„Freud’s Last Session“ – Anthony Hopkins u novom filmskom ostvarenju
„Freud’s Last Session“ – Anthony Hopkins u novom filmskom ostvarenju

„Freud’s Last Session“ – Anthony Hopkins u novom filmskom ostvarenju

Anthony Hopkins jedan je od najpriznatijih holivudskih glumaca. Dvostruki oskarovac je tokom višedecenijske karijere postao prepoznatljiv po biografskim ostvarenjima The Bunker, Nixon, Surviving Picasso, Hitchcock, The Two Popes u kojima je otelotvorio slavne istorijske ličnosti. A njegova aktuelna uloga, takođe, sjedinjuje biografske elemente. Reč je o filmu Freud’s Last Session – u kojem sir Hopkins na velikom platnu oživljava čuvenog austrijskog lekara i psihijatra Sigmunda Freuda.

FREUD'S LAST SESSION Profimedia ©Sony Pictures/Courtesy Everett Collection
Freud's Last Session LILO / Sipa Press / Profimedia

O čemu se radi?

Freud’s Last Session prvobitno je prikazan u oktobru minule godine na Filmskom festivalu AFI. Reč je o drami koja sjedinjuje dve čuvene ličnosti – psihoanalitičara Sigmunda Freuda i britanskog književnika C. S. Lewisa – koji je u svetskim literarnim krugovima ostao nadaleko poznat po serijalu knjiga The Chronicles of Narnia. Zapitali smo se šta zapravo vezuje dve, naizgled, nespojive ličnosti – a odgovor je usledio u samoj premisi.

Naime, film je snimljen na osnovu istoimene pozorišne predstave u čijem se fokusu nalazi imaginarni susret Lewisa i Freuda u Londonu – samo nekoliko nedelja pre nego što je čuveni psihijatar, usled tumora mekog nepca, svojevoljno otišao u smrt. Spoj dva veličanstvena uma na filmskom platnu, i njihova prva i poslednja sesija, doneće pronicljiva zapažanja o religiji, Bogu i samom postanku čoveka. Dok osim centralne radnje film nudi i narativnu liniju zahvaljujući kojoj blisko upoznajemo Annu Freud – koja pred sam početak Drugog svetskog rata ulazi u zabranjenu ljubavnu vezu sa svojom dugogodišnjom prijateljicom Dorothy Burlingham.

Glumačka postava

Film je nakon američke premijere prikupio brojne pohvale eminentnih filmskih kritičara, koji su u prvi plan istakli sjajnu hemiju među glavnim glumcima. Nama ostaje da sačekamo 12. januar i uverimo se u istinitost tih, mahom, pozitivnih recenzija. Osim Anthonyja Hopkinsa, glavne uloge tumače Matthew Goode, Liv Lisa Fries i Jodi Balfour. Režiju i scenario potpisuje američki režiser Matt Brown.

Foto: Profimedia ©Sony Pictures/Courtesy Everett Collection/ Profimedia LILO/Sipa Press/ Instagram @sonyclassics @screenireland; _@_anthonyhopkinsfanpage_

Učitati još
Zatvori