„Inside Out 2“ beleži rekordnu gledanost – zapitali smo se zbog čega su animirani filmovi toliko popularni?
„Inside Out 2“ beleži rekordnu gledanost – zapitali smo se zbog čega su animirani filmovi toliko popularni?

„Inside Out 2“ beleži rekordnu gledanost – zapitali smo se zbog čega su animirani filmovi toliko popularni?

Animirani film Inside Out 2 premijerno je prikazan 13. juna. Od prvog dana, gledaoci širom sveta ispratili su ovu premijeru s punom pažnjom – te je animacija prema Box office podacima zaradila 1,558,837,498 dolara. Uspeh nije izostao ni u domaćoj bioskopskoj distribuciji, a usled velikog interesovanja zabeležena je rekordna gledanost (blizu 150. 000 gledalaca). Samim tim, zapitali smo se zbog čega animirani filmovi privlače gledaoce svih uzrasta?

O čemu se radi?

Disney i Pixar predstavili su 2015. godine animirani film Inside Out. U fokusu se nalazi devojčica Riley koja pokušava da se adaptira na novu sredinu. Kako je u svakom ljudskom biću prisutan kompleksan niz emocija, tako i glavna junakinja ove priče u glavi ima raznolike drugare (personifikacija emocija) koji usmeravaju reakcije na sve ono što je okružuje. Film je postigao veliki uspeh na bioskopskim blagajnama širom sveta i zaradu koja je premašila 800 miliona dolara. Pored toga, Inside Out 1 osvojio je nagrade Oscar i BAFTA u kategoriji za najbolji animirani film.

Devet godina kasnije usledio je dugoočekivani nastavak. Inside Out 2 okupio je ponovo tinejdžerku Riley, dobro znane prijatelje iz njene glave i četiri nove emocije – Anxiety (Anksioznost), Envy (Zavist), Embarrassment (Sramota) i Ennui (Smor). Kakve promene donosi tinejdžerski period i koja emocija dobija centralno mesto – otkriće vam drugi deo nesvakidašnje animirane avanture.

Dune vs. Inside Out 2

Prva polovina 2024. godine donela je brojne filmske premijere. Iako su mnogi tvrdili da će Dune: Part Two izdominirati na bioskopskim blagajnama, prvo mesto ovom scifi spektaklu preotela je (ne)očekivano animacija Inside Out 2. S tim u vezi, zapitali smo se zbog čega su animirani filmovi toliko popularni?

Popularnost animiranih filmova

Prvi razlog je sasvim jednostavan. Naime, animirane filmove u najvećem obimu gledaju najmlađi, koji obično dolaze u pratnji jednog ili oba roditelja. Tako je obezbeđen znatan broj gledalaca, koji izostaju na premijeri, primera radi, nekog horora ili trilera.

Iz godine u godinu, Disney i Pixar produkcija beleži sve veću popularnost. A to možemo sagledati iz ovog ugla. Nekadašnji crtani filmovi su zbog tematske jednostavnosti, koja je obuhvatala borbu između dobra i zla, bili namenjeni isključivo dečjem uzrastu.  Nakon što su Disney i Pixar počeli da snimaju zajedničke animacije, nastajala su znatno složenija animirana ostvarenja, istovremeno  primamljiva deci i odraslima. U tom pogledu savršeno se uklapa Inside Out 2. Uz dinamičnu radnju, neobične likove, gledaoci dobijaju višeslojnu priču o emocijama. Zbog svega navedenog, nimalo nas ne čudi činjenica da je Inside Out 2 postao prvi animirani film koji je zaradio milijardu dolara na bioskopskim blagajnama.

Učitati još
Zatvori