbegne različite zamke i hapšenje Ian shvata da je čitav njegov život bio obavijen velom laži.

Pored Pedra Alonsa glumačku ekipu predvode María Pedraza (Marina iz popularne tinejdž serije Elite) i Lela Loren (Angela Valdes iz serije Power). Film premijerno stiže 11. oktobra na streaming platformu Amazon Prime Video.

@carlosscholz1

The Burial

Nakon Filmskog festivala u Torontu hvaljena drama The Burial stiže i na streaming platformu Amazon Prime Video. Film je inspirisan istinitim sudskim procesom koji se dogodio sredinom devedesetih godina. Radnja je usmerena na afroameričkog advokata Williea Garyja, koji stiže na Floridu kako bi zastupao vlasnika pogrebnog preduzeća čija porodična firma odlazi pod stečaj. O’Keefe odlučuje da preuzme pravdu u svoje ruke te podnosi tužbu protiv velike kompanije zbog kršenja ugovora – usled kojeg  zapravo i propada njegovo pogrebno preduzeće. Na kraju procesa presuda je donesena u Garyjevu i O’Keefovu korist, dok je kompanija Loewen naposletku trebalo da im isplati petsto miliona dolara odštete.

Filmski scenario adaptiran je prema članku iz magazina New Yorker, dok glumačku ekipu predvode Jamie Fox i Tommy Lee Jones. Režiju potpisuje Maggie Betts. Premijera je zakazana za 13. oktobar.

@primevideo

Pain Hustlers

Američka kriminalistička drama Pain Hustlers stiže premijerno na streaming platformu Netflix nakon Filmskog festivala u Torontu. Reditelj David Yates adaptirao je film po istoimenom bestselleru pisca Evana Hughesa. Premisa je sledeća. Samohrana majka, Liza Drake, počinje da radi u farmaceutskoj kompaniji – a nedugo nakon toga biva uvučena u središte kriminalističke zavere. Film obrađuje temu opioidske zavisnosti koja već godinama potresa Sjedinjene Američke Države i odličan je izbor ukoliko ste voleli serije Dopesick i The Dropout.

Glavne uloge poverene su Emily Blunt i Chrisu Evansu – dok nas premijera očekuje 27. oktobra.

@badpostblunt

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori