Heartefact: Kuća u kojoj stanuju umetnost i odlična gluma
Heartefact: Kuća u kojoj stanuju umetnost i odlična gluma

Heartefact: Kuća u kojoj stanuju
umetnost i odlična gluma

Pozorište je mesto na kom zaplačemo, nasmejemo se, poistovetimo sa pričom i na kraju aplaudiramo od zadovoljstva. I aplaudiramo, i aplaudiramo… A kada nas neko pozorište, od mnogo pozorišta koje nudi Beograd, prigrli i obezbedi nam sigurno utočište u kom možemo da osećamo svetu se vraćamo.

Heartefact je upravo to učinio nama, podario nam je mesto na kom možemo da ogolimo sva svoja osećanja, kao što njihove predstave i glumci ogoljevaju svoja; i da zajedno ogoljeni osećamo sve što se treba osetiti u jednom pozorištu – ljubav, umetnost i emocije. 

Da li ste čuli za Heartefact?

– Smeli i iskreni –

Heartefact nije samo obično pozorište. Kako su promenili lokaciju i preselili se na adresu Despota Stefana 7, u stan na drugom spratu, kao da su postali još bliži sa publikom.

Znate li kako izgledaju predstave ovog pozorišta – tako što je publika raspoređena po glavnoj prostoriji (dnevnoj sobi) a glumci su u centru. Direktno gledaju u vas i vi gledate u njih. Ne sakrivaju se iza zavese kada završe svoje izvedbe, presvlače se pred vama, sve je potpuno autentično.

Sve njihove predstave su društveno odgovorne, a teme govore o traumama iz detinjstva; porodicama; ljubavi i psihologiji običnog čoveka.

Ne želimo da kažemo da je Heartefact samo zbog toga smeliji i iskreniji, kako glasi podnaslov. Međutim, ako budete odlučili da odgledate bar jednu njihovu predstavu, uvidećete se i sami da su glumci ovog pozorišta pred svojom publikom potpuno usmereni na komad. Njihov pristup je iskren dok su oni neverovatno povezani sa emocijama koje žele da prenesu. Baš zbog toga imamo osećaj da se tokom njihovog izvođenja nalazimo u sred realnog događaja kao nemi posmatrači.

A kako ne bi bili iskreni i povezani kada je svačija duša prolazila kroz razne životne događaje i upoznavala se sa borbama ovog sveta sa kojima i dalje bijemo bitke? Koju god predstavu u ovom pozorištu da odlučite da gledate, osetićete smelost i iskrenost u samim komadima koji otvoreno prikazuju stvari onakvima kakve zaista jesu. Bez ulepšavanja, sirovo.

– Šta se desi kada pustiš suzu na predstavi? –

Za kraj, donosimo vam naše lično iskustvo koje smo doživeli u Heartefact pozorištu. Predstava koju smo gledali je Kratka istorija pljeskavice koja nam je dala savršen uvid u život jednog malog dečaka, sada već odraslog čoveka, koji se priseća traumatičnih trenutaka u periodu svog odrastanja. Glavni glumac Simon Versnel donosi priču na potpuno realan način i savršeno saživljen sa ulogom koja mu je dodeljena, prenosi tu energiju i na publiku.

Ono što nam se dopalo kod ove predstave je momenat u kom nema preteranog naglašavanja teških momenata, Simon uspeva da na sasvim jednostavne i spontane načine publici dočara bol i strepnju koju je dečak proživeo. Motivi su u ovoj predstavi izraženi, te bi kroz čitavo delo trebalo obratiti pažnju na to kako bi se čitava priča ispratila a na kraju i zaokružila.

Kada smo prvi put kročili u prostorije Heartefacta naša prva misao bila je – ovde će se dogoditi nešto ozbiljno. I dogodilo se, predstava je uspela da nas rasplače, suza je skliznula niz obraz a za njom je otišao i deo težine koji je na njoj ležao. I to je prava umetnost, ona koja otkloni teskobu i donese slobodu i olakšanje.

Nakon obrisanje suze i gromoglasnog aplauza odlučili smo da budemo redovni posetioci Heartefacta.

@heartefact_
@heartefact_
@heartefact_

– Repertoar –

Trenutno na repertoaru Heartefact-a možete pronaći tri predstave:

O delu:

Ljubavna drama o paru koji odlučuje da prekine vezu. Bez suvišne sentimentalnosti i krupnih reči ova intimna priča kroz niz jednostavnih dijaloga pokreće mnoštvo egzistencijalnih pitanja. Protagonisti ove priče otkrivanjem dela svoje intime postaju njeni koautori, a to čini da svako postavljanje teksta bude drugačije.

O delu:

Radi se o preispitivanju granica prihvatanja i odbijanja. Nakon što se mladić autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji. Rituali porodičnog ručka postaju velika dramska peripetija. U ovom intimnom i istraživačkom prostoru za mladog reditelja i  autorsku ekipu, prevazilaze se i teatarski okviri –  predstava se igra van scene, u stanovima,  domovima, kućama.

  • Kratka istorija pljeskavice (Ponovo izvođenje novoj godini)

O delu:

Holandski glumac Simon Versnel, u ulozi pripovedača ich-forme, gradi lik pažljivo, hodajući po ivici žileta, istovremeno kao umorni starac i kao dete. Dečje naivno priseća se svoje duboke, detinje tuge. Nepravde koju stariji, više ili manje olako, znaju da nanesu. Roditelji izvlačeći se iz svojih nezgoda i nevolja, ne misleći o posledicama po sina. Neki drugi jer im se može, jer dete ne ume da se odbrani.

@heartefact_
@heartefact_
@heartefact_
@heartefact_

Zamisao ovog teksta bila je da vam prenesemo ko je Heartefact u definiciji, međutim, predomislili smo se. Sve dodatne informacije o njima možete pronaći na njihovom sajtu. Ovaj put odlučili smo da je bitnije da vam prepričamo svoj lični doživljaj koji ne možete pronaći na instagramu i sajtu, nadamo se da smo uspeli da vam dočaramo ono što, po našem mišljenju, ovo pozorište čini posebnim.

Foto: Instagram @heartefact_

Učitati još
Zatvori