Odgledali smo prvu epizodu nove sezone serije Kruna i još smo pod utiskom
Odgledali smo prvu epizodu nove sezone serije Kruna i još smo pod utiskom

Odgledali smo prvu epizodu nove sezone
serije Kruna i još smo pod utiskom

Ukoliko ste ljubitelj istorije britanske monarhije, sjajne režije i besprekorno podeljenih uloga – sigurni smo da već godinama unazad pratite seriju The Crown.

Prošle nedelje na Netflix stigla je dugoočekivana peta sezona, prva koja se emituje nakon kraljičine smrti. Iako je naišla na veoma oprečne kritike i tvrdnje da je zasnovana na izmišljotinama, kroz prvu epizodu nas reditelj vodi kroz vidljivu promenu karaktera nekih od glavnih likova.

Nova sezona = nova drama

Spoiler alert.

Radnja početka 5. sezone smeštena je u 1991. godinu, malo pre nego što će u britanskoj monarhiji sve krenuti nizbrdo. Svi znamo za termin anus horibilis, koji se vezuje za 1992. godinu i niz skandala koji su se desili. Prva epizoda opisuje vreme kada se sluti da će do svih ti skandala doći, kao i potpuno odsustvo akcije kako bi oni mogli da se spreče.

Od prvog kadra vuče se paralela izmedju starog broda Britannia i godina u kojima je kraljica, gde se kraljevska jahta sve vreme koristi kao metafora nečega što nije vredno popravke. Istovremeno, Sunday Times objavljuje rezultate ankete čija je tematika bila potencijalno abdiciranje Elizabete II u korist najstarijeg sina Čarlsa. Njemu takva klima u zemlji odgovara, jer nestrpljivo želi da dodje na tron, istovremeno odbacujući stabilnost porodice i braka, koje se Elizabeta II godinama čvrsto držala (brak nje i princa Filipa, i pored kriza kroz godine, važio je za jedan od skladnijih, u kojem nije manjkalo podrške kada je ona bila od ključne važnosti).

I Čarls, kao i Elizabeta II imali obavili su razgovore sa premijerom, ne bi li ga suptilno ubedili zašto treba da ostanu na tronu, ali na kraju dana Dajana je ta čije su reči bile presudne.

Smatramo da vam nismo otkrili sve detalje, ali jesmo tematiku oko koje se celokupna prva epizoda nove sezone vrti.

prvu epizodu
Kruna, peta sezona

The Crown // Episode 1 // Highlights

Dok se sa jahte u Italiji čuju prvi taktovi pesme Emotions koju izvodi Mariyah Carey, po prvi put se susrećemo sa ekstremno egocentričnom crtom ličnosti princa Čarlsa, koja je u prethodnim sezonama bila vešto zakamuflirana njegovom navodnom smotanošću. Kada je princeza Dajana u pitanju, kao da je njen lik odbacio od sebe ljušturu žrtve. Krenula je glasnije, i bez neke preterane bojazni, da iznosi svoje želje i stavove.

Kroz prvu epizodu prožimaju se dve vrste bezuslovne ljubavi: Prva je ljubav mladog Vilijama prema svojoj majci, koji kao da oseti svaku njenu tužnu misao. Na ovaj način, Vilijam je predstavljen kao ekstremno emotivno zreo dečak za svoje godine.

Druga je ljubav princa Filipa ka Elizabeti, koja je i nakon svih skandala tokom godima ostala konstanta. Ta ljubav se sada spaja i sa dubokim poštovanjem koje on prema njoj, kao vladaru, gaji. To su dve stvari koje su se u njemu održale do samog kraja njegovog života.

Ono što takodje možemo da primetimo u ovoj epizodi jeste da zvanice na dnevnim kraljevskim dogadjajima nose jeans, koji je okupirao globalnu modnu scenu devedesetih, i to kroz sve staleže.

I na kraju, ne možemo da se otmemo utisku da su moral i požrtvovanost ostali iznad izdaje i pohlepe, bar u ovoj prvoj epizodi.

prvu epizodu
Kruna, peta sezona

Foto: Profimedia; Instagram

Učitati još
Zatvori