Journal preporuka: Kriminalistička drama „Boston Strangler“
Journal preporuka: Kriminalistička drama „Boston Strangler“

Journal preporuka: Kriminalistička drama
„Boston Strangler“

Holivudska miljenica Keira Knightley nakon dvogodišnje pauze ponovo osvaja simpatije gledalaca u novoj kriminalističkoj drami Boston Strangler – koja realistično prenosi jezivu atmosferu serijskih ubistava iz 1960-ih.

Nadaleko je poznata činjenica da su tokom šezdesetih godina žene u potpunosti bile skrajnute iz svih sfera društvenog života. Samo retke među njima stekle su mogućnost da se zaposle u kultnim dnevnim novinama poput Record Americana. Međutim, u tim situacijama, kao i protagonistkinje filma Boston Strangler, pokrivale su takozvane „ženske teme“, dok je istraživačko novinarstvo bilo namenjeno jedino za muški odeljak kolektiva. Svaka težnja za napredovanjem bila je strogo sankcionisana otkazom i ovakav vid socijalne nepravde vladao je sve dok se odlučne žene poput novinarke Lorette McLaughlin, nisu snažno usprotivile rodnim podelama i sledstveno tome inicirale niz važnih i korenitih promena.

Keira Kneightley u ulozi neustrašive novinarke

Trinaest žrtava, neubedljiva istraga i šezdeset godina kasnije priča o serijskom ubici koji je tokom dvogodišnjeg delovanja uneo potpunu jezu u domove brojnih žena  još uvek drži pažnju javnosti. Novo filmsko ostvarenje režisera Matta Ruskina donosi sasvim drugačiji pogled na famozni slučaj o Bostonskom davitelju i samim tim otkriva ključnu ulogu novinarke Lorette McLaughlin, koja je zapravo među prvima povezala surova ubistva žena i pripisala ih serijskom zločincu iz Bostona.

Loretta McLaughlin i borba protiv seksizma

Novinarka Loretta McLaughlin radila je za novinsku kompaniju Record Americana, godinama pišući u sklopu rubrike Život i stil. Sredinom 1962. godine Boston postaje poprište zločina i vremenom sve veći broj žena srednjih godina biva lišeno života na najsuroviji mogući način. Glavna junakinja filma Boston Strangler željna poslovnih izazova, samoinicijativno kreće u istraživanje ovih zločina i vremenom dolazi do zaključka da su sva ubistva počinjena po istom obrascu. Uprkos brojnim pritiscima šefova i bostonske policije da odustane od dalje istrage, Loretta uz pomoć druge novinarke Jean Cole, hrabro nastavlja svojim putem i već u januaru 1963. pred čitaoce iznosi brojne detalje u vezi sa ubistvima kroz dvadeset i devet novinskih članaka.

Da li je identitet ubice otkriven?

Od juna 1962. sve do januara 1964. godine, čak trinaest žena, starosti između 19 i 85 godina ubijeno je širom Bostona. Sva ubistva odigrala su se na isti način, a serijski ubica bi svoje žrtve obično udavio svilenom čarapom. Žrtve su uvek bile neudate žene, a birao ih je po ustaljenom obrascu. U januaru 1964. godine dolazi do naglog preokreta u slučaju koji je već duže vreme potresao Boston, nakon što je mlada žena prijavila seksualni napad. Za ovaj prestup uhapšen je Albert De Salvo, koji je iza sebe već imao dugačku kriminalnu istoriju.

Nakon hapšenja, De Salvo ostaje zatvoren u psihijatrijsku ustanovu na dugoročno posmatranje i tu zapravo dolazi do iznenadnog priznanja De Salva, da se upravo on krije iza maske Bostonskog davitelja. Međutim, njegovom priznanju prethodili su neki misteriozni događaji koji dovode u pitanje verodostojnost ovih tvrdnji. Uz to, nakon nekoliko godina od priznanja, De Salvo umire pod sumnjivim okolnostima u zatvorskoj jedinici, te do danas ostaje prava enigma da li je zaista on odgovoran za svih trinaest ubistava ili su pak zločini delo plagijatora koji je sledio primer pravog Bostonskog davitelja?

Da li je film Boston Strangler vredan pažnje?

Film Boston Strangler koncipiran je u vidu kriminalističke hronike, koja u prvi plan stavlja snažan ženski lik. Glumica Keira Knightley na impresivan način ulazi u identitet novinarke Lorete McLaughlin i na realističan način prikazuje njen pokušaj da izbalansira između porodičnih i poslovnih obaveza i pored toga opstane u seksistički nastrojenom kolektivu, koji ne ceni njena novinarska dostignuća.

Osim uzbudljive hronike, film donosi duh prošlog vremena i sliku američkog društva, a režiser Matt Ruskin vrlo pažljivo uz tamne tonove različitih lokacija evocira sumornu atmosferu Bostona iz 1960-ih. U ovom filmu protagonisti zauzimaju vodeći kadar, a zločini ostaju zabeleženi kao usputni deo koji upotpunjuje narativni tok priče. Na osnovu toga, ukoliko na bilo koji način očekujete misteriju, dodatne kontroverze ili razrešenje zločina, to svakako nećete pronaći tokom dvočasovnog trajanja filma Boston Strangler, koji čuveni slučaj serijskih ubistava donosi iz novinarskog ugla i samim tim vodi gledaoce kroz različite meandre istrage.

Glavne uloge i premijera filma

Pored Keire Knightley i Carrie Con, vodeće uloge u filmu Boston Strangler tumače Alessandro Nivola i Chris Cooper. Režiju i scenario potpisuje Matt Ruskin, a film je dostupan od 17. marta putem streaming platformi Disney + i Hulu.

Imdb ocena: 6.5/10

Journal ocena: 8/10

Foto: Instagram, IMDB

Učitati još
Zatvori