Journal recap: Popularni filmovi koje bez ikakve dileme treba zaobići
Journal recap: Popularni filmovi koje bez ikakve dileme treba zaobići

Journal recap: Popularni filmovi koje bez
ikakve dileme treba zaobići

S pojavom streaming servisa otvoreno je novo poglavlje u sedmoj umetnosti. Samim tim, novi filmovi su pored festivala i bioskopa počeli masovno da pristižu na vodećim streaming emiterima. Hiperprodukcija je promenila i pomerila sve dotadašnje standarde, a gledaoci dobijaju centralno mesto pri ocenjivanju filmskih ostvarenja. Počevši od sajta IMDb, preko različitih web stranica, sve do društvenih mreža – mnogi naslovi stekli su znatnu popularnost i visoke ocene, uglavnom, bez ikakvog relevantnog pojašnjenja. Ovo su popularni filmovi koje treba zaobići…

A Quiet Place: Day One

Uz svetsku zaradu koja je premašila 200 miliona dolara, horor, A Quiet Place: Day One, postao je jedan od najprofitabilnijih filmova ove godine. I to je jedina pozitivna strana koja mu se može pripisati.

Treći deo filmske franšize zapravo prikazuje kako je sve otpočelo. Tako upoznajemo Samiru, devojku koja se nalazi u terminalnoj fazi raka. Zaplet nastaje u trenutku kad ona, uz ostale obolele, poseti lutkarsku predstavu. No, predstavu prekidaju nepoznata bića. Tako, Njujork postaje epicentar napada, a čudovišta kreću u lov na zvuke. Pravilo je jednostavno – budi što tiši i preživećeš. Prva dva dela, nastala u režiji Johna Krasinskog, sasvim su pristojno urađena i mogu se pogledati jedanput. Isto ne možemo reći za prequel. Naime, film traje sat vremena i trideset devet minuta, a ta minutaža je nedovoljna za uvod, razradu i zaključak. Tako dobijamo filmsko ostvarenje koje svaku započetu temu obrađuje polovično. Glavni likovi su bezlični, te gledalac ni u jednom momentu ne oseća empatiju prema njima. Vrhunac svega su predvidljivi prepadi. U slučaju da još uvek niste pogledali novi A Quit Place, preporučujemo da ga slobodno preskočite.

What You Wish For

Ostvarenje, Fresh, označilo je početak novog  filmskog talasa koji u fokus stavlja bogataše i njihove gotovo morbidne sklonosti. Slični motivi prožeti su kroz psihološki triler What You Wish For – a ovo su naši utisci…

U središtu radnje nalazi se profesionalni kuvar Ryan. Usled nagomilanih kockarskih dugova on odlučuje da pobegne u neimenovanu latinoameričku zemlju – gde ga čeka stari poznanik Jack. Ubrzo Jack umire, usled suicida, te Ryan preuzima njegov posao glavnog kuvara za bogatu klijentelu. Ispostaviće se da ovaj posao krije mračne tajne, a glavni meni sadrži neočekivane sastojke. Znamo, sinopsis zvuči impresivno. Međutim, na tome sve ostaje. Priča je monotona, gotovo se od samog početka naslućuje u kom smeru ide. Scene su obeležene nasiljem, koje postaje neprijatno za gledanje. Za kraj, izvedba glumačke ekipe je gotovo amaterska. Zapitali smo se, šta su ostali gledaoci videli u ovom filmu, te ima prilično dobre ocene?!

Nope

Ovaj film režirao je čuveni sineasta Jordan Peele, čiji potpis nose popularna ostvarenja Get Out i Us. Međutim, što se nas tiče, Nope dobija jedno veliko NOPE.

U fokusu se nalazi porodica Haywood koja uzgaja i trenira konje za potrebe filmskih snimanja. Jednog dana, farmu Haywoodovih okružuju natprirodne sile, a oluja donosi metalne predmete s neba. Jedan od tih predmeta pogađa vlasnika farme, i on ubrzo umire. Šest meseci kasnije, naslednici OJ i Emerald zapažaju neidentifikovami leteći objekat – što ih potom navodi da otkriju pravu pozadinu misterioznih događaja. Film deluje zaista impresivno na samom početku. Ali, čini se da reditelj nije bio siguran u kom smeru da povede radnju, te ona postaje rasuta i razvučena. Čak ni odlična gluma koju je ostvarila Keke Palmer ne uspeva da nadoknadi vidljivi izostanak fabule. Kraj je sam po sebi neubedljiv. Sve navedeno, čini da ovaj film ne uvrstimo među preporuke i ostvarenja vredna pažnje i odvojenog vremena.

The First Omen

U sklopu rubrike Filmovi koje treba zaoboći uvrstićemo i ovogodišnji horor The First Omen. Ovaj film je prošao zapaženo na bioskopskim blagajnama, ima brojne pozitivne recenzije. Međutim…

Radnja se odvija u Rimu, početkom sedamdesetih godina XX veka. Iskušenica Margaret dolazi u sirotište koje opsedaju zle sile. Ujedno, devojčica Carlita postaje zaposednuta, i samo je pitanje vremena kada će na svet doći Antihrist. Prva scena ostaje u senci lošeg specijalnog efekta. Utisak se nakratko popravlja kad glavna junakinja dođe u novu sredinu, a početna tenzija drži pažnju. To je ujedno i jedina svetla tačka, a sve ono što sledi do samog kraja je već viđeno u filmovima ovog (pod)žanra. Sve u svemu – amaterski, neuverljivo, negledljivo.

Učitati još
Zatvori